Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

4G/LTE vraagt om ander beveiligingsbeleid

Computable Expert

Gert Jan Wolfis
Field Systems Engineer, F5 Networks. Expert van Computable voor de topics Mobility en Beheer.

Je ‘smart’ mobieltje gebruik je om te socializen met je vrienden via Facebook of om filmpjes op Youtube te bekijken. Zo’n apparaat brengt echt de ideale combinatie van telefoon en internet in pocket-formaat, zodat je altijd met je vrienden online kunt zijn. Belangrijk bij gebruik zijn natuurlijk goed bereik, een snelle verbinding en een lange levensduur van de batterij. Wie denkt er dan aan veiligheid?

Ach, zo’n vaart zal het niet lopen, toch? Mobiele devices zijn moderner en jonger dan de conventionele computer of laptop en die zijn wel bestand tegen aanvallen van bedreigingen, zoals malware, virussen en datalekkage, toch?

Van gesloten naar open karakter

Tot nu toe zijn mobiele apparaten redelijk buiten schot gebleven en zijn er weinig meldingen van beveiligingsmistanden op mobieltjes te vinden. Dit heeft in belangrijke mate te maken met het feit dat de huidige generatie mobiele netwerken, zoals 2G en 3G, een meer gesloten karakter hebben. De lancering van 4G of lte zal hier verandering in brengen. De transitie naar lte is in belangrijke mate een transitie van een gesloten mobiel radio access-netwerk naar een meer open data of ip-georiënteerd netwerk. Deze transitie is noodzakelijk om de onbegrensde mogelijkheden van de slimme apparaten beter te benutten en flexibeler in te kunnen spelen op nieuwe (cloud)toepassingen. Met de hogere snelheden van 4G en integratie met Wi-Fi-hotspots voor de nodige dekking levert op dat het straks mogelijk is om overal je favoriete tv-programma te kijken via je mobiel.

De verschuiving naar het ip-gebaseerde 4G-netwerk levert op dat de hele omgeving zeer attractief wordt voor criminelen en er zal  zeker een verschuiving plaats vinden in het aantal beveiligingsincidenten met slimme apparaten. Bovendien, wereldwijd zijn er twee keer meer mobiele dan vaste aansluitingen en tel daarbij op dat het gebruik alleen maar zal toenemen met de introductie van 4G, dan is het geen vraag meer of criminelen hun aandacht naar mobiele platformen gaan verleggen, maar meer wanneer het aantal mobile beveiligingsincidenten het aantal incidenten van vaste aansluitingen zal overtreffen.

Persoonlijk en zakelijk verkeer door elkaar

Het mobiele apparaat wordt uiteraard niet alleen privé gebruikt, maar ook voor steeds meer zakelijke doeleinden. Dit betekent een one-stop shop voor onverlaten die hier slim op in weten te spelen.

We kennen al de malware die in appstores wordt gepubliceerd in de hoop dat deze op slimme apparaten wordt geladen, zodat interessante data kan worden weggesluisd en misbruikt. Per dag komen er duizenden mobiele apps bij, wat de controle bijna onmogelijk maakt. Doordat lte end-to-end ip-gebaseerd is, neemt de kans toe dat het mobiele netwerk van de operator slachtoffer wordt van een centraal geplaatste aanval. Wat dacht je van een botnet van slimme apparaten gericht op het mobiele netwerk van de operator die een DoS-aanval uitvoeren of de meer webapplicatie-georiënteerde aanvallen zoals SQL-injecties, cross-site scripting-aanvallen om data te stelen of DNS-hijacking, zodat de aanvaller kan bepalen welke internetsites een mobiele abonnee bezoekt.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het signaling-netwerk wat bij mobiele operators cruciaal is in het afhandelen van abonnee-authenticatie, billing, roaming en mobile network management, wordt ook ip-gebaseerd bij de komst van 4G. Deze transitie van het gesloten SS7-protocol naar het ip-gebaseerde Diameter-protocol maakt het namelijk mogelijk dat operator-diensten centraal kunnen worden afgerekend. Ook dit gedeelte van het netwerk gaat te maken krijgen met een toename van het risico om te worden aangevallen.

