Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Refurbished netwerk is goed voor het milieu

We zijn allemaal bekend met de grote fabrikanten van netwerk apparatuur zoals Cisco en HP. Wat minder bekend is, is dat de meeste fabrikanten een eigen refurbished programma hebben. De refurbished producten uit deze programma's worden niet actief door de account managers aangeboden. Door refurbished in te kopen draagt de koper niet alleen bij aan een beter milieu, maar spaart ook op de aanschafkosten. Een win-win situatie dus.

Het grootste deel van de milieuvervuiling en kooldioxide (CO2)-uitstoot vindt plaats tijdens de productie van de producten. Recentelijk is hier meer en meer aandacht voor, ook door de fabrikanten zelf. Apple is zelfs zo ver gegaan om op zijn website aan te geven dat ruim 66 procent van de totale CO2-uitstoot, waarvoor hun producten verantwoordelijk zijn, tijdens de productiefase plaatsvindt, en maar 30 procent tijdens de gebruiksfase. Wanneer we dit op productniveau gaan bekijken dan zijn de getallen veelal dramatischer, zo vindt bij de Iphone 5S ruim 81 procent van de totale CO2-uitstoot tijdens de productiefase plaats, en maar 12 procent tijdens de gebruiksfase. En dan mag men niet vergeten dat dit eigen onderzoek van de fabrikant is, en dus de cijfers waarschijnlijk aan de conservatieve kant liggen.

Mijn bedrijf heeft, samen met Prof. Dr. Ir. Harold Krikke van de Open Universiteit de Greener Network Calculator ontwikkeld, die klanten inzicht geeft in de reductie van CO2-uitstoot die plaatsvindt op het moment dat men netwerkapparatuur gaat hergebruiken in plaats van nieuw te kopen. Ook hier wordt duidelijk dat het overgrote deel van de totale CO2-uitstoot tijdens de productiefase plaatsvindt, en dat de gebruikersfase maar voor een heel klein deel bijdraagt aan de totale CO2 uitstoot van het product. Wil je dus iets goeds voor het milieu doen, dan moet je tweedehands of refurbished inkopen. Het is een misconceptie dat tweedehands of refurbished netwerkhardware verouderd is. De meeste refurbished apparatuur die verkocht wordt, betreft gewoon courante modellen die nog altijd door de fabrikant geproduceerd worden. Dit betekend dus, dat men precies hetzelfde apparaat koopt, maar alleen refurbished.

Probleem van supply chains

In de meeste gevallen kan de fabrikant totaal geen inzicht en grip krijgen op de supply chain die achter zijn producten staan. Cisco geeft dit in hun jaarrapport ook min of meer toe :

'At Cisco, we rely on more than sixhundred suppliers worldwide to manufacture, test, ship, and recycle the products we design. We demand the same high standards from our suppliers, and their suppliers, that we practice every day with regard to ethics, labor practices, health and safety, and the environment."

De verantwoording wordt dus gewoon doorgegeven, maar er kan feitelijk niets gecontroleerd worden omdat er zoveel schakels in een supply chain zijn. Hetzelfde geldt voor het eerder gegeven voorbeeld van Apple'Ook hier is, zoals bij alle grote fabrikanten, de productie en de daaraan gekoppelde supply chain bijna geheel uitbesteed.

Relevantie aankoopprijs

We weten allemaal dat de aankoopprijs de grootste kostenpost is bij it-apparatuur. Onderhoud is wel duur, maar draagt relatief weinig aan het totale kostenplaatje bij. Je kunt het een beetje zien zoals de aankoop van een auto - wanneer men afschrijving en onderhoudskosten meerekent, is de grootste factor die het totale kostenplaatje beïnvloed de aankoopprijs. Kijk maar eens op de calculator op de website van de Anwb.

Volgens de eigen documentatie die Cisco op zijn website heeft staan, staat het bedrijf helemaal achter het principe van 'Reduce, Reuse, Recycle, and Remanufacture'. En terwijl zij zelf aangeven dat er meer dan 2800 verschillende courante en end-of-sale producten via het Cisco Remarketing Programma te verkrijgen zijn, geven ze ook aan dat ze dit alleen aanbieden aan hun klanten waar nieuwe apparatuur geen optie is.

Nu is de vraag, waarom wordt dit alleen maar aangeboden als nieuwe apparatuur geen optie is? Als het precies hetzelfde apparaat refurbished kan kopen, wat je anders nieuw zou hebben aangeschaft, dan is het toch al puur uit financieel perspectief interessant om dit te doen? Zo bespaar je immers kosten en je krijgt toch hetzelfde apparaat. Het zou dus eigenlijk deel uit moeten maken van ons begrip van goed bestuur, en dus dient er eigenlijk altijd eerst gekeken te worden of men de gewenste apparatuur refurbished kan inkopen.

