Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Comeback van Microsoft

Computable Expert

Reza Sarshar
Projectleider/ Adviseur, Kaizen Projectmanagement. Expert van Computable voor de topics Management, Infrastructuur en Digital Workplace.

Het op Microsoft gebaseerde fundament van het ict-landschap van je bedrijf kan met de komst van verschillende besturingssystemen en apparaten zoals iOS en Android zeer kleurrijk worden. Het vereist een grote investering in de producten om deze vreemde eendjes in de Microsoft-vijver naast en met bestaande componenten te laten samenwerken en te beheren. Deze besturingssystemen en apparaten zouden omarmd moeten worden, want de flexibiliteit, innovatie en vernieuwing die ze bieden waren ver te zoeken bij Microsoft-producten. Met Windows 8 kan Microsoft het tij keren.

Er zijn genoeg fundamentele verschillen tussen ideologie en DNA van Microsoft-producten en die van Apple en Google. De x86 architectuur van Microsoft is zo’n dertig jaar oud en biedt daardoor weinig flexibiliteit en vernieuwing, die vandaag de dag vereist wordt. Microsoft negeerde een tijd de voorsprong van Apple en Google-producten op deze punten. Iets dat het bedrijf de positie als trendzetter en marktleider heeft gekost. Met de introductie van Windows 8 op tablet, desktop en telefoon begint het bedrijf de verloren klanten en marktaandelen terug te winnen. Deze vernieuwingsslag is misschien niet interessant voor thuisgebruikers maar  wel voor zakelijke klanten!

Brede aanpak

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zou bij bedrijfsleven op een belangrijk punt de slag kunnen winnen van concurrenten als Appel en Google: Interoperability met bestaande en ook de nieuwe (Microsoft) oplossingen en diensten.

Het is duidelijk zichtbaar dat de laatste productontwikkelingen van Microsoft gebaseerd zijn op de integratie van verschillende oplossingen en diensten met een besturingssysteem die op verschillende apparaten draait (tablet, telefoon, desktop, laptop).

In dit kader zien we bijvoorbeeld dat de SCCM 2012 veel mogelijkheden biedt voor het beheren van Windows 8 op tablet, desktop en ook telefoon (Windows Phone 8). SharePoint is op een aantal aspecten verder  ontwikkeld  voor het  delen van bestanden en toegankelijk maken van bestanden (Flow Me Data) voor mobile gebruikers. Active Directory biedt de komende tijd meer mogelijkheden voor het managen van Windows 8 tablets (geen RT versie).  De integratie met DirectAccess 2012 biedt Windows 8 mobile gebruikers  toegang tot het bedrijfsnetwerk zonder een vpn-oplossing.  En uiteraard is het Office pakket van Microsoft in de nieuwe versie verder verbeterd voor de Windows 8 interface en Touch functionaliteit.

Vendor Lockin?

Ja! Maar dat geldt ook voor Apple of andere leveranciers,  is het niet? Uiteraard is het de taak van de ict-manager of cio om te bepalen of de vendor lock-in van Microsoft nadeliger is dan het creëren van een oerwoud van tooling en interfaces voor het beheren en functioneren van  verschillende  besturingssystemen en devices naast elkaar.  Dit is een onderzoek waarin verschillende aspecten van de ict-zaken binnen je afdeling en bedrijf aan bod moeten komen.  Ervaring uit verleden leert dat de consolidatie van ict-tooling en oplossingen in een platform zeker geen desinvestering zal zijn dan wanneer je verschillende producten voor verschillende zaken naast elkaar gebruikt.

Met Windows 8 terug aan het front

Microsoft heeft door gebrek aan innovatie en vernieuwing in het Windows-platform veel klanten en  marktaandeel aan Apple en Google verloren. Deze situatie gaat veranderen! Microsoft gaat de oude x86 architectuur flink op zijn kop zetten en radicale veranderingen in het ‘Next Gen’- besturingssysteem en -producten doorvoeren. Windows 8 is pas de voorbereiding op grote wijzigingen die de komende versies teweeg gaan brengen.

Het is al bekend dat een gebruiker tegenwoordig drie apparaten ter beschikking heeft : smart phone, tablet, pc/laptop. De uniformiteit van het nieuwe besturingssysteem dat geschikt is voor verschillende apparaatvormen,  consolidatie van beheertooling en integratie met ict in de toekomst (cloud computing) zorgen ervoor dat  Microsoft met het nieuwe besturingssysteem voor het bedrijfsleven interessanter zal worden dan concurrenten zoals Apple of Google!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Reza,

Best een leuk stuk en zeer herkenbaar. Op zich doet MS dit natuurlijk al jaren. Even wachten en zich express in laten halen om alvorens keihard weer terug te slaan. Ik kan me goed vinden in je feedback en visie. Dus al met al een zeer leuk en waardevol artikel! Waar voor dank.

Ruud,
Dank voor je reactie.
Het kan zijn dat MS deze aanpak al eerder heeft laten zien maar deze keer was het anders! De trage innovatie heeft MS wat gekost!
Het effect van deze zien we ook terug in de late adoptie van Windows 8.
Ik vind het belangrijk dat bedrijven bij het vernieuwen van hun systemen of processen naar de hele keten gaan kijken en niet zich laten beinvloeden door leveranciers, marketing van (mooie)producten of eindgebruikers.

Reza,
Je hebt waarschijnlijk de publicaties gezien die de samenwerking van Capgemini rond de private cloud beschrijven. We gebruiken technologie van Microsoft, zonder dat de cloud van microsoft is aangesloten. Ook Oracle heeft zojuist een samenwerking beschreven. De grote vraag is hoe Windows 8 kan worden benut in een Capgemini cloud, een private cloud of een Europese cloud. Veel van de klanten migreren nu van xp naar 7. In het bring your own tijdperk zullen we voor de mobiele spullen ook iets met 8 moeten. Hoe dat voor de grote bedrijven moet werken is een mooie puzzel.

