Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Saamhorigheid in het rekencentrum

Twintig jaar decentralisatie heeft geleid tot eiland-automatisering, met diverse technologieën door elkaar, waardoor enorme problemen zijn ontstaan in schaalbaarheid (scalability), beheer en toegang tot gegevens. Nieuwe ontwikkelingen leiden tot een maximale integratie en 'interoperabilty' tussen Unix en NT. Ze zullen naast elkaar komen te draaien in het rekencentrum, stelt Jan de Koning.

Automatiseringsafdelingen hebben zich moeten concentreren op het zo goed mogelijk ondersteunen van alle gedecentraliseerde platforms, maar tegelijkertijd besteedden zij onvoldoende aandacht aan het inrichten van informatiesystemen die zijn afgestemd op de 'business' van de organisatie.
Het rekencentrum staat meer dan ooit in de belangstelling. De rol van het rekencentrum verandert, omdat organisaties steeds meer bouwen op informatie om succesvol te kunnen opereren. Niet langer is het rekencentrum een 'data center' voor de dagelijkse operatie, maar het bedient nadrukkelijk ook direct partners en klanten. Daarmee vormt het het hart van de bedrijfskritische informatiesystemen, ook wel 'high-end computing' genoemd.
In deze omgeving worden enkele belangrijke eisen gesteld aan de infrastructuur.
Prestatie: het bieden van een krachtige operationele omgeving voor de kernsystemen van de organisatie.
Schaalbaarheid: de systemen moeten de mogelijkheid bieden om mee te groeien met toenemende verwerkingskracht, met een zo groot mogelijke bescherming van de gedane investeringen in bestaande systemen.
Beschikbaarheid/'uptime': de beschikbaarheid en bedrijfszekerheid van het systeem; het betreft hier de kernsystemen voor de bedrijfskritische toepassingen, 'downtime' betekent dat kernsystemen niet beschikbaar zijn, en dat kán in veel gevallen niet meer.
Security: kritische data moeten beveiligd en beschermd worden. Manageability: het beheer van data en systemen.

Herinrichting

Vanuit deze eisen aan de infrastructuur van het rekencentrum ontwikkelt Sequent het productaanbod en richt zich daarbij op de grote 'online transaction processing' (oltp)-toepassingen en het inrichten van beleidsondersteunende systemen, de zogenoemde 'decision support systems' (dss). Aangezien dit de kernsystemen zijn van de onderneming, vinden we deze altijd terug in het rekencentrum. Hierin lopen diverse ontwikkelingen parallel.
Allereerst de herinrichting van de oltp-systemen (nieuwbouw, migratie, standaardapplicaties), als gevolg van veranderende eisen in het zakendoen, de problematiek rond het 'jaar 2000' en de euro, het creëren van toegang tot Internet voor de kernsystemen, de ontwikkelingen met elektronisch zakendoen, etcetera.
Vervolgens het inrichten van een bedrijfsgegevenspakhuis als basis voor beleidsondersteunende systemen. Hierbij moet rekening worden gehouden met consolidatie van voorheen gedistribueerde systemen (beheeraspect en kostenoverweging). Daarnaast bieden technologische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden.
Zoals aangegeven is er een duidelijke tendens naar een gecentraliseerde automatiseringsopzet, waarin de eerder genoemde eisen en wensen aan de infrastructuur centraal staan. Eens te meer zal de nadruk komen te liggen op de hierboven geformuleerde eisen. De praktijk laat nu al zien, dat huidige systeemarchitecturen en beschikbare technologieën (zowel hardware als systeemsoftware) ontoereikend zullen zijn om de explosieve groei van het rekencentrum in de toekomst mogelijk te maken en te ondersteunen.