Ondanks dat gebruikers van mobiele, slimme apparaten zelf voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van zijn of haar mobiel en opgeslagen data, is het niet ondenkbaar dat bij ontdekt misbruik de mobiele operator verantwoordelijk wordt gehouden. Het is voor de operators dan ook zaak om bij de lancering van 4G en de verdere integratie van bestaande of nieuwe diensten, continu kritisch te kijken naar het bestaande beveilingsbeleid en zich zowel organisatorisch als technisch te wapenen tegen de nieuwe bedreigingen in al haar aspecten. Op technisch vlak is voor operators belangrijk om bij aspecten als hoge beschikbaarheid, performance en security stil te staan. Ze moeten hierbij wel realiseren dat een applicatie zeer veilig kan worden aangeboden, maar wanneer het aspect performance wordt vergeten, de bewuste app(s) niet zal worden gebruikt. En voor een 4G-verbinding zonder dat hij optimaal gebruikt kan worden, zal lang niet iedereen willen betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@ Gert Jan,

Goede kickoff nu 4 G net op of over de drempel staat. Significant meer capaciteit betekent nieuwe toepassingsmogelijkheden en parallel daar aan dus nieuwe bedreigingen. Daarmee goed om het onderwerp nu op de kaart te zetten. Er is echter meer aan de hand. Nu wordt bv door KPN 4G nog neergezet als meer van hetzelfde.

Enerzijds heben zij last van een imploderende SMS omzet en dus bijna 1 op 1 imploderende winst bij die dienst. Anderzijds is er geld te verdienen voor een operator met het neerzetten van nieuwe diensten. De keus ligt voor het oprapen, echter operators hullen zich in stilzwijgen. Natuurlijk 60 opstelpunten per week doen (KPN) is knap. Maar dat is niet voldoende. Een LTE kanaal biedt 1500 keer zoveel bitjes per seconde dan een GSM kanaal (50Mbit/30Kbit). Daar zou toch wat mee te doen moeten zijn in de markt van de communicatietoepassingen. Wellicht is meteen de discussie over ADSL via glas (of toch niet) een nieuwe dimensie te geven door ADSL door de lucht: "ADSLTE"

Ook belangrijk om te realiseren is dat smartphones de afgelopen jaren steeds meer gebruikt worden voor zakelijke toepassingen en dat er ook veel meer zakelijke data op staat (denk aan gerepliceerde e-mail).
Ook zijn aanvallen op mobiele apparaten nu veel aantrekkelijker omdat de laatste jaren de diversiteit in operating systems is afgenomen. Er zijn nu eigenlijk nog maar 2 of 3 OS-smaken waarvoor malware moet worden ontwikkeld (iOS, Android en wellicht Windows Phone).
Tenslotte is het door de grote dichtheid van telefoons (denk aan een voetbalstadion vol mensen) niet ondenkbaar dat malware direct zal communiceren tussen dichtbijzijnde telefoons onderling, zonder dat dit via het netwerk van de operator gaat. Dat de meeste smartphones ook Wifi aan hebben staan maakt dit alleen nog maar erger.

Op smartphones en tablets inbreken via WiFi lijkt mij makkelijker dan via 4G en ook een grotere bedreiging. Recent nog een demonstratie bijgewoond waarbij de presentator via WiFi een aantal smartphones en tablets van het publiek wist over te nemen.

Makkelijk leesbaar artikel, goed gedaan, Gert Jan. Zeker nu 4G gaat komen, zoals @maarten ook al aangeeft.

Mobiel gebruik, of dat smartphone of tablet is, zal nog veel meer toenemen dan nu al gebeurd. Het risico dat er oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van deze devices neemt daardoor ook toe.
Providers willen het de klant niet te moeilijk maken, dus de standaard uitvoeringen zullen niet al te gesloten zijn. Hoewel sommige vendoren het de gebruiker makkelijk maken eigen aanpassingen te doen (zngd rooten), hebben de meeste bedrijven de policy dat deze telefoons niet op het netwerk worden toegelaten.
Zelf denk ik dat sandboxing een grote ontwikkeling gaat doen, samen met een viewer voor de bedrijfsoplossingen, of dat nu VMware is, KVM of iets anders. Wel altijd toegang, maar geen data op het device. Dan is het onderscheppen van data altijd nog een mogelijkheid. Het is dan aan de eigenaar en het bedrijf er voor te zorgen dat het onderscheppen zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt.
Sandboxing levert ook de mogelijkheid om selectief te wipen, als er misbruik wordt geconstateerd. Minder stress voor de gebruiker "waar zijn mijn foto's gebleven??"