Maar uit ervaring blijkt dat deze optie bijna nooit door accountmanagers wordt aangeboden. Sterker nog, een heleboel klanten zijn niet eens bekend met het feit dat veel fabrikanten eigen refurbished programma’s hebben. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verdienmodel - bonus wordt meestal berekend op de omzet, en dus is het niet in het interesse van de accountmanager om de goedkopere, refurbished versie van het product aan te bieden.

Kortom, we zouden allemaal eerst moeten kijken of we het product dat we willen aanschaffen ook als refurbished of tweedehands product kunnen inkopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

[cynisme]
Ik neem aan dat de werknemers van DURABILIT dan ook allemaal in 2e hands (lease-)auto's rijden, refurbished smartphones, refurbished laptops enz enz hebben?
[/cynisme]

@Pa Va Ke

Dat klopt inderdaad. Als iets tweedehands verkrijgbaar is en er geen kwaliteitsverschil is, zullen wij niet nalaten om tweedehands in te kopen.

Bij de fabrikage van vel nieuwe apparatuur wordt er tegenwoordig steeds meer op gelet dat deze energiezuiniger zijn.
Immers, bij minder energieverbruik hoeven er minder kolen verstookt te worden in de electriciteitscentrales.
Dus met de vaststelling dat hergebruik altijd beter is dan nieuw kopen, ben ik het niet helemaal mee eens.
Op de korte termijn misschien wel, maar op lange termijn verbruikt je oude apparatuur meer energie (dus meer CO2-uitstoot) dan de nieuwe apparatuur die op de markt komt.

@ hamsatman

Het gaat er in het artikel met name om dat men precies hetzelfde apparaat refurbished koopt ipv nieuw. Je koopt dus precies hetzelfde model en hebt dus een duidelijke en directe invloed op de globale CO2 uitstoot waarvoor het apparaat verantwoordelijk is.

@Samuel

Over het algemeen heeft een refurbished apparaat een kortere levensduur,omdat het een apparaat is wat stuk gegaan is en weer gerepareerd "as-new'. De prijs is daarom lager, de technische levensduur korter, omdat die door de oudste onderdelen in het apparaat bepaald worden en door de nog resterende service termijn voor veel organisaties. Even in een TCO plaatje zetten en voor een specifiek geval is de uitkomst snel uit te rekenen. Je hebt er, zo is mijn ervaring, zeker een punt of wat!

Waar je niet echt op ingaat, maar misschien ook meer een zijeffect is van wat je schrijft, is dat er systemen die bv 8 jaar oud zijn, heel goed met afkomend materieel, goedkoop en goed onderhouden kunnen worden en zelfs uitgebreid. TCO-gewijs gerekend zouden die oude systemen met nieuwe componenten t.b.v. een uitbreiding eigenlijk financieel overleden zijn. Met componenten uit afkomend materieel van vervangingen elders kunnen, wanneer er geen functionele nieuw-behoefte is, dat soort infrastructuren goedkoop in de lucht gehouden worden.

@Maarten

Wat je schrijft klopt helemaal niet.

De meeste refurbished apparatuur werkt gewoon en komt uit een live environment. Ook komt er veel apparatuur op de markt omdat bedrijven de verkeerde apparatuur hebben ingekocht, failliet gaan, fuseren, projecten geannuleerd werden, bedrijven over stappen naar een andere fabrikant, of het betreft apparaten die als spare parts werden ingekocht maar nooit gebruikt werden. Er is gewoonweg een enorme hoeveelheid aan overtollige, goed werkende netwerk apparatuur in omloop, die dus door bedrijven als ons refurbished wordt.

Bovendien klopt de redenering dat de technische levensduur van een gerepareerd apparaat korter is ook niet. Jij stelt dat refurbished apparatuur die gerepareerd is een kortere technische levensduur heeft omdat de servicetermijn daardoor korter wordt. Dit is bij netwerk apparatuur niet het geval. Kijk maar naar de informatie op de websites van Cisco of HP – je krijgt gewoon dezelfde support op de door hun gerefurbished apparatuur als op nieuwe apparatuur.

Een heel ander punt wordt door het argument met de service termijn wel duidelijk: wil je als gebruiker afhankelijk zijn van servicetermijnen die door de fabrikant opgelegd worden? In de laatste jaren is hier een duidelijke trend: gebruikers willen onafhankelijk zijn van fabrikanten. Ze willen uit deze vendor lock-in en weer vrij keuzes kunnen maken. Dit zie je in de VS en andere landen duidelijk door de opkomst van third-party maintenance providers op hard- en software vlak. Ook op deze ontwikkeling lopen we in Nederland nog achter, maar dat zal de komende jaren veranderen.