Reza,

Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer maar inderdaad heeft Microsoft nog altijd een paar stevige troeven in handen, reden waarom ik uiteindelijk toch voor een hybride tablet met Windows 8 (geen RT) gekozen heb. En omdat ik geen narcistische ik-pad gebruiker ben natuurlijk. Nu iedereen het tegenwoordig over 1984 heeft moet ik nog weleens denken aan de 'holy war' die we in 1995 hadden:

http://search.dilbert.com/comic/Holy%20Wars

In de jaren 80 ging het trouwens vooral om PEEK en POKE, voor de mensen die geen MSX maar een BMX hadden, de statements om iets in of uit geheugen te halen. Want Ruud heeft wel een punt door te stellen dat Microsoft nog weleens te maken heeft met de wet van de remmende voorsprong. Adoptie van telkens de nieuwste telg uit de Windows familie zorgt namelijk meestal ook voor flinke migratie kosten omdat de applicaties niet OS agnostic zijn.

Goed stuk Reza. Vendor Locking op basis van MS vind ik discutabel. In mijn ogen is het portfolio zo groot dat het niet negatief hoeft en kan zijn.

Hoi Reza,
Ik heb het gevoel dat je zaken door elkaar haalt. x86 is natuurlijk een processorarchitectuur en als zodanig is deze niet van Microsoft maar van Intel. Ook andere processorfabrikanten zoals AMD hebben hun invloed gehad op x86 met name in de overgang van 32 bits x86 naar 64 bits x86.

x86 moet voornamelijk concurreren met de ARM-architectuur die vooral vanwege de lage energieconsumptie een enorm marktaandeel heeft in de mobile devices.

Juist vanwege de enorme toename van mobiele apparaten is er vanuit de consument een wens om op een zo eenduidig mogelijke manier te werken. Dus dezelfde look and feel voor de interface van de laptop en de smarphone. Daarom is Windows 8 geschikt voor zowel x86 architectuur alsook ARM architectuur.

Je hebt wel gelijk dat het voor veel bedrijven interessant is om voor alle apparaten (laptop/tablet/smartphone) 1 OS te kiezen. Met de komst van mobiele apparaten maakt de ARM architectuur een enorme opmars maar of dit alles de hegenomie van de x86 architectuur gaat doorbreken betwijfel ik.

Reza, wat een heerlijk artikel om te lezen en ben het eens zoals je kansen van Microsoft neerzet. Het zou zomaar eens kunnen gaan zoals je beschrijft.

Als ik kijk naar hoe je Modern UI software maakt en de nadruk op parallel en a-synchroon uitvoeren, is dit inderdaad de toekomst. Het sequentieel uitvoeren van code zoals praktisch alle (niet browser) software nu doet is echt niet optimaal.

Microsoft veranderd van Software bedrijf naar bedrijf met software, devices en services. Momenteel nog met wisselend succes als je kijkt naar de devices en services deel weet ik niet precies met wat dit allemaal inhoud. Windows Azure is een service, en Bing wordt bijvoorbeeld nu ook als een service geleverd, maar misschien bedoelen ze ook nog wel consultancy.

Ik vind de stap van Microsoft voor Windows 8 heel dapper. En zoals je schrijft, de voordelen zijn legio als je de vendor lock-in op de koop toeneemt. Zolang alle bedrijven Windows blijven omarmen moet dit vanzelf goed komen. Ook worden veel producten steeds beter, en nu Microsoft ook steeds meer openheid biedt (linux virtualiseren, PHP draaien op IIS, Ruby programmeren in Visual Studio) krijgen ze een sterke positie.

Ook Windows Phone gebruikers zijn in de regel blij met hun toestel en MS dekt met Nokia het hele spectrum af van goedkoop naar duur. Nu ook de tablets momentum krijgen ziet het er op zich goed uit.

Maar

Windows 8 ziet ik voorlopig nog niet gebeuren op de werkvloer. Office 365 vind ik een draak van een pakket. Modern UI heeft kip en ei probleem: Veel ontwikkelaars stappen niet in omdat er nog geen markt voor is. Ik heb een grondige afkeer tegen tiles (distractions) en veel tablets hebben nog het nadeel dat ze warm worden, zwaarder zijn en geen laptop vervangen zijn omdat je nauwelijks met zo'n ding op schoot kan werken. Daarnaast schieten ze nog wel eens mis (silverlight) en aangezien de browser steeds sterker een opmars maakt lijkt het ook geen noodzaak dat Microsoft dominant wordt.

Microsoft is wel volhardend en als ik heel eerlijk ben is er nog geen concurrentie in de enterprise als het om werkplekken gaan. Dat is gewoon Windows. Dus ze moeten van ver komen en daarom zal het best nog wel wat jaartjes duren, maar zoals het eruit ziet is Microsoft geen partij die je moet onderschatten.

Niemand weet het zeker hoe het landschap er over tien jaar uit ziet, maar de kans is groot dat MS over tien jaar nog steeds dominant is op de werkvloer.

We zullen zien.

Beste Jaap,
Ik heb die publicaties voorbij zien gaan maar niet gelezen. Ik weet niet wat de Capgemini cloud inhoudt en ik ga ervan uit dat er geen exotische dingen in zitten.
Afhankelijk van welke cloudvorm je aangeschaft hebt en hoe verschillende business en ictprocessen ingericht zijn en nog wat andere zaken kun je altijd kijken naar de toegevoegde waarde van Win8 in de hele (cloud)keten. In dit kader de uniformiteit die je met MS producten kan creeren zou een voordeel kunnen zijn voor je business en ict-zaken maar dat moet je eerst goed onderzoeken en van verschillende kanten bekijken.

@Ben,
Dank voor je reactie.
Je hebt gelijk, misschien was ik niet op dat punt duidelijk genoeg. Met x86 architectuur bedoel ik meer x86 softwarearchitectuur van Microsoft, waar de OS en applicaties van Microsoft op gebaseerd zijn. Door sterke positie van MS als OS leverancier moesten andere softwareleveranciers hun software ook op deze architectuurvorm bouwen. Ik denk dat mede door de voor en nadelen van ARM-architectuur, de nieuwe applicatievorm (App`s) tot stand is gekomen. En dat hebben we zeker niet te danken aan Microsoft!
Ik kan me niet voorstellen dat x86 architectuur over 10 jaar nog bestaat! Maar ja, dat zullen we nog zien.