De bewering dat 4G netwerken inherent minder veilig zijn dan de huidige generatie mobiele netwerken (2G en 3G) onderschrijf ik niet. Wel ben ik van mening dat beveiligingsincidenten zich zullen voordoen daar waar de meeste gebruikers zijn en door criminelen het meeste geld valt te verdienen.
De onstuimige groei van mobiele data, niet alleen via de nieuwe 4G netwerken, maar ook via de bestaande netwerken vormt in dat opzicht een zeer interessant werkterrein voor criminelen.
De grootste kwetsbaarheid zit 'm echter vooral in mobiele mallware.
Indien HTML5 daadwerkelijk een grote vlucht gaat nemen, betekent dat dat een wereldwijde ontwikkelkracht van 18 miljoen webontwikkelaars niet alleen legitieme toepassingen kan ontwikkelen, maar ook dat zij die kwaad in de zin hebben, hun malware niet meer voor specifieke OSen hoeven te ontwikkelen en bovendien App store controles kunnen omzeilen.

Goed artikel dat wederom onderschrijft dat we steeds sneller de Informatie beveiliging centraal moeten stellen. Tot op heden hebben we vooral infrastructuur beveiliging gedaan, maar met de introductie van 4G en een steeds grotere “Consumerisatie van IT” wordt dat model onhoudbaar. We moeten ons realiseren dat elk device in principe onvertouwd is en dus een Content Aware Identity & Access beleid gecombineerd met ZeroTouch op het device zelf toepassen om te zorgen dat de interactie van mensen met informatie veilig kan verlopen.

Gelukkig helpt een steeds sneller en overal beschikbaar Internet, mee om deze aanpak ook werkelijk in te voeren.

Providers zijn dan wel druk met LTE, maar de consumenten zijn dat nog niet: Circa driekwart van de mensen heeft geen idee met welke snelheid ze mobiel internetten of mailtjes synchroniseren. Blijkbaar is deze snelheid dan ook niet belangrijk bij de keuze van het abonnement of de provider. En dat klopt: 90% van de (Britse) consumenten geeft aan dat zij niet van operator zullen veranderen bij een snellere (4G) verbinding. Daar is dus nog wel een weg te gaan.

Ook zijn de huidige abonnementsvormen nog vreemd: Abonnementen waarbij je 4G krijgt met een gelijke databundel als bij 3G schiet natuurlijk niet op. Je hebt dan dezelfde bundel, maar hij is alleen veel sneller op. Gelukkig komen er ook grotere (en duurdere) bundels. Mogelijk zal dat voorlopig genoeg zijn, maar pas over enige tijd zal blijken hoeveel meer data we zijn gaan verbruiken door LTE (door video, gaming, Wi-fi offloading, VoIP, etc). En een ongelimiteerde bundel is dan een must.

En als derde zie ik nog de vraag welke rol WiFi zal krijgen als algemeen beschikbaar mobiel netwerk. Google maar eens op FON. Alle WiFi modems van partijen als UPC en Ziggo (en KPN natuurlijk) die gebruikt kunnen worden voor mobiele internettoegang. Werkt op de snelweg natuurlijk niet zo goed, maar des te beter in de bebouwde omgeving. En ook bij WiFi zal op afzienbare termijn een hogere bandbreedte beschikbaar komen (de 802.11ac-standaard van 1 Gbps).

@Gert Jan,

Je refereert hier aan een deel van de core veiligheid, daar is de bewustwording nog niet zo heel groot van. Door het gebruik van IP is telefonie inderdaad meer vulnerable geworden. Operators zijn gefocused op fraude preventie en service assurance maar hebben door de dicussie over DPI ook minder mogelijkheden dan voorheen.

Maar waar de industrie zich nu al wel druk over maakt is over de data op de mobiele devices, dat valt in het domein MDM Mobile Device Management. Mobieltjes worden vergeten of gestolen en een bedrijf wil niet dat de bedrijfsgegevens op straat komen liggen. Gelukkig zijn er voor deze prille industrie al wel mooie oplossingen, die voorkomen dat data gelekt wordt, toestellen op afstand gewiped kunnen worden of bv getraced, verder kan bv mail secure opgeslagen worden etc

Dat een 4G/LTE netwerk per definitie kwetsbaarder zou zijn dan de bestaande mobiele netwerken (met de beredenering dat het nu all-IP is) durf ik niet als uitgangspunt te nemen. Immers, dat hangt af in hoeverre elk component robuust is ingericht. Wel wil ik een dimensie aan de beveiligingsproblematiek toevoegen. Omdat 4G/LTE open en standards-based is, is het relatief eenvoudig voor criminelen om zich voor te doen als 4G/LTE-netwerk; een ‘man-in-the-middle attack’, maar dan zeer elegant uitgevoerd.

