Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Apple-'bashing' op het niveau van borrelpraat

Het is triest dat een blad als Computable zich verliest in een simpel potje Apple-'bashing' op het niveau van vervelende borrelpraat.

Henk Huinen vraagt op de discussiepagina van 6 juni dit jaar aandacht voor Acorn en het besturingssysteem Risc OS. Kennelijk leest Huinen Computable niet echt goed, anders had hij het nooit in zijn hoofd gehaald dit verzoek te doen. De kans is namelijk groot dat de redactie de hooggewaardeerde freelance-journalist Ad Mulder op pad stuurt om er een leuk artikel over te schrijven. Daaruit zal waarschijnlijk blijken dat de topman van Acorn een op sex beluste macho is. Een die het liefst met zes minnaressen gaat ijsschaatsen op de Zuidpool, in plaats van een bedrijf te leiden. Een bedrijf dat trouwens toch ten dode opgeschreven is, omdat Microsoft immers veel beter is.
Mijn vraag aan de redactie is juist het omgekeerde. Als gratis blad voor de automatiseringswereld is overduidelijk dat Computable het verlengde is van de grootste softwaregigant op de wereld (die we vooral geen monopolist mogen noemen). Waarschijnlijk financiert Microsoft het blad voor een groot deel; dat bedrijf laat namelijk geen manier onbenut om zijn macht te vergroten. Deze relatie verklaart waarschijnlijk de berichtgeving over Apple, Acorn, Netscape, Oracle en noem alle kleine bedreigingen voor Microsoft maar op. Het is jammer dat er blijkbaar geen redactionele vrijheid bestaat bij Computable. Zelf werk ik bijvoorbeeld al drie jaar gedwongen op het Windows-platform, en ik kan elke dag weer versteld staan van de beperkingen van dit besturingssysteem.

Creativiteit

Hoe kan het dat Windows 95 zo'n groot succes is geworden terwijl er zoiets bestaat als Risc OS en Mac OS. System 7.01 van Apple uit 1991 is zelfs nog verreweg superieur aan Windows 95. Windows 95 is namelijk een besturingssysteem dat elke dag minimaal twee keer vastloopt (met een Pentium 90 processor en 32 Mb intern geheugen), waarbij je vooral niet moet willen weten wat er allemaal gebeurt op de harde schijf als je software installeert (een kijkje in je Windows-map doet je struikelen over de dll- en ini-bestanden). Je moet het vooral niet willen begrijpen, en al helemaal niet willen controleren. Om nog maar te zwijgen over het startmenu dat je handmatig moet updaten. Als klap op de vuurpijl is er dan nog de registry, die vroeg of laat start-errors gaat geven. In de download-lijsten van Shareware.com staat de registry-cleaner al weken in de top drie. Kortom, een besturingssysteem waarbij je naar 'start' moet gaan om het uit te zetten kan niet deugen.
Natuurlijk is Windows NT 4.0 weer veel beter met zijn geheugenbescherming, hoewel dat meer een marketingpraatje is dan realiteit. Windows NT 5.0 zal waarschijnlijk wel Taed krijgen. Werken met producten van Microsoft laat altijd weer zien dat dit bedrijf vooral goed is in marketing en het zich niet interesseert voor het leveren van prestaties. In die zin is kritiek op een bedrijf als Apple terecht. Marketing-technisch maakt het er een puinhoop van. Dit neemt echter niet weg dat het goede producten maakt. Het is dan ook triest dat een blad als Computable zich verliest in een simpel potje Apple-bashing op het niveau van vervelende borrelpraat.
De hoop op de ondergang van Apple, die nu al bijna twee jaar leeft (nog even blijven hopen Ad, en vooral niet Wired van juni kopen), is toch verloren tijd. Apple zal misschien wel verdwijnen (hoewel ik daar niet in geloof), maar het besturingssysteem in ieder geval nooit. Een kijkje op het Web laat direct zien dat alle pagina's die er een beetje aantrekkelijk uit zien ontworpen zijn op een Mac. Daar waar creativiteit gewenst is zal vrijwel nooit gekozen worden voor Microsoft. Creativiteit is echter duidelijk niet Computable's sterke kant, en in die zin zal het beter zijn niets meer over Apple te publiceren, omdat het blad, en in het bijzonder Ad Mulder, er toch niets zinnigs over te melden heeft. (De aankondiging dat het nieuwe Apple-besturingssysteem Rhapsody ook geschikt wordt voor het Wintel-platform is in het geheel aan de redactie voorbijgegaan, terwijl de Automatisering Gids van 16 mei dit zelfs op de voorpagina zette).
 
Anton Waslander,
docent Historische Informatieverwerking,
ESF/Daburh opleiding,
Rijksuniversiteit Leiden

 
Het hardnekkige gerucht onder Apple-adepten dat Microsoft Computable voor een groot deel financiert moeten we ontkennen.
Als Notu-vakblad en door ons redactiestatuut is de redactie absolute redactionele onafhankelijkheid gegarandeerd. Dat we die vervolgens gebruiken op een wijze die u niet erg zint, lijkt ons een ander probleem. Voor een grondige bespreking van besturingssystemen verwijzen we u overigens graag naar het katern Achtergrond & Opinie van week 25; maar liefst twee systemen van Apple komen daar aan de orde.
RED

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Anton Waslander
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.