Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SDN was in 2013 bepalend voor netwerkwereld

Aan het begin van 2013 was er de voorspelling dat Software Defined Networking (SDN) dit jaar een vlucht zou nemen. We mogen gerust stellen dat die voorspelling is uitgekomen. Steeds meer bedrijven vragen ernaar en alle grote traditionele netwerkleveranciers zijn ermee bezig.

SDN profiteert onder meer van de mogelijkheden van virtualisatie. Na servers en storage is het nu de beurt aan networking om gevirtualiseerd te worden. Zo zijn de nieuwe virtuele routers erg populair. Zij blijken onder meer goed inzetbaar te zijn in white label boxen waarmee je als klant je eigen datacenter bouwt. Zo’n box richt je naar eigen wensen in met (gevirtualiseerde) applicaties, (gevirtualiseerde) storage en gevirtualiseerde networking en je kunt aan de slag. Alles is met enkele muisklikken te installeren en te configureren.

Met deze aanpak is in te spelen op de steeds hogere eisen rond flexibiliteit, snelheid en efficiëntie in het datacenter. Dit type compute-faciliteiten voorziet in het creëren van een datacenter met relatief lage beheerkosten en oneindige capaciteit. Een ontwikkeling die zich in 2014 ongetwijfeld gaat voortzetten.

Always connected

Een andere ontwikkeling in 2013 - met een directe link naar SDN - is de ‘always connected’ gebruiker. Met de snelle opkomst van de smartphone en de tablet en de steeds hogere snelheden waarmee deze apparatuur data verwerkt (denk aan 4G en lte), betalen consumenten steeds minder per gebruikte MB. Ze betalen nu om continu verbonden te zijn.

Dat stelt hoge eisen aan back-end-systemen die voldoende betrouwbaar en beschikbaar moeten zijn om deze groei te faciliteren. Dat is vooral belangrijk, omdat de consument steeds makkelijker switcht van leverancier. Leveranciers die een constante kwaliteit leveren, lopen de minste kans op klantverloop. Dat betekent dat je moet blijven investeren in je netwerk om klanten een optimale ervaring te bieden.

Kennis

Nederland is traditioneel een diensten- en kennisland. Dat heeft zich in 2013 onder meer vertaald in verdere groei van datacenters. Een recent onderzoek van AMS-IX, Deloitte, de DHPA, ECP en Rabobank heeft uitgewezen dat de Nederlandse digitale infrastructuur na Schiphol en de Rotterdamse haven de derde mainport van Nederland is. Ze is daarmee essentieel voor de verdere uitbreiding en toekomstige groei van de Nederlandse economie.

Onder digitale infrastructuur wordt verstaan: housing, hosting en connectiviteit. Dit is goed nieuws, maar schept ook verplichtingen. Het is zaak dat we onze kennis blijven uitbreiden, zodat deze datacenters ook in de toekomst kunnen bouwen op goed gekwalificeerde mensen. Daarnaast is voor datacenters voeding en connectiviteit nodig. Ook dat vereist de nodige blijvende investeringen.

2013 was al met al een boeiend jaar met veel ontwikkelingen. 2014 zal niet anders worden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-18T10:26:00.000Z Eric van Gend
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.