Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Hyper-de-hype

Wat zijn ‘lekken’, marketing, speculatie en enthousiasme toch prachtig! Liet Apple laatst bescheiden weten nieuwe ‘fun’ producten te onthullen, ging de pers aan de haal met wilde berichten over de meest fantastische snufjes.

En toen onthulde Apple gewoon de Intel-uitvoering van de Mac mini, een iPod-boombox en lederen hoesjes voor die kekke mp3-speler. Tsja, toen kwamen de jubelende fans en journalisten ineens met kritiek dat Apple toch wel teleurstelde. Ok, ik ben het er mee eens dat het eigenlijk beneden Steve (Jobs) is om zoiets als een lederen iPod-draagdingetje aan te kondigen. (Zie ook het stofopwaaiende commentaar van 13 januari.) Maar laten we eerlijk zijn: Apple hypete nu eens niet.

Kort daarna liet Microsoft wat los, of ‘lekken’, over een leuk intern project met de naam Origami. Opwinding, rumoer, gespannen blijdschap! Kenners en goeroes voorspelden de revolutie voor het mobiele computerwezen. Eh, maar is dit niet gewoon een klein – ok, erg klein – tablet pc’tje? En Bill (Gates) liet me een jaar geleden een dummy daarvan zien op WinHEC 2005. Goed, toen was het een dummy die een wens annex streven van Bill vertegenwoordigde en nu is het echt een product.

Maar dit is dus een ultrakleine tablet pc. Een type mobiele computer dat de markt had moeten veroveren, maar te duur en te energievretend bleek. Een effectieve tablet moet de hele werkdag functioneren alvorens weer te moeten opladen. Gates legde in maart vorig jaar als wens – dan wel eis – neer dat de Ultra Mobile een dag mee moet gaan op één acculading. Oh ja, en dat het tussen de vijfhonderd en duizend dollar moet kosten.

De nu onthulde exemplaren halen krap vier uur en kosten zo’n duizend euro. Bijkomend probleempje: het is eigenlijk een pda en de verkoop van dat type computer legt het al ruim een jaar af tegen de smartphone. Overigens halen beide types handapparaten makkelijk een paar dagen op één lading. Samenvattend: Origami is een mini-tablet met Windows XP en een gui-laagje voor de pen- of vingerbediening. Dus: hype hype hoera.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.