Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wat is smart?

Expert

Arnaud de Wilde
Directeur, PST Business Services. Expert van voor het topic .

Jaren geleden alweer kwam de Smart op de markt. Een kleine auto, perfect voor stadsverkeer waar je ook best wat afstanden mee zou kunnen rijden. Ze werden en worden in hoge glazen torens geplaatst langs snelwegen. Lekker opvallend. Een slim ict-systeem zorgt er voor dat de juiste auto automatisch uit de toren wordt opgehaald of geplaatst. Dat is slim. Ook slim is het om op vakantie allerlei persoonlijke zaken, zoals creditcardnummers en verzekeringspolisinformatie, bij de hand te houden. De markt heeft er handig op ingespeeld, want tegenwoordig levert elke bank of verzekeringsmaatschappij de online service om dat soort gegevens veilig te bewaren. Je hebt het dan overal ter wereld bij de hand.

Beide toepassingen van slimme ict bestaan al jaren, maar bestaande technologie wordt steeds weer anders ingezet. Hergebruik loont. Dus wat is 'smart'? In het onderwijs wordt ook gebruik gemaakt van SMART. Het gaat dan om Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het is een methodiek om een doel te bereiken. Het SMART uit het onderwijs kan in mijn opinie heel goed worden gebruikt voor ict-doelstellingen, dus ook voor Smart IT. Het zijn tenslotte algemene wijsheden om een doel te bereiken. En in de snelle ict-jungle van vandaag is het af en toe stil staan en overdenken van ‘wat is wijsheid' misschien wel een van de ‘smartste' dingen om te doen.

SMART in de ict staat voor Self Monitoring Analysis & Reporting Technology. Het is een heuse standaard. IBM was begin jaren negentig de eerste hardwareleverancier voor een monitor en controlesysteem voor hard disks. Later volgden andere leveranciers, zoals Compaq en Seagate. De monitor en controlesystemen werden al snel voorgelegd aan de Small Form Committee voor standaardisatie. Zij hebben uiteindelijk halverwege de jaren negentig een keuze gemaakt hetgeen resulteerde in SMART. Technisch is een en ander uitgewerkt in de ATA-standaard.

IBM paste deze slimme ict voor het eerst toe op hard disk drives van zijn Application System-server, beter bekend als de AS/400. Inmiddels is de AS/400 geëvolueerd tot de krachtige Power Server waar IBM veel succes mee oogst.

Ik ben van mening dat het beter is het gehele bedrijfsproces te monitoren dan louter de onderliggende ict. Begrijp me niet verkeerd. Het monitoren van de onderliggende ict is belangrijk. Je wilt tenslotte wel worden geïnformeerd over oplopende waarden, zoals schijfbezetting, CPU-gebruik, foutieve aanmeldingen of bijvoorbeeld warmte. Echter, de ict bedient de business en zo ook de bedrijfsprocessen. De ict kan nog zo goed draaien, het zijn de bedrijfsprocessen die correct moeten verlopen en continu beschikbaar moeten zijn. Smart is dus om zowel de ict als de bedrijfsprocessen te monitoren.

Smart is ook om dat met behulp van BAM te doen. BAM staat voor Business Activity Monitoring. Hierbij wordt uiteindelijk de relatie zichtbaar tussen de ict en de bedrijfsprocessen. Als er dan  eens iets fout loopt, dan is direct zichtbaar wat de impact is op het bedrijfsproces en door welk ict-component dat komt. Dat is smart. Nu kan er namelijk slim worden gebudgetteerd. Ict kan namelijk feilloos aantonen wat ze nodig heeft en hoeveel het oplevert of in welk bedrijfsproces fouten kunnen worden voorkomen. Zo wordt de business beter bediend door ict. Ict komt dus dichter bij de business te staan. BAM helpt aldus de Business & IT Alignment. En dat is weer Smart IT.

Aan de ultieme monitor hangt veelal een scala aan controles, vergelijkingen en hercontroles. Uiteindelijk gaat het echter maar om één simpele vergelijking; is de  waarde hoger of lager dan de drempelwaarde? Smart IT is namelijk ook een vorm van ‘keep it simpel', want dat werkt!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-11T18:05:00.000Z Arnaud de Wilde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.