Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bekend dilemma

Het is voor door de wol geverfde ict’ers een bekend probleem: het afwegen van nieuwe functionaliteit in nieuwe software versus de tijd en de middelen die het overstappen kosten. Meerwaarde versus moeite dus. En beide zijn groter naarmate je óf je zaken niet helemaal lekker op orde hebt óf een ‘achterstand’ hebt wat betreft versies en functionaliteit.

Nu jubelen leveranciers natuurlijk altijd over wat er allemaal mogelijk is met nieuwe versies van hun producten. En natuurlijk reageren behoudende ict’ers bedenkelijk: wat we hebben werkt toch prima? Eventueel gevolgd door: wat we hebben, voldoet toch gewoon? Dat eerste zal best wel waar zijn, maar dat tweede hoeft zeker niet zo te zijn. Het is belangrijk om na te denken over wát de nieuwe functionaliteit jou of je organisatie biedt. En dat dan af te zetten tegen een goede inschatting wat implementeren kost.

Ja, het is een open deur, maar nog altijd realiteit. Zo mocht ik vorige week nog eerste pc-hulp bieden bij een bevriende kleine zelfstandige. Het betrof, dat wist ik van tevoren, een eerbiedwaardige machine met Windows 98. De in 1999 verschenen Second Edition, dat wel. De nu af en toe haperende pc was zelfs pas in 2000 aangeschaft, dus nog geen zeven jaar oud, vertelde de eigenaar mij.

Ik stelde kritische vragen over het apart gezette budget voor een nieuwe pc, die eigenlijk al een tijd geleden aangeschaft had moeten worden. De antwoorden waren minder dan bemoedigend. Immers, de computer doet het toch nog prima? En voldoet toch? Bovendien zou het aanschaffen van een nieuwe - met Windows Vista en mogelijk ook Office 2007 - niet alleen geld maar ook moeite kosten; overzetten van bestanden, instellen van programma’s, wennen aan nieuwe interfaces en nieuwe versies. Ik kon alleen maar diep zuchten.

Zoom nu even uit naar een serieuze ict-omgeving, met meer complexiteit die veel bedrijfskritischer is. Klinkt moeilijk? Ja, maar dat moet niet afschrikken. Dat moet juist aanzetten tot gedegenheid. Serieuze ict-arbeid dus. Enerzijds niet blind gaan op nieuw-omdat-het-nieuw-is, anderzijds niet meteen afwijzen omdat het huidige wel werkt.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.