Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IPv6 wordt nu op grote schaal uitgerold

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Jarenlang wordt er al geroepen dat IPv6 geïmplementeerd moet worden. Dit jaar is het moment aangebroken dat dat op grote schaal aan het gebeuren is. Op 6 juni zijn de grote websites zoals Google, Youtube, Bing en Facebook bereikbaar over IPv6. Facebook is dat sinds vandaag zelfs al.

Vorig jaar was er op 8 juni World IPv6 Day. Op die dag werd 24 uur lang op grote schaal getest met IPv6. De resultaten van deze testdag werden gemonitord vanuit een groot evenement op de Universiteit van Amsterdam, waar de hele dag lezingen en workshops over alle aspecten van IPv6 gehouden werden.

De resultaten van deze World IPv6 Day waren zo succesvol dat de grote internet partijen er nu volledig van overtuigd zijn dat IPv6 klaar is om definitief uitgerold te worden. Vandaar dat er dit jaar opnieuw een evenement is: 6 juni 2012 is World IPv6 Launch. Deze keer is het niet voor 24 uur, maar voor altijd.

De grote partijen op het internet zoals Google, Facebook, Yahoo, Bing en Akamai gaan allemaal IPv6 in gebruik nemen. Facebook is zelfs sinds vandaag al bereikbaar over IPv6:

www.facebook.com has address 69.171.242.74
www.facebook.com has IPv6 address 2a03:2880:2110:3f02:face:b00c::

Niemand zal IPv6 nu nog kunnen negeren. Het is overduidelijk dat de toekomst van het internet een grote dosis IPv6 zal bevatten. En ook dit jaar wordt er weer een open en gratis evenement over IPv6 georganiseerd in Amsterdam. Iedereen die meer wil weten over IPv6 kan zich gratis aanmelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel grappig IPv6 addres: 2a03:2880:2110:3f02: --> face:b00c::

Zou het nu dan eindelijk gebeuren?

wat achtergrond info:

IPv4 biedt 2exp32 adressen ofwel ruim 4 miljard IP-adressen. Door de brede introductie van IP in infrastructuren en het toevoegen van veel nieuwe types IP-apparatuur (VoIP, tablets, smartphone) zijn de openbare IPv4-adressen zo ongeveer opgeraakt. De industrie werkt daarom intensief aan de overgang naar IPv6. In tegenstelling tot de 32 bits structuur van IPv4 heeft IPv6 een 128 bits structuur en daarmee 2exp128 adressen. Dat is zoals het nu gezien wordt een schijnbaar onbeperkt aantal adressen.
Behalve het veel grotere adresbereik heeft IPv6 nog een aantal andere verbeteringen:
• betere routing en netwerkconfiguratie,
• impliciet overbodig maken van NAT,
• gegevensbeveiliging op IP-niveau,
• ondersteuning van mobiele nodes.

en inderdaad de structuur is wat minder direct leesbaar...

Sander Stefann, goed dat je aan dit onderwerp aandacht besteedt, al mag ik hopen dat het niet Facebook is dat managers en andere beleidsmakers van de noodzaak hiervan weet te overtuigen (ik ben kennelijk de enige Nederlander die Facebook en Twitter als volkomen overbodige en ongewenste onzin ziet).

Goede informatie voorziening aangaande dit onderwerp is zeker een must. Met name over de beveiligings implicaties voor kleine kantoor netwerken ontbreekt vrijwel overal de kennis. Ook zijn er nog maar weinig providers die nativ IPv6 kunnen aanbieden, en is er nog maar weinig (betaalbare) apparatuur voor beschikbaar.

Ondanks dat iedereen het probleem al lang van te voren heeft zien aankomen, zie ik nog steeds geen werkelijke aktie, iedereen lijkt de kat uit de boom te kijken, en het argument is steeds weer 'ja maar dan moet iedereen overstappen' Ja dat is ook zo...
Zucht... nu ja netwerken hebben ook niet mijn bijzondere interesse.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-23T09:48:00.000Z Sander Steffann
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.