Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Unix, NT en Numa-technologie

Data Generals visie op de Unix-, annex NT-markt zou volgens concurrent Sequent onjuist zijn. En passant eist de laatste het marktleiderschap op van de Numa-technologie in 'high-end computing'. "Ten onrechte", meent Frits Timmermans. 

'De strijd tussen Unix en NT luwt en beide omgevingen voelen zich thuis in het rekencentrum' lees ik in de artikelen (Computable, 13 februari) waarin Harry van de Bergh van Compaq zakelijk reageert op mijn eerdere stelling: 'Belangstelling voor NT terecht, náást Unix'.
Gert-Jan de Kieviet van Sequent stelde dat DG's visie onjuist zou zijn en dat een degelijke onderbouwing in ons artikel ontbreekt. Hij uitte openhartig zijn ongenoegen, terwijl hij en passant het marktleiderschap opeist met de bewezen Numa-technologie in 'high-end computing'. Hij stelt daarbij ten onrechte dat "Data General in een totaal ander marktsegment zit".
Hoewel Data General met een volledige 'enterprise server'-range, van high-end tot low-end systemen aanbiedt en zich daarmee in een breder marktsegment positioneert dan Sequent, dienen de - op Intel Pentium Pro-processor gebaseerde - Aviion 20000 Numa-servers tot de high-end te worden gerekend. Met name voor toepassing als database- en Oltp-server biedt de Aviion een adequate prijs/prestatie-verhouding en levert dit platform prestaties van hoog niveau. Als leverancier maken wij die claim waar bij onze klanten. Echter om de vergelijking met concurrenten objectief te maken zijn gestandaardiseerde benchmarks ontwikkeld. Voor de genoemde toepassingsomgeving biedt de officiële en 'geaudite' TPC-D-benchmark een betrouwbare indruk van zowel de absolute prestaties als de relatie tussen de prijs en prestaties. DG's prijs/prestatieniveau ligt een factor drie beter dan de nummer twee op de lijst.

Numa populair

Data General leverde en installeerde de eerste Aviion 20000-systemen in het derde kalenderkwartaal van 1997 af. In dat kwartaal zijn reeds, voor zover ik heb kunnen nagaan, meer Numa-systemen afgeleverd door DG dan door enig andere leverancier. Een goed begin is echter slechts het halve werk. Sequent is wellicht marktleider in dat marktsegment, Data General lijkt echter de juiste keuzen te hebben gemaakt om met haar agressieve prijs/prestatieniveau Numa populair te maken binnen en buiten het rekencentrum.
Daarnaast maakt Microsofts Windows NT een belangrijk onderdeel uit van Data Generals strategie om met behulp van nieuwe technologieën, zoals Wolfpack 'ready NT-Cluster-in-a-Box' en 'Term-Server-in-a-Box' (voorheen Microsoft codenaam Hydra) een beter beheersbare en robuuste brug te slaan tussen een flexibele grafische gebruikersomgeving en de soliditeit en continue beschikbaarheid van het rekencentrum.
De expertise rondom DG's kernactiviteiten, Open Enterprise Servers, wordt geleverd door onze eigen afdeling Professional Services, gecompleteerd met de kennis en ervaring van erkende partners, die vaak marktleider zijn op hun specialistische terrein, van ergonomie tot en met beheer. De klant zelf is daarbij steeds onze belangrijkste partner. Tot nu toe is dat een stevig fundament gebleken in onze dertig jaar ervaring.
Nog belangrijker is ervoor te zorgen dat die ervaring vernieuwing niet in de weg staat, maar juist bijdraagt aan hanteerbare oplossingen.
 
Frits Timmermans,
Algemeen Directeur
Data General Nederland

Discussie gesloten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Frits Timmermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.