Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gr€€n IT

Uit een onderzoek van Dell in 2006 bleek dat meer dan de helft van het stroomverbruik niet naar ict-middelen gaat. Maar twee vijfde ging naar ict-middelen, een derde naar koeling en de rest verdween in bijvoorbeeld verlichting en noodstroomvoorzieningen. Om de energie-efficiëntie van een datacenter uit te drukken wordt de Power Usage Effectiveness (PUE)-formule gebruikt.

Volgens de cijfers van Dell was het totaal gebruik van ict-middelen in datacentra in het pre-virtualisatiejaar 2006 gemiddeld 2,5 PUE. Wat betekent dat er voor elke Watt besteed aan ict-middelen er een verlies van 1,5 Watt is. In tussenliggende tijd is ondanks virtualisatie onze ‘galvanische' afhankelijkheid ongewijzigd gebleven. Recente grafieken laten dan ook zien dat er nog steeds een stijgende lijn in het totale stroomverbruik van computercentra is. Niet onlogisch als onze afhankelijkheid van ict ook groter is geworden. Nieuwe diensten, meer data en snellere verwerking vereisen tenslotte ook meer (beheer)middelen en daarmee energie.

Gespecialiseerde datacentra

Wie ondertussen de infrastructuur gevirtualiseerd heeft of hardware heeft vervangen en niets aan de overhead gedaan heeft, kan mogelijk een PUE hebben die hoger ligt dan 2006. Zo blijkt uit recente benchmarks dat kleine en oudere datacentra niet echt groener zijn geworden en nu een PUE hebben welke tussen de 3 en 3,5 ligt. Terwijl moderne en gespecialiseerde datacentra, zoals bijvoorbeeld Google, wel ‘groener’ zijn geworden met een PUE tussen de 1.1 en 1.3.

Deze moderne datacentra gebruiken innovatievere en efficiëntere vormen van koeling. Zo gebruikt Amsterdam bijvoorbeeld de ‘stadskou’ uit wateren als Nieuwermeer en Ouderkerkerplas om kantoren en datacentra te koelen. En bedrijven die niet bij een diepe plas staan gebruiken warmte- en koudeopslag in de bodem om goedkoper hun datacentrum te koelen. Gezien de fluctuaties in de grafiek van Google, waar in warmere kwartalen meer stroom verbruikt wordt, is dat zeker een slimme manier van besparen. Helaas zal de terugverdientijd, welke voor kleinere centra langer is, belemmerend op modernisatie van het datacenter werken.

Modern datacenter

Het in evenwicht brengen van stroomverbruikers in het datacentrum kan natuurlijk ook door meer gericht en minder te gaan koelen. Wie door virtualisatie nu een overgedimensioneerde computerruimte heeft, kan ook overwegen om de servers onder te brengen bij een gespecialiseerde aanbieder. Co-locatie van ict-middelen in een modern datacenter is een eenvoudige vorm van cloud computing. Zeker voor datacentra met een PUE hoger dan 2,5 is dit een optie, want uiteindelijk betekent dit dat voor elke euro aan stroom voor ict dat er minimaal ook anderhalve euro verspild wordt.

Nu is de PUE een bruto waarde want de verspilling in de infrastructuur, zoals overbodige ict-middelen, onnodige processen of nutloze services, wordt hierin meegewogen. Eventuele ‘weeskinderen', zoals ict-middelen die overgebleven zijn van een project of niet bijdragen aan het bedrijfsproces, gebruiken tenslotte ook stroom. Kwantitatief helpt de PUE dus vooral om te besparen op de stroomrekening. Kwalitatief is deze ontoereikend om echt te kunnen bepalen hoe groen een organisatie is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat green IT altijd gezien wordt als het verbeteren van je serverpark. Nieuwe technologie voor koeling, zuinigere servers die minder warmte produceren en een betere inrichting van het datacenter.

Terwijl er vaak nog een wereld te winnen is aan de software zijde van het verhaal. Hoeveel applicaties verstoken onnodige hoeveelheid energie? Efficient programmeren gebeurt nergens meer, want een GB geheugen kost haast niks en een beetje schijfruimte ook niet... Alles bijelkaar verstookt dat onnodig veel energie.

Zo heb ik met een vriend een applicatie voor op internet geschreven en een concurrende onderneming had tien keer(!) zoveel hardware nodig om dezelfde hoeveelheid requests te verwerken. Dus ik denk dat inmiddels de aandacht deels kan verschuiven naar de software ten nadele van het datacenter.

@Martin

Je hebt gelijk, te vaak wordt door leveranciers een probleem aangegrepen om nieuwe business te genereren. En wie zonder zonde is werpe de eerste steen......

@ewout, Je laatste opmerking klinkt als "alle anderen doen het ook, dus moet ik dat ook maar zo doen".

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-14T10:35:00.000Z Ewout Dekkinga
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.