Stel je het volgende voor:

1. Een groot congres, bijeenkomst of evenement waar mensen (bedrijfs)gevoelige data op hun smartphones, tablet of notebook hebben;
2. Een kwaadwillend individu kan hier met relatief eenvoudige middelen (die in de kofferbak van een auto passen) een 4G/LTE netwerk nabootsen;
3. Zodra een verbinding wordt opgezet met een client (smartphone, tablet, notebook etc.), dan staat die client per definitie onder het regime van de netwerkinfrastructuur;*
4. Je zou zelfs daadwerkelijk via-via een internetdienst kunnen aanbieden en het gedrag van de (nietsvermoedende) gebruiker observeren.

Dit is zeker geen al te hoog gegrepen fictief scenario, en met relatief eenvoudige middelen voor elkaar te krijgen. Er bestaat een mechanisme aan de client-zijde, die zal vragen of het netwerk daadwerkelijk het netwerk is. De vraag is of alle clients automatisch zo zijn ingesteld om zich zo sceptisch te gedragen. Het is aan te raden om dit te controleren en indien nodig aan te zetten.

Overigens, bedrijven en organisaties zullen in de toekomst op hun eigen terrein ook een 4G/LTE dienst op kunnen zetten (zgn. private-LTE). Het Agentschap Telecom heeft hier speciaal licentie-vrije frequentieruimte voor ter beschikking gesteld.

(met dank aan Tsjoi Tsim, BT Senior Consultant Wireless)

@Gregor,
Ik ben het met je eens dat 4G niet synoniem staat voor minder veilig. Het adopteren van een IP-gebaseerd end-to-end mobiel netwerk maakt echter dat het risico toeneemt en dit in de architectuur dient te worden meegenomen.
Neem als voorbeeld de recente berichtgeving van NTT DoCoMo waarin ze Google oproept om Android aan te passen. Een gratis Android VOIP applicatie kent in Japan een dusdanige populariteit dat het een signaling flood veroorzaakte met uitval van core services tot gevolg. Hier kwam dus geen hacker of botnet aan te pas. Dit is in 3G ondenkbaar.

Beste Gert Jan,
Aandacht en bewustwording van veiligheidsrisico’s bij het gebruiken van Internet is een in ieder te prijzen streven. In zo verre ben ik het eens met de inhoud van je artikel.
Maar je conclusie dat de nieuwe 4G techniek inherent onveiliger zou zijn dan de huidige 2G en 3G netwerken deel ik niet. Integendeel de toegepaste access technieken dmv. IPsec en de LTE Secure gateway maken de “geslotenheid” van 4G zelfs groter dan die van 2G en 3G.
In tegenstelling tot jouw conclusie denk ik dat 4G juist de veiligheid vergroot. Het biedt immers de gebruiker de mogelijkheid te kiezen tot een versleutelde toegang en transport wanneer hij/zij ‘on the road’ is. Het intrinsieke onveilige WIFI – aangeboden in Restaurant, Hotspot en dergelijke – kan worden ingeruild voor het veilige 4G.
Alle door jou verder genoemde bedreigingen zijn m.i. onafhankelijk van de access techniek, of het nu adsl, wifi, UMTS of 4G betreft.
Overigens lijkt mij een DDOS aanval met sim-authenticatie lastig te verwezenlijken…

@Marco,
Terecht dat je opmerkt dat de genoemde bedreigingen - onafhankelijk van de access techniek - zijn en dat die ook voor 4G gelden, dit is juist het verschil met 3G.

Vandaar, 4G is niet inherent onveilig, maar heeft wel de potentie om onveilig te zijn, omdat het end-to-end IP gebaseerd is. Dan heb ik het niet alleen over de toegang tot het netwerk, maar ook de risico's die app's op smartdevices met zich meebrengen. Zie mijn reactie @Gregor waar NTT getroffen wordt door een serviceonderbreking vanwege een signal flood door een VOIP app van sim geauthentiseerde smart devices.

