Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Paranoïde pinguïns

Ach, het kon er nog wel bij. Apple over op Intel, Oracle met eigen Linux, Dell voert AMD, Sun indirect aan de Windows. Het einde leek al zo nabij. En toen: Microsoft in bed met Novell, waarna eerstgenoemde ook nog eens Red Hat benaderde Voor Linux inderdaad. Inmiddels is de Ballmer uit de mouw gekomen en blijkt Microsoft een SCO te willen flikken; rechten claimen op mogelijke zaken in het product van de concurrent.

Voordat deze adder onder het gras vandaan kwam, leefde er al forse twijfel aan de intenties van Microsoft. Paranoïde pinguïns? Misschien, maar redelijk terecht gezien het besmeurde verleden van de Windows-producent. Zaken en handelingen waarvoor het bedrijf nu nog in conflict is met de Europese Commissie. De opening van Computable eervorige week (‘Red Hat staat alleen’) deed dan ook nogal wat stof opwaaien.

Vele reacties volgden, waaronder de beschuldiging Microsoft-gehersenspoeld te zijn. Red Hat zelf ontkent alleen te staan en wijst er fijntjes op dat Oracles Red Hat-kloon zelf nogal wat beveiligingsgaten heeft. Gaten waarvoor Red Hat al patches biedt. Ironisch, want Oracle-ceo Larry Ellison zaaide bij de aankondiging van zijn Linux-kloon juist FUD (fear, uncertainty and doubt) met de beschuldiging dat de Linux-distributeur niet zo goed was met het leveren van beveiligingspatches. Pot verwijt de ketel? Zekers, want Oracle heeft voor zijn eigen producten ook geen brandschoon verleden.

Toch staat de constatering van het gevaar. Want Oracle is geen kleintje en Ellison geen lieverdje. Hetzelfde geldt, nog een stuk zwaarder, voor Ballmer en Microsoft. De marktdominante Windows-leverancier is toch een iets andere tegenstander dan het nagenoeg failliete en irrelevante SCO. Dit betekent niet dat ‘resistance futile is’, alleen maar dat de strijd verhevigt. Linux is nu echt erkend als officieel en serieus gevaar voor en door de gevestigde ict-orde, die er sluw zijn eigen voordeel mee probeert te doen. De geschiedenis is vól met dit soort wendingen. We leven in interessante tijden.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.