Technologische ontwikkelingen

Een aantal trends is waar te nemen in de technologische ontwikkeling die aan die architecturen ten grondslag liggen. Op de eerste plaats zijn huidige hardware-architecturen, smp (symmetric multi-processing) en mpp (massively parallel processing), aan het einde van hun levenscyclus, wanneer het gaat om de bovenkant. Meer en snellere processoren, en een hogere interne bussnelheid leveren marginale extra capaciteit. Numa (non-uniform memory access) is dé architectuur voor krachtige schaalbare computersystemen. Unix is een geaccepteerd besturingssysteem voor bedrijfskritische toepassingen, ook in de 'high-end' omgeving. Er zijn nog steeds teveel varianten van Unix-besturingssystemen; Windows NT is het geaccepteerde platform voor het midden-gebied (file-/print-servers, kleine applicatie-servers en kleine database-servers), vooral voor meer decentrale toepassingen in de grote ondernemingen.
Wat dit laatste punt betreft zal Windows NT in de komende jaren steeds vaker worden ingezet voor grotere omgevingen, voor de centrale toepassingen van grote organisaties (grote hoeveelheden gegevens, grote aantallen gebruikers, stabiliteit en continuïteit). Bovendien zal er een verdere standaardisatie in hardware en systeemsoftware plaatsvinden. Kernpunt blijft echter goede systeemintegratie.
De laatste trend die moet worden vermeld is die van de standaardisatie op Intel, denk daarbij aan de overgang van 32 naar 64-bit technologie.

64-Bit technologie

Sequent heeft zich vanaf het begin volledig als strategisch partner achter Intel opgesteld. De markt ontwikkelt zich op dit moment naar het gebruik van 64-bit technologie, dat terug te vinden zal zijn in de architectuur van Intel-processoren en de 'bovenliggende laag' van besturingssystemen. Optimale afstemming hiervan biedt een krachtig open platform. Kernelement voor Sequent blijft de Numa-technologie, die als basis geldt voor de verdere ontwikkeling van heel krachtige en schaalbare systemen.
Onlangs heeft Intel Sequent gekozen als exclusieve partner voor de ontwikkeling van de speciale chipset voor Intels standaard SHV-moederborden, die in de toekomst gebruikt worden door diverse leveranciers.
Een belangrijke andere ontwikkeling is die van de besturingssystemen zelf. In de komende jaren zullen Unix en Windows NT zich naast elkaar verder ontwikkelen en zullen steeds vaker ook naast elkaar bedrijfsbreed worden ingezet voor vele toepassingen van een organisatie (ook de bedrijfskritische systemen). Dit wordt bevestigd in recente onderzoeken van IDC en door onafhankelijke analisten als Gartner Group en Meta Group.
Recent zijn Sequent en Digital een wereldwijde alliantie aangegaan voor de ontwikkeling van een 64-bits Unix-besturingssysteem. Doel van dit initiatief is vooraan te staan in de ontwikkeling van de nieuwe IA-64 'enterprise computing'-architectuur, met een maximale integratie en 'interoperability' tussen Unix en Windows NT. Het is niet óf Unix óf Windows NT, maar heel nadrukkelijk zullen Unix en NT naast elkaar komen te draaien in het rekencentrum. Met de 'Metaserver' heeft Sequent een platform dat de schaalbaarheid, beschikbaarheid en beheer-omgeving biedt van het traditionele mainframe, met de flexibiliteit van open systemen.

Adoptie essentieel

Het is essentieel om de geldende technologie-standaarden te adopteren en door te voeren in de systeem-architectuur. Echter, als geen ander begrijpt Sequent dat de zware eisen aan de 'high-end computing'-omgeving in sommige gevallen alleen maar kunnen worden ingevuld met specifieke robuuste technologie, die zich vaak pas later ontwikkelt tot een marktstandaard.
En naast het participeren in de standaardtechnologieën en systeemarchitecturen zullen kennis van en ervaring in rekencentrum-omgevingen van essentieel belang zijn om een goede invulling te geven aan de bedrijfskritische informatiesystemen. Expertise en ervaring telt!
 
Jan de Koning
Marketing manager Sequent Benelux

Unix en/of NT
De stelling van Data General - Belangstelling voor NT is terecht, maar náást Unix - was aanvankelijk onvoldoende aanleiding voor zowel Tandem als Sequent om te reageren. Op aandringen van de redactie hebben beide bedrijven uiteindelijk toch van zich laten horen. Van de zijde van Tandem/Compaq geeft Harry van den Bergh zijn mening over de strijd tussen Unix en NT. Sequent belicht, bij monde van Jan de Koning, de situatie in het rekencentrum.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-13T00:00:00.000Z Jan de Koning
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.