@Ewout
'holy war'! Nooit van gehoord maar fijn om er nu kennis mee gemaakt te hebben :-)
Ik probeerde in dit artikel aan te geven dat niet alleen Windows 8.x maar ook de rest van Microsoft diensten en mogelijkheden erom heen het adopteren van Windows 8 voor bedrijven interessanter kunnen maken. Als een "home"gebruiker maakt me het niet zoveel uit wat de mogelijkheden zijn van Windows 8 icm Azure, SCCM 2012 etc, daar heb ik toch niks aan!

@Peter
Dank voor je reactie.

Henri,
Mooie reactie met +/- kanten van dit onderwerp, Microsoft!

Voor bedrijfsleven misschien is het handiger om tot 3 jaar verder te kijken en plannen maken. Je moet vervolgens elk jaar deze plannen herzien en zeker bijstellen. De adoptie van Windows 8 is uitgebleven omdat de innovatie van Windows als besturingssysteem heel lang is uitgebleven. Hierdoor zien we zelfs dat het Startknopje weer in Windows 8.1 terug moest komen! Maar ja, vroeg of laat moet je als bedrijf of eindgebruiker dit verschijnsel accepteren en adopteren.

Ik kan me niet voorstellen dat je als bedrijf met gemiddeld 80 applicaties binnen 3 jaar een ander applicatielandschap krijgt dat gebaseerd is op webbased. En aan de andere kant je moet afscheid nemen van je Windows XP, gebruiken van tablet en smartphones ondersteunen, remote en plaatsonafhankelijk werken mogelijk maken etc. In dit kader kun je in een brede aanpak naar de huidige en komende mogelijkheden van Microsoft-producten kijken die naar mijn mening betere aansluiting hebben op je huidige ict-landschap. En als je dit doet dan pak het maar breed op(voor komende 3 jaar). Want je kunt pas je voordeel hieruit halen als je uniformiteit in je ict kan doorvoeren!

Dag Reza, aardig artikel over Microsoft en lovende kritieken. Mooi.

Uiteraard heb ik als criticus mijn bedenkingen bij Microsoft. In het datacenter hebben ze mooie producten, Exchange, Sql, Server producten, niets mis mee en betrouwbaar. Ook hier is MS van ver gekomen en zijn ze in staat geweest een goed en betrouwbaar product neer te zetten.

Hoe anders is het op desktop. Windows 98ME, Vista en 8 zijn geen successen geweest en met 8 aan de faillure kant zal MS het moeilijk krijgen. Met 8.1 proberen ze weer de zaak zaak te herstellen, maar hoeveel kansen krijgen ze nog?

Microsoft doet namelijk fundamenteel een ding fout en dat is luisteren naar de markt en de klanten op het gebied van de Desktop. Bij iedere nieuwe versie wordt gepoogd een technisch hoogstandje neer te zetten, dat vervolgens net zo vol fouten blijkt te zitten als vorige versies en vervolgens dusdanig is aangepast dat niemand er meer mee overweg kan. ook wordt vaak de weg naar comptabiliteit met vorige versies verloren. Gevolg irritatie bij de klanten. dit geldt voor Office en Windows. Als MS office gaat uitbrengen voor Android en IOS dan is MS op de desktop binnen 4 jaar gedecimeerd.
Ik verbaas mij er nog steeds over hoe knullig de software van MS in elkaar zit. Ik denk dan aan het kopiëren tussen word, excel en powerpoint, het moet toch niet moeilijk zijn om lettertypes en kleuren consistent te houden. in office 6 lukte dit goed, inmiddels is dat al jaren hopeloos. Het MS office pakket is het enige pakket dat regelmatig crashed op mij. MacBook, hopeloos. MS moet zich gaan richten op de klant en kwaliteit, niets meer en niets minder, anders houd het echt op.

Leuk commercieel artikel maar ik heb ooit nog wel eens een open brief aan Bill Gates gelanceerd op het net middels verschillende fora, nooit antwoord op gehad van Bill Gates.

We moeten het Bill nageven, hij is één van de eersten geweest die 'free feedback' heeft weten om te vormen naar een ongelofelijk groot onderdeel van zijn MS producten ontwikkeling om vervolgens die met een gigantisch verkoop apparaat te gelde te maken. Aan alles is bij MS gedacht wat het binnenharken van geld betreft.

Ik ben wel voor commercie, geen punt. Maar wanneer commercie doorslaat, ben ik ook degene die gewoon een pas op de plaats maakt. Waarschijnlijk het meest gebruikte, populaire en stabiele OS door MS afgeserveerd? XP.

Nee we gaan iets nieuws bedenken en we kennen de rest. Bottom line? Ik ken nog heel veel mensen die heerlijk met XP werken, nergens last van hebben, al helemaal niet van de perikelen van Vista, 7 en 8. Als je maar vaak genoeg gilt dat dat allemaal een succes is dan gaan XP gebruikers, ondanks dat XP niet meer word ondersteund vast wel over. Je pleegt gewoon zakelijk moord en chantage en mensen 'moeten wel, want er is geen weg terug....' Toch?

Zo zie je bijvoorbeeld nog steeds geen aangepaste goedkope consumerversie van office. U weet wel dat pakket waar professionals en consumers doorgaans net 40% van gebruiken dagelijk maar wel het volle pond mogen betalen. Dat is een beetje wat ik bedoel als ik dit artikel lees.

Automatiseren is besparen, anders moet je namelijk niet automatiseren. Een basalere stelregel is er namelijk niet. Dan heb je natuurlijk ook nog een aantal wetmatigheden die zwaar opgeld doen, die MS in de loop van de tijd is vergeten, klaarblijkelijk.

Gelukkig zie ik ook andere non MS ontwikkelingen. Dat stemt mij dan weer positiever. Want de mogelijkheden om met open source hetzelfde, veel goedkoper, te kunnen bereiken is namelijk precies mijn punt. Die denken, waarschijnlijk als anti MS een beetje onbedoeld, dat automatiseren moet zijn 'Back to Basic'.

Geen hype, geen prachtige verkoopverhaaltjes, geen pretentiegelul dat.... 'U zult wel moeten, geen weg terug, daar gaan we met de wereld wel naartoe...' Maar gewoon nuchter kijken, wat heeft een werkplek nodig en hoe kan het SIMPEL!. Als ik dan zie hoe die ene werkplek met XP, gewoon alles doet wat ervan word verwacht door een lachende eigenaar, is mijn dag weer goed.

