Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ARM (1)

Met veel interesse heb ik het artikel over chipontwerpen van ARM gelezen (Computable, 10 mei). Hoewel ik zelf al jaren gebruiker ben van een op een ARM-chip gebaseerde desktop-computer, bevatte het artikel ook voor mij veel nieuws. Ik wist niet dat ARM-chips zo vaak werden gebruikt. Terecht merkt de schrijver van het artikel op dat Acorn inmiddels ter ziele is. Een gemiste kans vind ik echter dat er geen woord in staat over de vier nieuwe fabrikanten van personal computers gebaseerd op ARM-chips. En geen woord over het besturingssysteem daarvoor, Risc OS.

Overigens wordt op 22 juni 2002 in het Mercure hotel in Nieuwegein de jaarlijkse landelijke dag van de vereniging van Nederlandse Risc OS gebruikers gehouden.
 
Enkele links:
Riscos: http://www.riscos.com
Millipede: http://www.millipede.co.uk
Micro Digital: http://www.microdigital.co.uk
Risc Station: http://www.riscstation.co.uk/html/home.html
Castle technology: http://www.castle-technology.co.uk
 
Rob Freeling, Consultant CGEY
 
ARM (2)
 
Allereerst mijn complimenten voor uw artikel over ARM. Hierbij een kleine aanvulling op uw schrijven. ARM stond oorspronkelijk (in 1985) voor Acorn Risc Machines. Vijf jaar later leek het slim om ARM als zelfstandig bedrijf door te
laten gaan. ARM stond nu voor Advanced Risc Machines. Meer informatie over de oprichting is te vinden op http://home.in.tum.de/~atterer/acorn/arm.html
Acorn ontwikkelde speciaal voor de ARM-processor het besturingssysteem Risc OS. Acorn ging een aantal jaren terug verder als Element 14. Risc OS
werd overgenomen door Pace Micro Technology plc. Pace gebruikt Risc OS in zijn internet-tv-systemen. Risc OS wordt tot op de dag van vandaag nog
steeds verder ontwikkeld. Naast Pace ook door Risc OS Ltd dat zich vooral richt op pc's die draaien onder Risc OS op een (sterke) ARM-processor. (Risc OS: http://www.riscos.com/)
Toen Acorn als zodanig ophield te bestaan, is het hardware-gedeelte door een aantal andere fabrikanten overgenomen. Zij produceren allemaal pc's die werken op een ARM-processor met Risc OS.
Microdigital is op het ogenblik wellicht de interessantste omdat die als eerste gebruik zal maken van de Xscale-processor in een Risc-pc. (http://www.microdigital.co.uk/news.htm)
Castle voert de naam en het logo van Acorn nog steeds. Dus Acorn is niet echt weg als merknaam. (http://www.castle.uk.co/castle/front.htm)
RiscStation komt zeer binnenkort uit met een laptop met ARM en Risc OS (http://www.riscstation.co.uk/html/products.html)
De Solo van Explan is een computer, bestemd voor derde-wereldlanden. Vanwege het lage energieverbruik van de ARM-processor kan deze machine op zonne-energie werken. (http://www.explan.co.uk/solo/index.shtml)
Nederlandse dealers zijn: Desk (http://www.deskvof.nl/riscos/riscintro.html)
en XAT (leverancier aan NOB - Cuemaster) (http://www.xat.nl/hw/index.htm).
 
Henk Huinen, Bavel

Naschrift

De vraag is of Risc OS net als de grote vier (Windows CE, Palm OS, Symbian, Linux) ook door ARM zelf ondersteund wordt. Ik wist niet dat er pc's gebouwd worden op basis van ARM-processoren. Maar hoe belangrijk is dat, vergeleken met de grote pc-fabrikanten?
Overigens heeft ARM op 30 april, op het Embedded processor forum in San
Jose, een nieuwe familie aangekondigd, de ARM11, die de eind vorig jaar
bekendgemaakte versie 6 instructieset architectuur zal implementeren.
De eerste ARM11 moet voor licentienemers beschikbaar komen in het laatste kwartaal van dit jaar.
 
Hans van Thiel
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-28T00:00:00.000Z Rob (e.a.) Freeling
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.