Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

De ict van ABN Amro

De kogel is eindelijk door de kerk bij 'De Bank'. Voor 1,8 miljard euro in vijf jaar gaat de ict de deur uit. Het leeuwendeel (1,5 miljard) van de opdracht komt terecht bij IBM voor het beheer van de it-infrastructuur.

De Indiase offshore bedrijven TCS (tweehonderd miljoen) en Infosys (honderd miljoen) nemen het beheer en de aanpassingen van de applicaties van de bank voor hun rekening. De bank consolideert bovendien de huidige veertig contractpartners op het gebied van de toekomstige applicatieontwikkeling tot vijf voorkeursleveranciers: IBM, Accenture, TCS, Infosys en Patni. Een mammoetovereenkomst als deze zal zeker mislukken als het aan voldoende aansturing ontbreekt. ABN Amro tuigt zijn eigen it-organisatie de komende tijd op om klaar te zijn voor het 'beheer op afstand' van de uitbestede en geoffshorede taken, en dat is nodig ook. Uit recent onderzoek van BCG (Boston Consultancy Group) blijkt dat het ontbreken van centrale sturing bijna altijd leidt tot kostenoverschrijdingen. De bank hoopt op jaarbasis 250 miljoen euro te besparen op zijn ict-uitgaven en is dus gewaarschuwd. Bovendien is de bank vrijgesteld van btw-heffing, dus "de eerste 19 procent van de kostenbesparing gaat rechtstreeks naar de fiscus", aldus BCG. Een onverwachte toegevoegde waarde voor de Nederlandse staat...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-02T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.