En MS8? Goed voor Steve, maar die staat dan ook te stuiteren bij elke presnetatie.... Sale Sale Sale.....

@Willem Oorschot,

Grappig, je geeft af op MS Office, toch blijk je een hardnekkige gebruiker. Wat geeft dit aan? De prijzen van Office licenties staan onder druk doordat er steeds betere alternatieven komen en omdat alles digitaal wordt, zijn documenten er steeds eenvoudiger en functioneler uit. Elke leverancier wil een gebruiker graag in zijn silo, dat zie je zelfs bij Spotify, daar is ineens de export functie voor afspeellijster weggehaald. Bij MS zie je juist steeds meer een tegenbeweging, daar zit echt wel een diepere gedachte achter.

Ik vind Microsoft log en onoverzichtelijk. Als je al die redirects ziet als je ergens in wilt loggen, of wat er allemaal mis gaat als je meerdere Microsoft accounts hebt. Laatst moest ik een digitale licentie betalen met een credit card die ik al jaren gebruik. Moest ik twee dagen wachten voordat ik het kon downloaden. Bizar. Daarin schuilt in mijn ogen een veel groter gevaar.

Maar als je kijkt naar de architectuur van Modern UI zit dat best vernuftig in elkaar! Ze lopen daar wat vooruit op de muziek, maar als het aanslaat is dit een paradigma shift op het gebied van applicatie ontwikkeling.

Wat ik erg mis vind gaan bij Microsoft is dit: Ze zagen de iPad totaal niet aankomen, alle "snelle" pogingen voor een alternatief mislukte episch, maar nu zijn ze doorgeslagen. Nu moet alles werken als een tablet en proberen ze de beste tablet beleving te maken. Maar; een tablet is gewoon een tablet, een apparaat om op te consumeren. Als kenniswerker kom ik echt niet uit de voeten met een tablet, al zit daar een toetsenbord bij. Research doe je met veel schermen open en vaak meerdere schermen naast elkaar. De tablet propositie gaat hier volledig mank. Ze zijn nog bezig met de tablet en mobile en blijven daar in hangen en denken dat de toekomst de tablet is, ik geloof daar niet in. Maar goed, dit is mijn opinie. We komen lekker op stoom met zo'n artikel.

@NumoQuest: We zijn het vaak niet eens, maar om altijd er maar tegenin te gaan zie ik weinig heil in. Maar soms kan ik het niet laten.

"Automatiseren is besparen, anders moet je namelijk niet automatiseren"

Automatiseren is ook schaalvergroting, kunnen groeien en groter worden zonder dat je controle verliest en zoveel meer. Dat je vast blijft houden aan Windows XP zegt genoeg. Je houdt vast aan legacy en "Back to basic". Een mooi streven, maar daar overleef je niet mee. De wereld veranderd nu eenmaal en als je niet mee veranderd ben je de Sjaak bij een "survival of the fittest" (overleven van de best aangepaste), kijk naar Kodak, Videotheken, retail winkels zonder online presence, Nokia die de smartphones propositie niet goed kreeg, en Microsoft die cloud en mobile in de eerste instantie niet begrepen, tijdschriften, boekenwinkels, CD verkopers, et cetera.

Commerce en beurzen slaan altijd door. Kijk naar hoe Monsanto zijn zaadjes "bouwt" en zijn patenten beschermt voor de winst maximalisatie. Dat is echt niet anders dan Microsoft, Oracle en weet ik wat meer. Als je eenmaal naar de beurs gaat staat de klant niet meer centraal.

Reza,
Je begrijpt vast wel dat ik als UNIX adept je verhaal met de nodige scepsis lees.

Ik snap wel dat geen weldenkend mens nog zal overwegen Solaris voor de desktop aan te schaffen. Er is echter meer dan de desktop.
Er zijn zijn zat andere producten te vinden, die beschikken echter niet over de mond op mond marketing die MicroSoft kent.

Even de realiteit
- MicroSoft maakte met Nokia een mooie telefoon, prachtig ding voor de zakelijke markt.
Niemand wil echter een louter zakelijke telefoon, we willen het enkel zo noemen het moet gewoon een gadgetfoon zijn, en daar is MicroSoft commercieel gezien niet erg sucsesvol in gebleken.

- MicroSoft maakte een mooie tablet met een arm professor, maar niemand wil dat ding.

- MicroSoft maakte een mooie nieuwe desktop, iedereen wil de oude terug.

Gelukkig voor mij heb ik er allemaal betrekkelijk weinig mee te maken.

Op internet is te lezen dat Steve Balmer bezig is om de leiding van Microsoft grondig aan te passen.
http://allthingsd.com/20130623/update-microsoft-restructuring-nears-as-execs-top-fret-over-their-fate/

Het is nogal makkelijk om hieruit de concluderen dat de comeback van Microsoft niet met veel vertrouwen tegemoet wordt gezien. Maar het geeft wel aan dat de strategische keuzes van het bedrijf door analisten ter discussie wordt gesteld.

Henri,

Grappig dat je Monsanto noemt omdat ik in eerdere artikel de zin gebruikte: "Want zaaigoed ontkiemt misschien niet op dorre grond maar komt zeker niet tot volle wasdom bij verzilting van de bodem." De marketing van nieuw, nu nog beter is namelijk vaak alleen het woord zout vervangen door NaCl. Ofwel de legacy van gisteren vervangen door de legacy van vandaag zoals je het zelf al eens zei.

Je voorbeelden van 'survival of the fittest' gaan volgens mij vooral om INFORMATIEDRAGERS en niet zo zeer om het product of proces zelf. Dat sommige zich laten lokken door de 'eye candy' van een schil heeft niet zoveel met automatiseren te maken, meer met gemak van gebruikservaring. Terugkeer van de startknop in Windows 8.1 lijkt me daar een goed voorbeeld van.

Hallo Reza,

Als linux gebruiker denk ik (helaas) ook dat Microsoft terug gaat komen. Dat heeft overigens niets te maken met een inhaalslag of visie van MS, maar zolang het (vrijwel) onmogelijk is een PC of laptop te kopen zonder Windows 8 wordt het vanzelf een succes. Iedereen die om wat voor reden de (vervangings-)aanschaf van een computer heeft uitgesteld, moet er op een gegeven moment toch aan "geloven".

