Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Overeenstemming rol IT-applicaties essentieel

Dit artikel delen:

Expert

Daan Snijders
Vice President Development EMEA, Infor. Expert van voor het topic .

Een goede ict-infrastructuur is belangrijk voor het faciliteren van een betere besluitvorming, winstgevendheid, klanttevredenheid en efficiëntie van de productie. Een enterprise resource planning (erp)-systeem is hier een goed voorbeeld van. Zo blijkt ook uit een wereldwijd onderzoek onder discrete fabrikanten van IDC Manufacturing.

Een meerderheid van de Nederlandse participanten ervaart een meetbaar positief effect van erp-systemen. Echter, binnen de industrie bestaan op mondiaal maar ook op bedrijfsniveau een aantal belangrijke verschillen over de rol van erp-systemen. Zo waarderen de ceo en cio erp-systemen op een hele andere manier.

Europa versus China

Uit het onderzoek blijkt dat 75,5 procent van de ondervraagden een erp-oplossing inzet. De meerderheid heeft een oplossing die internationaal gemanaged wordt en - zo blijkt uit het onderzoek - gemiddeld al tussen de vijf en tien jaar wordt gebruikt. Opvallend is dat bijna de helft van de Chinezen geen erp-oplossing gebruikt, tegen 20 procent van de Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven. Over de rol van het erp-systeem bestaat ook een duidelijk verschil. Zo vindt 43,8 procent van de Chinese respondenten de rol van it irrelevant terwijl niet één Nederlandse respondent deze mening deelt.

Voordelen erp-systemen

 Een meerderheid van de West-Europese deelnemers ervaart een meetbaar positief effect van erp-systemen. En ondanks dat een groot deel (41,6 procent) van alle discrete fabrikanten wereldwijd aangeeft problemen te hebben met het meten van de voordelen, gelooft een ruime meerderheid wel dat het erp-systeem dat zij gebruiken hen op de een of andere manier helpt. Deze bijdrage is volgens de respondenten vooral te zien in een verbeterde besluitvorming, winstgevendheid en een kostenverlaging.

Ceo versus cio

Binnen de voordelen van erp-systemen is bovendien een duidelijk verschil waar te nemen in de perceptie van de ceo en de cio. De cio is van mening dat ep een bijdrage levert aan de winstgevendheid van een bedrijf en heeft dit aspect op nummer één staan in de top drie voordelen. Bij de ceo komt het echter niet eens in die top drie voor. De ceo meent dat erp eerder helpt bij het realiseren van kostenbesparingen bij leveranciers en optimaliseren van voorraden. Kortom, de ceo ervaart de bijdrage van het systeem in het stroomlijnen van operationele processen, waar de cio juist het managen van de financiën als meerwaarde noemt. Hier dreigt een groot conflict en IDC moedigt cio's daarom aan zich te verdiepen in het standpunt van de ceo en overeen te stemmen welke voordelen it-systemen moeten bieden. Het onderzoeksbureau ziet een belangrijke rol voor it'ers om de ceo en cio op een lijn te krijgen ten aanzien van de corporate it-strategie zodat toekomstige it-investeringen niet in het geding komen.

Optimaal gebruik it-applicaties

Ook al is er weinig twijfel over het feit dat discrete fabrikanten gebruik maken van de voordelen van een erp-systeem, toch vinden veel respondenten het moeilijk deze voordelen daadwerkelijk te meten en te investeren in deze applicaties. Leveranciers van it-applicaties moeten klanten helpen inzicht te krijgen in de relatie tussen investeren in it en bijvoorbeeld winstgevendheid. Om de verschillen tussen cio's en ceo's uit de weg te ruimen is het belangrijk dat cio's hier een leidende rol in nemen en de prioriteiten duidelijk stellen om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van it-applicaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-08T14:13:00.000Z Daan Snijders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.