Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Netwerk-Raid ontbreekt in 'Slag om opslag'

In de markt voor opslagsystemen gaat het om systemen die speciaal dienst doen als fileserver. Anders gezegd: het Raid Array wordt niet aangesloten op de SCSI-bus van het systeem met een 'multi-purpose' besturingssysteem als Unix of NT, maar direct aan het netwerk, aldus Bert van der Zande.

Met interesse heb ik het artikel 'De slag om de opslag' gelezen (Computable, 9 januari). Ik miste echter aandacht voor een groeimarkt die sinds kort wordt aangeduid als de markt voor 'network attached storage'. In deze markt gaat het om systemen die speciaal uitgerust zijn om dienst te doen als fileserver. Anders gezegd: het Raid Array wordt niet aangesloten op de SCSI-bus van het systeem met een 'multi-purpose' besturingssysteem als Unix of NT, maar direct aan het netwerk. Hierbij worden miljoenen coderegels van het besturingssysteem omzeild, wat een enorm voordeel in prestatie en stabiliteit oplevert.
Als eerste in deze markt kwam het bedrijf Auspex dat een 'high-performance' NFS-server op de markt bracht. In Nederland is Auspex bij mijn weten niet aanwezig. Network Appliance bracht in 1994 haar eerste 'dedicated NFS file servers' op de markt. Dit bedrijf heeft om de prestatie te verhogen een oplossing gezocht in software en niet in hardware. Het toevoegen van hardware heeft als groot nadeel dat de systemen complex en duur worden. Het nadeel van de complexiteit is dat de systemen moeilijk te beheren zijn, wat ten koste gaat van de beschikbaarheid voor de gebruikers. De extra hardware tezamen met de grotere inspanning voor beheer zorgen tevens voor een hoge 'total cost of ownership'.

Data sharing

In uw artikel wordt beweerd dat nog niemand 'data-sharing' heeft. Maar data-sharing tussen Unix (NFS) en Windows NT (Cifs, SMB) is er wel. Een oplossing die degelijk omgaat met de verschillen van NFS en Cifs zoals 'file locking' en naamgeving.
Als reactie op de activiteiten van Auspex en Network Appliance kwam Sun enige tijd geleden uit met de Netra 150. Ondanks dat de Netra nog steeds gebaseerd was op Solaris, zag Network Appliance dit toch als erkenning van de markt. De Netra 150 is echter nauwelijks verkocht door de slechte prestatie en instabiliteit. De Netra 2300 ziet er in dat opzicht beter uit. Het blijft echter nog steeds Solaris dat in haar vorm hier niet voor ontworpen is. Ook EMC heeft de markt van 'network attached storage' ontdekt. Met de Symmetrix-NFS heeft men echter nog een lange weg te gaan om te komen tot een betaalbaar product dat tevens presteert, stabiel en beheersbaar is.
 
Bert van der Zande,
Network Appliance Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-06T00:00:00.000Z Bert van der Zande
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.