Als MS het dan nog door ontwikkelingen als secure boot in UEFI en dichtgetimmerde applicaties als Active Directory en Exchange het wel heel moeilijk maakt voor de concurentie op de (zakelijke) markt.

Dit alles staat m.i. los van de x86 architectuur (die zoals door anderen opgemerkt een Intel instructieset is) en haar leeftijd. Apple gebruikt ook Intel processoren (met een X86 instructieset) met een OS dat gebasseerd is op de (ruim 20 jaar oude) Mach 3.0 microkernel en 4.4BSD (wat weer een UNIX variant is..... over leeftijd gesproken). Daarnaast is Intel druk bezig haar Atom processoren energiezuiniger te maken, dus die x86 architectuur zie ik nog niet verdwijnen. (Denk hierbij ook aan het 'succes' van Itanium als opvolger van x86).

Maar evenals Pascal heb ik er gelukkig relatief weinig mee te maken.

De reacties en artikel lezend vraag ik me af waar het (vermeende) succes van microsoft nu vandaan komt ... van het OS of van de office suite.

Overgaan van windows naar bijv. Linux vraagt, wat betreft userinterface, niet heel veel van de eindgebruiker. Het zijn allebei schermen met een aantal icons waarop je moet klikken om een applicatie te openen.

Het succes van windows zit hem mijns inziens vooral in de office suite. Word, Excel etc. zijn in veel bedrijven toch DE standaard. Compatibiliteit (of het gebrek hieraan) zorgt ervoor dat men toch op MS Office blijft zitten en niet overgaat op iets anders. (open office is een redelijk alternatief, maar layout/macro's etc converteren wordt al lastiger, laat staan als je er zelf ook nog allerlei tooling omheen gebouwd hebt).
Men is zelfs zo gehecht aan MS office dat men backwards incompatibility , bugs en nieuwe gebruikersinterfaces om de paar jaar gewoon accepteert, zoals ook al door Willem Oorschot aangegeven werd.

Privé heb ik een tijdje linux gebruikt. Op zich werkbaar, maar compatibiliteitsproblemen, of software die gewoon niet voor linux te krijgen is, hebben me toch weer terug naar windows gebracht.

@Willem,
Dank voor je toevoeging. Ik ontken je opmerking omtrent de applicaties en de hieraan gerelateerde ellende, lees DLL-Hel op Microsoft desktop niet. Sterker nog, ik heb ook in dit artikel kritiek geuit op de oude en inflexibele x86 (applicatie)architectuur van MS.

@NumoQuest,
Dank voor je reactie. Ik gebruik nog steeds een oud telefoontoestel voor mijn prive gebruik. Voor mijn werk MOET ik van mijn werkgever werkzaamheden verrichten waarvoor ik een geavanceerde smartphone nodig heb! Wat ik wilde aangeven is, als het aan mij ligt dan blijf ik bij die oude WinXP die altijd gewerkt heeft maar voor samenwerken met andere 150 mensen van mijn afdeling moet ik Win7 / 8.x gebruiken.

Zoals in het artikel aangegeven, dit artikel richt zich niet op “home”gebruikers maar wel bedrijfsleven. MS legt het bedrijven op om naar volgende versie van Windows desktop/server/producten te gaan migreren. In dit kader geef ik maar aan dat je beter als ict-manager in dit vernieuwingstraject naar de mogelijkheden van MS in de hele keten moet kijken en desinvestering in verschillende en exotische applicaties of producten voorkomen. Want met een uniforme omgeving heb je meer grip op beheerkosten en ict uitgave.=================================

Voor de duidelijkheid, ik ben geen verlengsnoer van een leverancier. De boodschap van dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaring bij verschillende klanten waar de ict-kosten omhoog gingen doordat de omgeving en architectuur geen uniformiteit hebben gekend.

================================

Reza, van harte met je analyse eens. Ter aanvulling denk ik dat de verguisde combinatie van desktop-modus en app-mogelijkheden precies het verschil gaat maken in de zakelijke markt. Dit in combinatie met touch, waar we sinds de tablets aan verknocht zijn geraakt.
Als Microsoft een nog iets duidelijker keus voor die zakelijke markt zou maken, zou dat ook meer vertrouwen geven.

Reza,

Met de titel suggereer je dat Microsoft 'weg' of 'bijna dood' was, maar een bedrijf dat jaar in jaar uit bakken met winst maakt heeft niet echt een comeback nodig denk ik.

Maar dat terzijde. Ik ben van mening dat niet Windows8 maar de 'as-a-service' aanpak (oftewel, alle cloud diensten) Microsoft zo aantrekkelijk maakt voor zowel de consument als het bedrijfsleven. Azure, Office 365, SharePoint Online, Single-Sign-On (Live), Skydrive, Lync, Skype, etc. en de ongelofelijk goede integratie hiertussen. Windows8 en de WindowsPhone zijn hier als 'devices' natuurlijk wel belangrijk, maar dat is niet waar de innovatie heeft gezeten die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt!

Leuk artikel,kan me er in het algemeen wel in vinden. Ook wij lopen aan tegen de diversiteit van huidige apparaten. Als je voor Microsoft kiest dan bereik je weer meer uniformiteit en hou je (hopelijk) meer tijd over om je gebruikers te ondersteunen.

Overigens is DE killerapplicatie van Microsoft niet Office maar Exchange! Alles draait om compatibiliteit met Exchange, pas daarna komt Office. Vergeet niet dat LibreOffice nu ook vrijwel probleemloos het Office formaat kan lezen en ook wegschrijven. Die verdor-lockin is er niet meer.
Wel eens een vervangend product gezien dat er exact uit ziet als Outlook/Exchange?

Gemakshalve wordt hier wel vergeten dat Windows NT er ook voor de DEC AXP architectuur beschikbaar is geweest, maar daar is Microsoft toen van af gestapt 64 bits was destijds nog iets te hoog gegrepen.

