Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open desktop-definitie

Wat is de definitie van een standaard open werkplek (desktop)? Wanneer is er sprake van een 'open' desktop? En hoe open is open eigenlijk?

Ik heb een (beetje retorische) vraag die ik bij deze wil voorleggen aan een expertgroep of forum. De vraag luidt: Wat is de definitie van een standaard open werkplek (desktop)? Het lijkt zo vanzelfsprekend dat die vraag niet beantwoord wordt op de NOiV-site in de begrippenlijst. Immers, we weten toch allemaal wel wat er onder open standaarden en open souce verstaan wordt? Dus een open desktop is gewoon een desktop gebaseerd op open source en open standaarden. SImpel. Maar laten we nu eens afdalen naar de praktijk van alledag.

Voor de klant waar ik nu werk, heb ik recentelijk een definitie van de werkplek opgesteld. Dat kan op functionele basis en geeft aan hoe de werkplek moet functioneren en wat er moet kunnen etcetera zonder in te gaan op de achterliggende technische oplossingen. De klant heeft echter een installed base van Microsoft-werkplekken maar is echter een groot en verklaard voorstander van OSOS en wenst die als next generation desktop te implementeren. De definitie staat beide toe, maar de bovengenoemde vraag dient zich aan wanneer die invulling op een open werkplek gegeven moet worden.

In tweede instantie is de vraag helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden, althans niet in zijn algemeenheid. Want wanneer is er sprake van een 'open' desktop? En hoe open is open dan eigenlijk? Als ik Linux op een fat client installeer en negen open standaarden gebruik voor het ontsluiten van aplicatiesties en zes gesloten standaarden ben ik dan ook 'open' bezig? En is een thin client gebaseerd op een Linux-variant die verder een op Microsoft Terminal Services (en/of Citrix) werkplek aanbiedt ook open? Een beetje open? Zijn er dan gradaties? Kun je wel helemaal (100 procent) open werken, dus zonder gebruik te maken van gesloten standaarden of closed source-applicaties in een omgeving met ca. vijfduizend tot vijftienduizend werkplekken waar vandaag de dag duizenden applicaties (open en gesloten) gebruikt worden?

Kortom, wat is jouw definitie van een standaard open werkplek (desktop)?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat is een standaard open werkplek / desktop? Op zichzelf wellicht een aardige discussie. Ware het niet, dat ook deze auteur maar niet los lijkt te komen van de desktop, zoals hij die kent. Want ook als je via Linux met Citrix de bij iedereen bekende desktop benadert, blijft dat dezelfde. Daar hoeven we het toch helemaal niet over te hebben?
Het wordt anders als ook de virtuele desktop in het verhaal wordt betrokken. Die van Google bijvoorbeeld of die van Covide. De eerste werkt in elk geval met open standaarden en allerlei handige mogelijkheden om data te delen (ook een vorm van openheid). Kijk maar eens voor de best krachtige zakelijke oplossingen op www.google.com/apps.
De tweede is helemaal opgebouwd uit open standaarden en open source software. Kijk maar eens naar de filmpjes en demo's op www.covide.nl

Op zich een goede vraag inderdaad.. ik denk dat 100% open voorlopig lastig blijft. Hoeft wat mij betreft ook niet.

Een Open Desktop is wat mij betreft een desktopomgeving met het streven, zoveel mogelijk open source software te gebruiken, en documenten op te slaan in open documentstandaarden.

Open zoals in www.500desktop.com betekent open source in sommige gevallen, open architectuur in alle gevallen, en zeer belangrijk ook een 'open keuze' in diensteverlener.

Iedere dienstverlener, groot of klein kan deze architectuur pakken, en draaien. Uitwisselen van e-mail providers, storage providers, of service leveranciers is dan ook mogelijk.

Dus open is veel verder dan een op OSOS gebaseerde oplossing (met vendor lock-in van service partner). Als alle mensen het kunnen leveren, dan is het pas open.

Benzine voor autos is een open standaard dus op deze manier - meedere producenten (oliemaatschappijen), verkopend aan vele diensteverleners (pompstations) geeft optimale flexibiliteit voor de eindgebruiker.

Prijsafspraken daargelaten natuurlijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-05T16:49:00.000Z Vincent Jansen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.