Service Providers zijn juist bezig om de mogelijkheden van 4G met Wifi offload te onderzoeken en wellicht toe te passen. Dit hybride model houdt in dat zowel de eNodeB als het Wifi-hotspot een verbinding naar de LTE core heeft. Een vraag die hierbij rijst is hoe de wifi-hotspots fysiek te beveiligen, fysieke toegang tot het device is immers funest voor de veiligheid. Dan hebben we nog de koppelingen naar MVNO’s, roaming partners, enterprises en voeg hier de reactie van Tini aan toe.

4G is niet inherent onveilig, maar je dient wel heel goed alle mogelijke risico’s in ogenschouw te nemen om tot een robuuste en veilige architectuur te komen.

Veel zaken zijn al genoemd over beveiliging en security. Het kan gaan over de devices, over de informatie die erop komt te staan en over de netwerken waar de verbinding over wordt opgebouwd. Het punt van je artikel is vooral de veiligheid van het operator 4G netwerk nu er overal IP wordt gebruikt.
In dat opzicht wil ik een paar nuances aanbrengen. Ook de huidige 3G netwerken worden bijna volledig via IP bestuurd en ook de gebruikersdata wordt als IP afgehandeld. Maar ook in 4G is de gebruikersdata volledig gescheiden van de netwerkelementen. Het IP verkeer van de gebruiker wordt ingepakt, gemeten en vervolgens naar het internet gebracht. Het is zeker niet zo dat de gebruiker bij de besturing van het netwerk kan komen zoals dat wel werkt bij een WiFi router. Een hacker kan zeker proberen binnen te dringen in het LAN, maar daar heeft iedere ISP en elke andere organisatie helaas ook mee te maken. Aangezien het IP netwerk hier wordt gebruikt om geld te verdienen, wordt door leveranciers en operators heel goed nagedacht over beveiliging.
Wat een prima manier zou zijn om de kwetsbaarheid te verminderen, is een goede implementatie van IPv6 binnen het 4G netwerk. In China wordt dit al lang toegepast vanwege de adresruimte. In Nederland zou dit de operators meer mogelijkheden geven om de veiligheid te verhogen. Goede engineers met IPv6 ervaring zijn in de mobiele wereld helaas dungezaait en operators durven het op dit moment nog niet aan.
Wat als een paal boven water staat is dat we als BV Nederland steeds meer leunen op onze mobiele data verbinding en dat dit mogelijk nog belangrijker is dat gas, water en electriciteit!

Belangrijkste verschil van 4G met andere mobiele netwerken is dat het in de basis niet geschikt is voor traditionele spraak.
Op een 4G netwerk kan spraak dus alleen als VoIP getransporteerd worden.

En als je dan spraak als VoIp over je netwerk moet sturen, kun je als mobiele provider net zo goed een flatfee mobiele internet op 4G in de markt zetten met een eigen (betaalde) VoIP App om te bellen (de KPN “4G bellen” App). Maar ja, dan nemen je mobiele inkomsten helemaal drastisch af (nog veel meer dan door het verdwijnen van SMS).

Dus wat je nu al ziet, is dat provider bezig zijn om onbeperkte spraakbundels te introduceren (KPN Onbeperkt, Vodafone RED, etc.). Hiermee worden de nationale belkosten al fors lager voor wie veel belt. Uiteindelijk zal binnen 3-5 jaar al het mobiele spraakverkeer als een VoIP pakketje over het 4G netwerk gaan via het mobiele internet abonnement met als add-on een spraakbundel ipv spraak met een data add-on.

Alleen degenen die een 3G of 2G toestel of abonnement hebben zullen op termijn nog bellen op de “oude” manier, dus met betalen per minuut.
4G is dus meer een “disruptive technology” voor “mobile voice” dan voor “mobile security” naar mijn bescheiden mening.

Kijkend naar de security aspecten rondom 4G, ben ik van mening dat security attacks veel meer gericht zullen zijn op een bepaald type mobiel OS (met name Android is zeer hackable), dan op een bepaald type netwerk. Sterker nog: hackers kijken meer naar het IP adres en type OS (hoe zwaar beveiligd is dit) dan naar het netwerk waar iemand op zit. Je moet ook niet vergeten dat 2G, 3G en 4G voorlopig nog naast elkaar blijven bestaan, waardoor je als bezitter van een 4G toestel lang niet altijd via een 4G netwerk zal bellen. Ik denk zelf dat het aantal public WiFi zones ook nog sterk zal gaan groeien, waardoor er alleen maar minder via xG netwerken gecommuniceerd zal gaan worden met een mobiele device.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-07T13:13:00.000Z Gert Jan Wolfis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.