Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Overstappen is geen stap te ver meer

Dit artikel delen:

Expert

Jan van Dellen
Country manager Infor Benelux, Infor. Expert van voor het topic .

Veel bedrijven lopen kansen mis omdat ze met verouderde software blijven werken. Onder druk van bezuinigingen kan het verleidelijk zijn om het budget voor ict in te krimpen en de nadruk te leggen op bijvoorbeeld een stabiele ict-omgeving. Terwijl verouderde software je bedrijf net zo goed op de kosten jaagt. Al is het maar omdat je de meerwaarde van innovatievere toepassingen misloopt.

Wie met oude software werkt, doet er goed aan een vernieuwingsslag te maken. Soms lijkt het logisch om dit moment uit te stellen. Een bekend argument: als een oplossing tot nu toe naar behoren heeft gefunctioneerd, waarom zou er dan vernieuwing moeten plaatsvinden? Of bedrijven vrezen voor een complex migratietraject dat meer wegheeft van een open hartoperatie, met alle bijhorende complicaties. Het probleem met oude softwareoplossingen is echter dat ze doorgaans geïntroduceerd zijn in een periode dat het bedrijf nog heel anders opereerde.

Naarmate de jaren vorderen raakt de software steeds meer uit de pas, waardoor het niet langer de benodigde functionaliteit, flexibiliteit, inzichten en gebruiksvriendelijkheid biedt. En uiteindelijk voldoet de software niet langer aan de nieuwe best practises.

Nieuwe software vaak ontbrekende schakel

Door als bedrijf op gezette tijden je software te vernieuwen, zorg je dat je bedrijfsvoering up-to-date en effectief blijft. Zo blijf je in staat om groei en innovatie te stimuleren. Bedrijven die hun software vernieuwen doen dat meestal omdat ze nieuwe functionaliteiten nodig hebben. Dat kan met de bedrijfsvoering te maken hebben of met regelgeving waaraan voldaan moet worden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsbehoeften als e-commerce, business intelligence of het wereldwijd samenwerken met een ecosysteem.

Doordat softwareoplossingen evolueren, zijn de nieuwste versies vaak uitgerust met een uitgebreid pakket standaardmogelijkheden, wat de behoefte aan maatwerk elimineert. Een ander voordeel is dat de gebruikerservaring door nieuwe software doorgaans sterk wordt verbeterd. Zo kan er vaak intuïtiever en flexibeler worden gewerkt dan in de oude omgeving. Ook sluit nieuwe software beter aan op ontwikkelingen in de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

@Jan: de datum dat de software aangeboden wordt, of ontwikkeld werd heeft vaak weinig te maken met 'aangepast aan de mogelijkheden van vandaag' en 'klaar voor verdere evolutie'.
Ik vond al meerdere ERP pakketten, met zefs Cloud, en Mobile functies, die nog steeds decennia achter lopen op gebied van echte planning ( die uitvoerbaar is zonder Excel supplementair werk en fouten), gebrekkige en foutrijke functies die veel maatwerk vragen, en regelmatige reparaties vragen door een IT-er. Relationele integriteit moet voor heel wat pakketten uitgevonden worden. En een BI tool of Big Data zal dat moeilijk oplossen.
Ik ga akkoord met uw stelling als dat slaat op moderne concepten, waar de doorsnee gebruikrs geen notie van hebben.

Het was me vooreerst niet duidelijk of U het over de OTS-software had of over de zelfontwikkelde softwarepaketten. Toch enige kanttekeningen.
Het is niet omdat iets oud is dat het niet meer voldoet. Wel is het omdat iets niet meer voldoet dat het oud is.
Doorgaans zijn updates, groter waardoor ze meer resources vergen. Het updaten kan wel eens je hardwarecapaciteit onder druk brengen.
Innovatie komt voort uit het denken en creëren binnen in de onderneming. Installeren van updates of aankoop van nieuwe technologie, dit is toch niet innoveren?
Als we kijken naar bvb een klassieke welgekende tesktverwerker, hoeveel functionaliteiten gebruiken we nooit, of heel sporadisch en zouden we niet om treuren moesten die er niet inzitten?
Een argument dat wel belangrijk is, en dat U spijtig genoeg niet maakte, is de beveiliging. Updates lossen doorgaans lekken op of bengen toegevoegde veiligheidsmaatregelen aan.

Goed stuk en je slaat de spijker op zijn kop. Mag ik jullie mede hierdoor wijzen op de volgende ontwikkelingen....

Voor nieuwe applicaties kijk eens naar
1. WEM Modeler voor het efficiënt maken van Maatwerksoftware zonder te programmeren (www.wem.io). Schrijf je desnoods in voor hun conferentie op 4 oktober in de Fabrique in Maarssen

Voor bestaande applicaties
2. Flexera Software Vulnerability Management, patch management voor de installed base
3. Smartbear, testing van API's (LoadUi, SoapUI)

De laatste twee leveren niet de (gewenste) functionaliteit voor de betreffende (legacy) applicatie, maar houden deze wel veilig en optimaal.
Voor wat betreft de eerste, hou wat je hebt, ontwikkel aan de hand van het business proces een nieuwe applicatie op een SaaS platform, met de gewenste functionaliteit en faseer de oude uit.
Doe dit op basis van het "NoCode" principe in 10% van de normaal benodigde tijd

Wat vaak vergeten wordt : een beste tekstverwerking garandeert nog geen correcte correspondentie. Ik weet ook van een aanschaf van een CAD pakket die van een administratieve kracht een constructeur omtovert. Een kennis van mij vroeg mij jaren ( 25) geleden toch eens zijn aanschaf te evalueren want hij had voor zijn transportbedrijf een aantal PC's gekocht om zijn zaak te runnen, met de nodige software. Wat bleek, alleen was naast de nieuwste versie Word ook de Excel aanwezig. Er was niet zoveel Excel kennisvaanwezig, en zelfs dan moet je goed weten hoe je het planprobleem aanpakt.
De mensen in een organistie blijven het belangrijkste, een It-oplossing die niet gedragen wordt door de mesen brengt geen echte toegevoegde waarde.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-18T10:57:00.000Z Jan van Dellen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.