Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenter ondergaat transformatie

Technologieën zoals storage veranderen

De afgelopen jaren is de rol van datacenters in organisaties veranderd, net als de technologie binnen die datacenters. Terwijl de cloud een van de meest invloedrijke innovaties is geweest in de afgelopen jaren, ondergaat het datacenter als geheel een significant transformatieproces. Technologieën zoals storage veranderen en spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Dit heeft consequenties voor channelpartners.

De manier waarop organisaties werken met hun datacenters en de verwachtingen van hoe een datacenter de algemene bedrijfsstrategie ondersteunt, is fundamenteel veranderd door de komst van virtualisatie. Virtualisatie maakte daarnaast de weg vrij voor cloud computingdiensten en nieuwe manieren waarop organisaties diensten gebruiken en leveren en hoe zij informatie opslaan.

Toegevoegde waarde voor klanten

Geschat wordt dat IT-afdelingen circa 40 procent van hun budget uitgeven aan infrastructuuronderhoud, vergeleken met slechts 5 procent dat wordt gespendeerd aan de infrastructuur. Om de werkelijke waarde van geavanceerde infrastructuurcomponenten aan te tonen, moeten channelpartners duidelijk maken wat de invloed is van deze technologieën op het verminderen van operationele kosten. In het bedrijfsleven gaat de aandacht uit naar hoe infrastructuurtransformatie kan worden bewerkstelligd. Channelpartners moeten op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen en technologische onderscheidende factoren, om toegevoegde waarde voor klanten aan te tonen.

Voor resellers is het belangrijk te weten wat de rol is van storage-technologieën binnen de datacenters. Om technologie goed te kunnen verkopen, moeten resellers weten of it-beheerders denken dat de technologie de werkzaamheden kan ondersteunen en verbeteren.

Een voorbeeld van hoe storage-technologie zich ontwikkelt om de nieuwste datacenters te ondersteunen, is storage-virtualisatie. Dit wordt door velen gezien als de volgende stap in het flexibeler en duurzamer maken van datacenters. Onderzoek van Gartner toont aan dat 80 procent van de organisaties een virtualisatieproject of -programma heeft. Nu virtualisatie standaard is geworden voor datacenters over de hele wereld, gaat de interesse uit naar hoe end-to-end virtualisatie de volgende stap kan zetten naar efficiëntie en performance.

Storage-virtualisatie verbetert de omgeving waarin virtuele servers opereren door data vrij te maken, zodat deze beschikbaar is in het datacenter, als en wanneer dit nodig is. Storage-virtualisatie maakt ook inzichtelijk welke apparatuur niet wordt ingezet in een omgeving van diverse aanbieders. De beschikbaarheid van data is niet langer een beperkende factor in applicatieperformance en zorgt voor significante verbeteringen.

Meetbare verbeteringen

De interactie tussen verschillende elementen van het datacenter waarmee de algehele performance en het gebruik wordt verbeterd, biedt resellers meer mogelijkheden om te laten zien hoe infrastructuurtechnologie de algemene doelen van de organisatie kan ondersteunen. Recente storage-innovaties zorgen ervoor dat it-managers de positie van storage binnen het datacenter opnieuw bekijken. Storage wordt nu gezien als een ‘ondersteunende' technologie binnen het bedrijf, in plaats van een functioneel onderdeel van het datacenter.

De komst van vernieuwingen zoals storage-virtualisatie en dynamische tiering, waarmee organisaties het beste kunnen halen uit hun data, verleggen de aandacht opnieuw naar investeringen in de technologie. Zo kunnen meetbare verbeteringen worden geleverd aan performance en totale bedrijfskosten (tco). Steeds meer it-afdelingen moeten werken als winst- en verliesafdelingen. Resellers moeten, wanneer zij in gesprek zijn met klanten, kunnen laten zien wat de voordelen zijn van datacentertransformatie voor it-afdelingen en de organisatie als geheel.

Bedrijfskritieke applicaties

Er is een aantal ontwikkelingen in storage zichtbaar die de werking van datacenters verbetert. Dit zijn bijvoorbeeld dynamische tiering - opdeling van het systeem in hiërarchische lagen - en dynamische of ‘thin' provisioning.

Met dynamische tiering wordt data automatisch verplaatst tussen verschillende storage-systemen, afhankelijk van hoe vaak dat nodig is. Als een bestand regelmatig wordt opgevraagd door bedrijfskritieke applicaties, kan het automatisch worden verplaatst naar een tier 0 van een bepaalde storage-groep. Deze laag gebruikt dan een snellere maar duurdere technologie zoals solid state drives (SSD), waardoor data sneller toegankelijk is. Andersom wordt data die niet vaak wordt opgevraagd, zoals archiefdata, verplaatst naar een goedkopere storage-laag, waardoor capaciteit wordt vrijgemaakt voor extra bedrijfskritieke data. Hiervoor worden bijvoorbeeld traditionele harde schijven gebruikt.

De voordelen van deze meer responsieve, intelligente storage-benadering zijn: performance-verbeteringen in het gehele datacenter, kostenbesparingen door toewijzing van data naar het juiste storage-systeem en vermindering van onnodige uitgaven aan duurdere oplossingen. Automatisering van deze processen zorgt er ook voor dat er weinig handmatig gedaan hoeft te worden, wat de beheerkosten verlaagt.

Dynamische of ‘thin' provisioning - die enorme hoeveelheden data binnen de organisatie voorkomt - is een andere vernieuwing waarmee organisaties kosten kunnen besparen. Applicaties zijn geneigd meer storage-ruimte te reserveren dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Dynamische provisioning gaat dit tegen door ruimte virtueel aan te bieden. Een beperkte hoeveelheid data wordt gereserveerd op het fysieke systeem en er wordt alleen meer ruimte toegewezen wanneer dit nodig is. Dit verbindt de voordelen die geboden worden door storage-virtualisatie, dynamische tiering en automatisering door de behoefte van organisaties om meer storage capaciteit toe te voegen, te verminderen.

Nieuwe mogelijkheden

Alle ontwikkelingen van datacentertransformatie bieden organisaties meer dan eerder gedacht werd waartoe storage-technologie in staat is. Wanneer resellers dit aan hun klanten kunnen laten zien, kunnen de opties om contracten af te sluiten worden uitgebreid. Het is daarom belangrijk dat channelpartners en resellers goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de technologie en nauw samenwerken met hun klanten om end-to-end virtualisatie te bewerkstelligen in de toekomst.

Virtualisatie van servers was de eerste stap. Nu kunnen channelpartners klanten in staat stellen om in te spelen op vergelijkbare voordelen door storage-virtualisatie mogelijk te maken en de stap te zetten naar een echt getransformeerd datacenter.

Rob Hilterman, chief technology officer bij Hitachi Data Systems

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-15T13:21:00.000Z Rob Hilterman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.