Zodra iemand milieu als verkoopargument noemt wordt ik erg sceptisch over de boodschap, te vaak is dit een emotioneel argument dat net als de onderzoeken van Stapel niet op echte feiten is gebaseerd. Stellen dat de aankoopprijs grootste deel van de kosten bepaalt lijkt me trouwens ook nogal 'factfree' omdat de TCO van ICT wel wat anders ligt dan een auto. En het iedereen weet dat juist de onderhoudskosten bij een tweedehands auto vaak hoger liggen dan een nieuw exemplaar waar vaak een langere garantietermijn op zit.

Dat accountmanagers niet direct de mogelijkheden van 'refurbished' noemen lijkt me logisch, je arts schrijft ook niet geroutineerde medicijnen voor. Maar dat is net als in dit artikel misschien ook wel vergelijk vindt tussen appels en afwasborstels.

refurbished is niet sexy. refurbished mensen in ict laat men ook liever bij uwv.

@ Ewout

De argumenten, die jij gebruikt om mijn verhaal onderuit te halen, daarvan wordt ik sceptisch.

Je reactie getuigd ervan dat je niet echt bekend bent met de thematiek omtrent netwerk apparatuur, of dat je het artikel niet goed begrepen hebt.

Het is duidelijk dat jij heel anders kijkt naar de feiten dan ik. Laten we hopen dat mensen hun gezond verstand blijven gebruiken!

@ mauwerd

Refurbished netwerk apparatuur is inderdaad niet sexy in Nederland! Dat is ook juist het probleem. Er is niets mis met refurbished netwerk apparatuur, vandaar dat dit in andere landen veel geaccepteerder is als in Nederland.

Vaak heeft het ook te maken met de mind-set van mensen: privé kopen mensen veel tweedehands in via Marktplaats en eBay. Zodra het niet hun eigen geld, maar het geld van hun baas is, moet blijkbaar alles nieuwe ingekocht worden.

@Samuel

Ik ben het met je eens dat er een ruime markt is voor 2de hands "spullen", daar adviseren we klanten al jaren mee, maar er zijn ook grenzen aan.

Als een gerefurbishd apparaat initieel 5 jaar oud is gaat het niet wederom 10 jaar mee, want dan zijn die delen 15 jaar. Wel is het goed mogelijk de levensduur met afkomen materieel op te rekken, zeker, maar er komt ook een moment dat het oude spul functioneel overleden is.


Overigens goed dat je zo snel reageert, zou elke auteur moeten doen :-)

Ik begrijp de hele discussie niet zo goed. Of misschien ben ik nu cynisch. Als al die grote fabrikanten die handel nu gewoon uitleasen, dan lijkt er mij geen vuiltje aan de lucht. Kan ik me wel vinden in die win win. Misschien een extra bv-tje onder de grote HP etc hangen en dan de boel weer inzetten.

Dat zou volgens mij, voor cloudaanbieders, pas echt win win zijn.

Toch?

@ NumoQuest

Je hebt helemaal gelijk. Het is inderdaad een win-win voor de klant en de fabrikant.
Jammer genoeg wordt dit niet actief gedaan. DURABILIT gaat het juist om het creëren van awareness hieromtrent.

@NumoQuest

Wat bedoel je precies met dat dit voor cloudaanbieders een win-win zou zijn?

@Maarten

Wat oudere apparatuur aangaat ben ik het met je eens. Feit is wel, dat de meeste netwerk apparatuur die verkocht wordt hier in West-Europa recente, courante apparatuur is. In Landen zoals Duitsland, Engeland en Spanje wordt refurbished daarom ook vaak als volwaardig alternatief voor nieuw gezien.

Korte toevoeging over de leeftijd na refurbishment:

Het gros van de electronica componenten heeft niet een bepaalde levensduur maar veeleer een bepaalde faalkans. En die kans is meestal niet afhankelijk van de leeftijd, maar simpelweg bijvoorbeeld 0,001% per jaar. Het maakt voor de faalkans van veel componenten dus niet zoveel uit hoe oud ze zijn.
Sterker nog, je zou kunnen zeggen stellen dat de componenten in refurbished apparatuur in ieder geval al een flinke testperiode hebben doorstaan; de periode waarin typische fabricagefouten naar voren komen is al geweest.