Verder zie ik dat het begrip 'vendor lock-in' nog niet altijd even duidelijk is bij iedereen. Je hebt product/dienst A. Daarnaast heb je een extra oplossing product/dienst nodig. Het beste product/dienst daarvoor is product X, maar je moet product/dienst B gebruiken omdat die alleen goed kan werken met product/dienst A.
Als een applicatie in zijn eigen formaat werk opslaat, is dit niet een geval van vendor lock-in.

@Numoquest: Automatiseren is meer sneller en slimmer doen met minder.
Dat dat bespaart, is een van de positieve bijwerkingen.

Pascal,
Microsoft heeft uiteraard op een aantal fronten geen juist product en antwoord. Als je het over grote transacties hebt, hoge beschikbaarheid, betrouwbaarheid bij cruciale rollen/diensten dan praten we niet over Microsoft maar wel Unix/Linux.
Waarom is het niet goed gegaan met acceptatie en adoptie van MS tablet, Win8 UI en nog een aantal van dit soort onderwerpen dat direct te maken hebben met consumenten? Dat komt zoals in het artikel staat ” Microsoft negeerde een tijd de voorsprong van Apple en Google-producten op deze punten. Iets dat het bedrijf de positie als trendzetter en marktleider heeft gekost” De afstand tussen UI van Win7 en Win8 is best groot. Dat had Microsoft al lang geleden in een aantal stappen moeten overbrugen en niet in 1 keer, BAM hier heb je de nieuwe UI! Juist hierdoor neemt de acceptatie van deze vernieuwing veel tijd in beslag.

We zien ook dat Microsoft moeite heeft met het terugkrijgen van de klanten die al weggerend zijn. Maar goed, de klanten die weg zijn gelopen zijn “home” gebruikers. Mijn artikel is meer gericht op zakelijke gebruikers lees bedrijfsleven. Die kunnen niet zomaar weglopen. In dit geval ik raad ze in dit artikel aan om goed na te denken over hoe ze hun architectuur willen inrichten voor de komende 3-5 jaar gebaseerd op de behoeftes vanuit gebruikersorganisatie en de benodigde flexibiliteit vanuit de markt. In dit kader moeten ze goed nadenken over vernieuwing, efficiëntie, wendbaarheid en voorkomen van desinvestering.

@Peter
Ik zou ook mijn organisatie flink reorganiseren als ik zie hoe sommige leveranciers van ver komen, mij inhalen en er vandoor gaan met mijn klanten! Ik heb het over Apple met haar producten.


@Bert, Een vervangend product wat (bijna) exact eruit ziet als Outlook/Exchange is namelijk het nederlandse Zarafa.

@ Leen,
Ik ben het met je eens dat Microsoft op een aantal punten en fronten wat duidelijke keuzes moet maken. Maar daar gaan ze best de tijd voor nemen, denk ik! Want de Microsoft-producten zijn zodanig in het bedrijfsleven verweven en dat de klanten geen andere keuze hebben om hiervan af te stappen!

@Gijs
Microsoft heeft met de komst van Apple- en Google-producten haar dominante positie binnen bedrijfsleven afgestaan. Met de titel bedoel ik meer dat ze weer die positie terug gaan nemen. Dat een bedrijf jaar in jaar uit winst heeft gemaakt is geen maatstaf om te zeggen dat ze er blijven en geen comeback hoeven te maken! Voorbeelden genoeg, zoals Kodak! Helaas hun comeback was te laat en niet sterk genoeg!
Verder ben ik het met je eens wat betreft de Microsoft-producten en diensten. De drie onderwerpen, A)consolidatie van beheerprocessen in de hele keten in een product,B) uniformiteit en C) ict van de toekomst (cloud diensten) kunnen voldoende zijn om als bedrijfsleven je keuze, " Microsoft tenzij" goed te kunnen onderbouwen.

@Bert
Heb je weleens naar Zarafa gekeken? Voor en nadelen moet je zelf onderzoeken ;-)

PaVaKe,
Rond en na jaar 2000 heb ik veel migratieprojecten meegemaakt waarin bedrijven van Novell 4.x naar Microsoft Windows 2000 AD gingen. Microsoft was trots op de functionaliteiten van haar AD terwijl Novell eDirectory 4.x deze functionaliteiten al jaren had! Op de vraag waarom willen jullie naar Microsoft migreren kreeg ik het antwoord: omdat Microsoft beter is! Dit is het fundament van de succes van Microsoft: Goede marketing!
Hierdoor zijn gebruikers zo verslaafd aan Microsoft dat ze niks anders willen zien of accepteren. En als je zoveel afnemers van een product hebt (Windows gebruikers) dan ga je ook niet als softwarebedrijf voor een kleine groep Linux gebruikers je software schrijven!

Ik denk dat het gemak en eenvoud van Microsoft-producten aan de voorkant (desktop) en de integratie met de achterkant (back-end diensten) plus een sterke marketing hebben ervoor gezorgd dat Microsoft deze sterke positie in de markt veroverd heeft.

@Mario,
Grappig dat we het over Zarafa hadden! Op het moment dat ik mijn tekst a/h typen was stond je reactie niet op de pagina!
Ik heb klanten waar Zarafa als mailoplossing gebruikt wordt. Zoals ik aangaf dat heeft voor en nadelen.

@Reza

Rond het jaar 2000 was dit zeker waar, maar de linux interface van die tijd is natuurlijk niet te vergelijken met die van vandaag de dag (dat verschil is nog vele malen groter dan win95 - win 8)

Voor veel mensen is het "onbekend maakt onbemind" waardoor ze al snel op windows blijven. Neem daarbij het "nerdy" karakter van linux (vooral uit de beginjaren), dan is het niet zo vreemd dat men op windows blijft zitten.

Des te grappiger is het eigenlijk om te zien dat met de tablets men eigenlijk niet kijkt naar het onderliggend OS. Android heeft een behoorlijk hoog linux gehalte onder water, IOS en windows liggen ook een aardig eindje uit elkaar, maar toch zijn de apple en android tablets het populairst. Kijk je naar het succes van de windows, dan zou je bijna verwachten dat windows tablets veel sneller marktaandeel zouden winnen toch?

@PaVake en anderen.

De grootste reden waarom we (nog) niet weg kunnen bij Windows is niet dat de producten van Microsoft zo goed zijn, maar dat een zeer groot percentage van de enterprise applicatie /clients die niet de in de browser draait voor Windows gemaakt is.

