Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een mainframe onder het bureau

IBM doet het zo gek nog niet

"Als je het mij vraagt wordt de PC Server/390 eveneens een doorslaand succes. Dat is geen gewone PC maar één met S/390-architectuur, die van de mainframe dus." H. Bladergroen vindt de kritiek van Onno Gerritse op IBM onterecht.

Een bekend spreekwoord zegt: "Wat een boer niet kent, vreet 'ie niet". In de column van Onno L. Gerritse in de Computable van 16 februari wordt de vloer aangedweild met IBM in het algemeen en met OS/390 in het bijzonder. Bovenaan staat dan ook hatelijk: met ingang van heden gaat MVS verder door het leven als OS/390.
Ik vraag me af of Onno ooit wel eens iets gedaan heeft met MVS, of dat hij al zijn informatie van horen zeggen heeft. Toegegeven, voor 90 procent opgegroeid met IBM systemen is MVS ook niet mijn lievelingssysteem. Eerlijkheidshalve moet ik daaraan toevoegen, dat ik het ook niet echt ken. Dat is niet te wijten aan MVS. Het gaat erom waarmee je bent opgegroeid; het systeem waarop je probleemloos 'rondsurft'- om het maar eens populair te zeggen - heeft grote invloed op je opstelling tegenover andere systemen. Unix vond ik in het verleden helemaal niks, totdat ik daarmee op mijn werk (in de dienstverlening) in aanraking kwam. Ik zag dat Unix, en daarnaast ook andere systemen, prachtige oplossingen en mogelijkheden bieden. Het ideale systeem moet overigens nog worden uitgevonden; elk systeem heeft z'n goede en minder goede kanten. En zoals er IBM-fanaten zijn, zo zie je ook Unix- en PC-fanaten voor wie er niks beters bestaat dan Unix en Windows.
Met de mainframes zou het gedaan zijn; domme terminals waren achterhaald en de PC was dè oplossing. Later werd het client/server. De AS/400 was ook al zo'n krom systeem, van Unix zou IBM al helemaal niks bakken en OS/2 kon het ook wel vergeten. En wat zien we vandaag de dag? Met de client/server-ontwikkeling wordt men al voorzichtiger omdat de kosten de pan uitrijzen; zowel wat betreft beheer als opslag. De mainframemarkt trekt weer aan en de domme terminal komt terug, zij het verbonden met een Internet-server. Waar ken ik dat van: een terminal verbonden met een centraal systeem! PC's blijken toch niet dè oplossing. Virussen te over - waarvan ik op een mainframe nog nooit heb gehoord -, om over beveiliging nog maar niet te spreken. Produktieverlies alom; voordat je PC is gestart ben je een kwartier verder. Met OS/2 mag het dan niet zo goed gaan als met Windows 95, qua architectuur is het superieur aan Windows 95. De AS/400 blijkt een topper evenals IBM's Unix-versie AIX op de RS/6000. Als je het mij vraagt wordt IBM's jongste aanwinst, de PC Server/390 eveneens een doorslaand succes. Dat is geen gewone PC maar één met S/390-architectuur, die van de mainframe dus. Daarop kunnen VM/ESA-, VSE/ESA- en MVS/ESA-applicaties draaien. Een mainframe voor onder je bureau, met behoud van alle investeringen in mainframe-programmatuur.
Ondanks alle kritiek doet IBM het beter dan Onno doet voorkomen.

H.Bladergroen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z H. Bladergroen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.