Het enige nadeel van refurbished apparatuur is dat de software comptabiliteit ergens ophoud. Dimension data, ik heb er geen aandelen in, onderzoekt ieder jaar wat de status van netwerkapparatuur en constateert nu jaar op jaar dat netwerkapparatuur lang meegaat, in de praktijk eerder 5-10 jaar dan 3-5 jaar. Probleem is dus alleen dat Cisco bijvoorbeeld een processorkaart maar tot een bepaald software level ondersteund en daardoor vaak het gehele apparaat wordt vervangen. Je kunt vaak de processorkaart inruilen met bijbetaling tegen een nieuwe. Versleten zal het niet zijn en de apparatuur voldoet nog vaak een de hedendaagse specs van 1 gb op de Access laag en 10 gb in de backbone, een overweging waard dus, maar weet ook dat Nederlandse managers hier wantrouwend tegenover staan, buiten Europa is de houding anders en wordt refurbished vaak ingezet.

Samuel,

Milieu is geen verkoopargument als het om refurbished gaat, de besparing is enige wat telt bij de keus tussen nieuw en gebruikt. Mijn tweedehands auto's waren tenslotte wel goedkoop maar niet milieuvriendelijk. En onderhoudsfrequentie (vervanging onderdelen) lag ook heel wat hoger hoewel je in die tijd nog veel zelf kon doen. Ik vraag me trouwens af of de aanschaf van een auto met tweedehands accu's een goede zet is maar dat even terzijde.

Betreffende voorbeeld van de arts die geen retour gekomen medicijnen voorschrijft, het is de problematiek van contractmanagement - de wens om genezen te worden van allerlei zorgen - welke het voor zowel de accountmanagers aan leverancierszijde als IT managers aan vragende kant comfortabeler maakt om voor nieuw te kiezen. Precies zoals je zelf trouwens schrijft met:"...geven ze ook aan dat ze dit alleen aanbieden aan hun klanten waar nieuwe apparatuur geen optie is."

Ik wed dat argument milieu dan niet genoemd wordt maar enkel de diepte van de portemonnee bepalend is voor de keus of het langer behouden van een oplossing die eigenlijk niet meer ondersteund is. Als je wat minder hard schreeuwt en ook eens leest had je trouwens geweten dat dit onderwerp al meermaals langs gekomen is. Zo heeft Sara Harshbarger hier ook al 2 opinies over geschreven met heel wat betere argumenten.

@Ewout

Natuurlijk is kostenbesparing een belangrijke factor bij hergebruik, en waarschijnlijk bij veel bedrijven het doorslaggevende argument. Maar ook milieu speelt een alsmaar belangrijkere rol.

Kijk maar naar de onderzoeken van Apple over die impact van de supply chain op de totale footprint van IT apparatuur.

Andere voorbeelden zijn de ladder van Lansink, of de duurzaamheidscriteria van multinationals en overheden. Zo is hergebruik bijvoorbeeld een gunningscriterium binnen de duurzame inkoopcriteria van de Nederlandse overheid.

Ook bij Unisys wordt expliciet naar hergebruik en refurbishment verwezen wanneer het om milieu gaat (en ook om kostenbesparingen).

@Willem

helemaal mee eens. De afhankelijkheid van een bepaalde vendor zorgt er ook voor dat veel bedrijven actief naar refurbished apparatuur kijken. Ze willen juist af van die verdor lock-in.
Dat Nederlandse bedrijven aan het idee moeten wennen en er kritisch tegenover staan klopt.
Er zijn ook voorbeelden van bedrijven die er voor kiezen om in hun edge alleen refurbished apparatuur in te zetten, en zo aan het idee te "wennen".

@ Samuel Korfmacher
Je zou als cloudaanbieder gebruik kunnen maken van een megadeal van HP of om het even welke andere grote hardwareboer die nog een heleboel 'handel' ongebruikt op de planken hebben liggen. WinWin toch?

@NumoQuest

Klopt. En uit onze ervaring blijkt ook dat veel cloudaanbieders (en andere bedrijven) die in hun infrastructuur investeren refurbished apparatuur meer en meer als een volwaardige optie zien. De technici zien immers geen verschil tussen een router of switch die al een tijdje gedraaid heeft en een die helemaal nieuw uit de doos komt.

@ Samuel Korfmacher
Zolang een leverancier pal staat te leveren wat die zegt te leveren, namelijk beschikbaarheid van infrastructuur, applicatie en data, is het voor de rest helemaal niet zo spannend of de gebruikte peripherals een eerder leven heeft gehad of niet.

Lijkt mij dan tenminste. Als het prijskaartje dan ook nog eens aantrekkelijker word is het helemaal waar ik graag naar kijk. Kostenreductie bij eenzelfde kwaliteit. Precies waar IT voor moet staan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-14T13:04:00.000Z Samuel Korfmacher
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.