Als je weg wilt bewegen van Windows op de werkplek heb je een paar stevige noten te kraken of ga je die werkplek elders alsnog onder Windows virtualiseren.

Omdat Windows jarenlang de standaard was en is hoefde je als bedrijf niet na te denken voor welk OS je software bouwt. Juist de software bouwers buiten Microsoft zorgen ervoor dat Windows voorlopig niet verdwijnt.

Door de opkomst van veel meer OS-sen (Android, IOS, Mac OSX, diverse Linux distributies, Chrome OS, Windows Phone) en de hang naar browser based software en HTML5, zijn in mijn ogen de daadwerkelijke bedreiging voor Microsoft's positie. Want als dit blijft groeien zullen voor veel bedrijven steeds vaker het "Windows Client" probleem worden opgelost en kunnen deze bedrijven overstappen op mogelijke alternatieven. Eerst de kleine bedrijven en MKB, maar op een gegeven moment ook de enterprise.

Nu op database vlak ook NoSQL in opkomst is liggen daar reeele dreigingen voor Microsoft. Het mooie is dat Microsoft dus ook echt de prikkel krijgt om enerzijds te innoveren, anderzijds ook de strijd op basis van prijs te voeren wint het bedrijfsleven hier natuurlijk mee. In dat opzicht zijn het goede tijden.

Ook interessant om deze discussies over tien jaar terug te lezen.

@Pa Va Ke:
Je hebt gelijk, ik heb een niet over nagedacht! Waarom accepteren gebruikers het leren omgaan met een nieuwe OS zoals Android of iOS terwijl ze moeite hebben met het accepteren en adopteren van b.v. Windows 8 zonder start knopje?!

Er kunnen verschillende redenen zij zoals: Sterke marketing van Apple want met Apple toestellen ben(was) je hip!
Of misschien omdat ze een klein stukje van hun werkzaamheden op tablet doen, dat is anders dan van 09 tot 17 met Windows werken.
En ding is zeker zeer belangrijk: Marketing&Imago! Als mensen je merk en product willen hebben dan zie je hoge gehalte van acceptatie en adoptie.

@Henri
Helemaal mee eens wat betreft de positie van MS.
Ik denk ook dat verdere ontwikkelinge van HTML5 veel zaken teweeg gaat brengen maar ik kan me niet voorstellen dat alle leveranciers hun applicaties voor HTML5 gaan schrijven.
OOk komt er HTML5 dan moet de applicatie ergens op de OS van een webserver draaien! Ik denk dat Microsoft Windows server toch in dat geval een dominante positie gaat innemen, maar dat zullen we nog zien.

@ Henri Koppen,
Ik frons mijn wenkvbrauwen bij het lezen van je reactie. Als je even goed leest, de eigenaar van die reeks aan xp machines, overigens, ben ik niet maar ik moet gewoon lachen om het geld wat mijn 'klant' al die tijd gewoon niet uitgegeven heeft omdat hij vond dat hij dat niet nodig had.

Automatiseren optima forma. Geld gewoon niet utigeven wat niet nodig is.
Commercieel gezien begrijp ik wat je zegt doch allereerst zou je je de vraag moeten stellen, eigenlijk altijd voor de volgeden stap..... 'Waarom automatiseren?' Het dient gewoon een kosten baten analyse te blijven en daar hoort ook een bepaalde mate van jezelf gewoon afvragen of je iets zou moeten automatiseren, natuurlijk geld dat ook voor uitbreiden, of niet.

Dat hoef je natuurlijk niet met mij eens te zijn maar automatiseren is nu eenmaal ooit begonnen met Enniac. Eigenlijk daarvoor al. Namelijk, het zoeken naar mogelijkheden productiever te zijn met minder inspannen.

Wanneer je niet meer kunt schrijven, niet meer weet hoe je fatsoenlijk moet lezen, kortom, de basale vaardigheden niet meer bezit om productief te kunnen zijn zonder IT, dan is dat heel ernstig. Heeft niets met ouderwets of conservatief te maken maar het het doodeenvoudige feit dat het zomaar kan gebeuren dat IT, of energie, ons een keer in de steek kan laten.

Maar misschie ben ik a- commercieel en heb zeer conservatief de ervaring dat je gewoon geld kunt verdienen door het niet te moeten/hoeven uit te geven.

@ Technicus,Ik ben bang dat we hier van mening verschillen. (Mag natuurlijk...) Ik ken geen enkele orgnisatie die bij zichzelf zegt, goh, kom, laat ik eens gaan automatiseren, heb toch even niets anders te doen.
Met een beetje mazzel bespaar ik dan ook nog eens ...

Misschien heb jij andere ervaringen. Ik sluit niets uit natuurlijk.

Fijn dat we allemaal uit respect voor elkaar om de hete brei heen draaien, ik doe daar zelf immers ook aan mee.

Feit is dat er bepaald geen sprake is van een comeback van MicroSoft en de wereld godzijdank begint in te zien dat er meer is dan een productreeks die louter dankzij uitstekende marketing niet niet dankzij betrouwbaarheid populariteit geniet.

Als we bijvoorbeeld naar de veelbesproken Linux alternatieven kijken (over minder bekende oplossingen zullen we het maar helemaal niet hebben) dan worden deze vrijwel altijd als ingewikkeld, lastig dan wel als nerdy afgedaan...
Misschien is het gewoon zo dat veel 'so called' specialisten afhaken zodra ze niet meer allerlei opties via een menuutje krijgen voorgeschoteld en aldus zelf moeten nadenken of instructies moeten lezen voordat ze enig resultaat krijgen. Kwestie van zorgen voor voldoende vakinhoudelijke kennis, hetgeen toch echt wat anders is dan de nieuwste versie van een kant en klaar product evalueren.

Beste Reza, ik zie geen comeback. Aan de ene kant valt de huidige positie van Microsoft best mee. Aan de nadere kant glijdt Microsoft wel verder weg van de professionele gebruiker.

Het eerste heeft te maken met Windows Server 2012 (Windows Server 8). Deze server is niet alleen net zo betrouwbaar als Linux en BSD, maar ook heel goed te beheren en te koppelen aan mobiele apparaten, zoals iPads.

