Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Het aanbod stijgt, de vraag stagneert

De zakelijke markt voor informatietechnologie begint duidelijk tekenen van verzadiging te vertonen. De enorme hausse uit de tweede helft van de jaren tachtig, toen nog vrij onbezonnen investeringen werden gedaan en het duurste soms nog niet goed genoeg was, ligt definitief achter ons.

Ondanks de gunstige economische ontwikkeling nemen de automatiseringsbestedingen van het Nederlands bedrijfsleven slechts mondjesmaat toe. In 1996 zal hieraan naar schatting 19 miljard gulden worden uitgegeven. Dat is een stijging van 3,8 procent ten opzichte van 1994.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft daarbij de bestedingen gemeten van alle bedrijven met vijf werknemers of meer. Alleen de allerkleinste bedrijven zijn buiten het onderzoek gebleven. Voor 1994 werden ook computerbedrijfjes met minder dan vijf werknemers meegeteld. Hun bestedingen bedroegen in 1993 ongeveer 450 miljoen gulden. Dit geeft een lichte vertekening in de cijferreeksen.
Het CBS is er vrij zeker van dat deze cijfers een betrouwbaar beeld geven. De nationale rekenmeesters werken namelijk met een steekproef van 10.000 bedrijven. Prognoses van commerciële bureaus laten soms geringe afwijkingen zien. Dat valt voor een deel te verklaren uit een beduidend kleinere steekproef. Ook betrekken sommige bureaus alleen bedrijven met twintig werknemers of meer bij hun onderzoek. Anderen laten bepaalde bedrijfstakken weg. Als op deze verschillen in aanpak een correctiemethode wordt losgelaten, dan komen de cijfers toch aardig dicht bij elkaar.
De trend is echter duidelijk. Op automatiseringsgebied is een vervangingsmarkt ontstaan. Ook de aanhoudende prijsval op gebied van hardware en software zorgt er voor dat de bestedingen in geld gemeten nauwelijks meer toenemen.
Zeker nu Compaq een nieuwe prijzenoorlog in het bovenste segment van de PC-markt in het vooruitzicht heeft gesteld, zal de geldomzet verder stagneren. De consumentenmarkt zou soelaas kunnen bieden. Maar de consument is wispelturig.
Aanbod is er meer dan genoeg. Hoe moeilijk het is de vraag te voorspellen, bleek eind vorige week toen Escom enorme verliezen meldde en Compaq met teleurstellende februari-verkopen in de Verenigde Staten kwam.
1996 Kan nog aardige verrassingen brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-08T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.