Het tweede heeft te maken met de positionering van Windows 8 (NT6.2). Microsoft heeft gekozen voor standaardisatie vanuit het beheer, en vergeet darbij de gebruiker. Windows 8 met Metro GUI tast daarom de positie van Microsoft op de desktop aan. De Metro UI is grafisch al geen schoonheid, maar ergonomisch een ramp als je geen touchscreen gebruikt. Uit onderzoek van Soluto bijkt dat Windows 8 gebruikers Metro apps mijden en kiezen voor het standaard bureaublad. Zelf op tablets, waar Windows 8 toch voor gemaakt is, start 60% van de gebruikers minder dan één keer per dag een Metro app op. En op (hybride)laptops met touchscreens is dit percentage hetzelfde. Van de mensen met een Windows 8 tablet gebruikt nog geen 44% minder dan één keer per dag een Metro app.
De GUI van de concurrenten is niet alleen mooier maar ook veel handiger. Bij BYOD neem ik geen Windows 8 device mee, net als de meeste anderen.

Het zal wel beter gaan worden voor Microsoft, maar niet snel genoeg. De update 8.1 naar Windows Blue is duidelijk niet de oplossing. Ze willen bij Microsoft niet snappen dat het werken met een desktop heel wat anders is dan met een tablet of smartphone.

Dag John,
Dank voor je reactie.
Ik denk niet dat MS bij positionering van Windows 8 de gebruikers vergeten heeft! Het meenemen van de gebruikers naar de acceptatie en adoptie van nieuwe GUI is een proces dat MS niet in 1 stap maar wel gelijdelijk moest doen. MS heeft heel lang haar oude dsktop GUI vastgehouden. Gebrek aan innovatie op dat gebied zorgde voor het uitblijven en trage adoptie en acceptatie van Windows 8, wat microsoft zeker veel geld gekost heeft. Daarom is het stratknop weer terug in Windows 8.1.

Ik zat tijd geleden in een bijeenkomst met veel ict-ondernemers die binnen en buiten Europa (voornamelijk Azie, lees Hong Kong, Singapore en die landen) werkzaam zijn. Het viel me op dat die ondernemers op verschillende devoices met verschillende OS die we nog niet in EU kennen, werkten! Toen ik dit zag dacht ik gelijk: wie gaat deze devices in een byod-oplossing bij een bedrijf beheren? En wat gaat het kosten? In dit kader zullen veel bedrijven naar CYOD kijken. En uiteraard in hun MS platform een device gebaseerd op Windows zal interessanter zijn dan een non-Microsoft device.

Zoals in de eerdere reacties aangegeven, Microsoft heeft een achterstand op wat betreft(moderne) OS op table en smartphones, ontwerp van hardware voor tablet en smartphone, aantal en soort App`s en uiteraard adoptie hiervan. Als je kijkt dan zie je dat MS de afgelopen tijd in deze onderwerpen flink geinvesteerd heeft. Door deze move zal Microsoft de verloren aandelen bij bedrijfsleven weer terugeisen.

En als het aan mij ligt dan zal ik misschien bij byod geen MS product meenemen! Maar ik ben bang dat we geen byod maar wel cyod gebaseerd op MS tablet en smartphone krijgen. Dan zullen we de comeback van Microsoft duidelijker inzien.

Beste Reza, ben met je eens dat Microsoft weinig innovatief is geweest met de Windows User Interface en vooral met de franjes bezig is geweest, zoals met de visuele effecten. En nu hebben ze weer een startknop beschikbaar gemaakt omdat de gebruiker klaagt. Helaas, de nieuwe startknop is slechts een compromis met te weinig functionele waarde; typisch Balmer.
Natuurlijk weten ze bij Microsoft wel beter. De Wintel leveranciers maken steeds snellere, lichtere en betere apparatuur, maar hun verkopen worden toch minder; ook buiten het sukkelende Europa. Meerdere grote hardware leveranciers hebben bij het presenteren van hun jaarcijfers publiekelijk opgemerkt dat ze niet blij zijn met de matige aantrekkingskracht van Windows 8.
Daarom gaat Microsoft met HP en wellicht nog andere hardware leveranciers via een inruilactie Windows 8 aanbieden voor een lagere inruilprijs. Zo hopen ze een slechte Windows 8 verkoop te voorkomen (na de relatief slechte verkoopresultaten van Vista en Seven).

Wat betreft CYOD; dat is een belangrijk punt. Het wordt al gauw “bring your own disaster”, zoals collega Marcel Kuiken hier beschreven heeft. Vijftien jaar geleden, toen de palmtop populair werd bij de managers, hadden we dit al meegenomen in ons hardware- en softwarebeleid. Microsoft zal wellicht professionele afnemers proberen te overtuigen tot een CYOD beleid met uiteraard MS producten. Maar levert dat de genoemde “comeback“ op? Microsoft moet toezien dat juist de grote verkopers van MS licenties hun Windows 8 demonstraties meestal uitvoeren met behulp van Apple tablets. En dan krijgt het publiek een flitsende demo te zien met de iPad en iOS. Verder wil de bedrijfstop meestal een iPad, iPhone, Galaxy Sx en Tab’s, et cetera kunnen gebruiken en ondersteund hebben. Daarom denk ik dat voor Microsoft CYOD bij bedrijven en grote instellingen minder gunstig uitpakt

Beste John,
Dank voor je reactie.
Ik ben het met je eens dat veel bedrijven snel voor Apple-producten kiezen of gekozen hebben. Dat komt naar mijn mening doordat Apple met haar producten, marketing en niet vergeten het ontwerp op dit gebied de positie als trendzetter heeft ingenomen. Het gebrek aan o.a. innovatie bij Microsoft heeft ervoor gezorgd dat iedereen bij het woord tablet of smartphone aan een ding gaat denken: iPhone/iPad
Ik ben het met je eens dat de bedrijfstop snel een product van Apple wil hebben. Ik ben benieuwd wanneer een ict-manager hier (BYOx) een businesscase van maakt en daarin naar de hele keten in dit concept kijkt, of de bedrijfstop nog voor een Non-Microsoft product gaat kiezen!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-27T12:32:00.000Z Reza Sarshar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.