Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Firewall-strategieën kunnen netwerkuitval voorkomen

Dit artikel delen:

Een netwerk moet in staat zijn om zich snel te herstellen en ononderbroken te blijven functioneren, zelfs in het geval van een calamiteit. Dit wordt wel ‘cyber resilience’ of ‘operational resilience’ genoemd. Zo’n calamiteit kan van alles zijn, een langdurige stroomstoring, onvoorziene uitval van netwerkapparatuur, een poging tot inbraak door cybercriminelen of zelfs iemand die per ongeluk een kop koffie op een server of netwerkapparaat laat vallen.

Een goed ingericht netwerk is bestand tegen alle mogelijke gebeurtenissen die het systeem (en daarmee het bedrijf) piepend tot stilstand zouden kunnen brengen, zelfs bij totaal onvoorziene incidenten. De firewall is een belangrijk element bij de implementatie van cyber resilience. Er zijn vijf goede firewallstrategieën die helpen om het netwerk draaiende te houden bij omstandigheden die anders voor een complete uitval zouden kunnen zorgen, of die ertoe kunnen leiden dat het netwerk gecompromitteerd wordt.

1. Active-active clustering. Het beveiligen van de hoofdsite en de vpn-connectiviteit is essentieel voor de bedrijfscontinuïteit. Onderdeel van deze strategie is dan ook dat het netwerk voorzien wordt van een hoge beschikbaarheid door middel van active-active clustering. Dit houdt in dat alle firewallnodes actieve nodes zijn, zodat ze bij onvoorziene uitval van een andere node snel de taken kunnen overnemen. De inzet van active-active clustering zorgt voor flexibiliteit bij het beschermen van een site, met tevens de flexibiliteit om meerdere actieve nodes per cluster te gebruiken. Ook is het hiermee mogelijk om op ieder gewenst moment code te upgraden of downgraden, of software te updaten, zonder verlies van connectiviteit. Daarbij gaat geen functionaliteit verloren en op operationeel gebied wordt beter gebruikgemaakt van bestaande investeringen, omdat het niet nodig is om een reservefirewall klaar te hebben staan voor het geval er een belangrijke node uitvalt.

2. Stateful failover. Onderbrekingen of storingen in de netwerkconnectiviteit zorgen voor ontevreden eindgebruikers en voor onrust binnen de it-organisatie. ‘Stateful failover’ kan dit voorkomen. Bij deze strategie wordt informatie over verbindingssessies op de hoofdfirewall voortdurend bewaard op een backup firewall. Zo kan deze backup bij uitval van de hoofdfirewall direct alle taken overnemen. Verbindingssessies blijven gewoon actief en eindgebruikers kunnen gewoon blijven werken en zijn zich totaal niet bewust van enig verlies van connectiviteit. Stateful failover is niet alleen belangrijk bij uitval van een node of link, maar zorgt ook voor ononderbroken connectiviteit tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden of software-upgrades.

3. Meerdere internetverbindingen. Wie vertrouwt op slechts één enkele verbinding met internet, heeft bij uitval van die ene verbinding een flink probleem. Het gebruik van meerdere internetverbindingen op de firewall is minder kostbaar dan reserve huurlijnen of multi-protocol label switching (mpls). Hiermee is de internetconnectiviteit gegarandeerd, zelfs als een van de verbindingen uitvalt. Het is dan natuurlijk wel zo verstandig om verschillende internetverbindingen af te nemen van verschillende isp’s en bij voorkeur moet ook load-balancing over meerdere verbindingen mogelijk zijn. Ook het gebruik van verschillende verbindingstechnieken is aan te raden, zoals kabel, adsl en misschien zelfs draadloos/mobiel.

4. Hoge beschikbaarheid van het beheersysteem. Bij een cyber reslience-strategie moet ook rekening gehouden worden met de tools en systemen die nodig zijn om het netwerk te beheren. Dit is mogelijk door inzet van een beheersysteem met een hoge beschikbaarheid. Een firewall die ook het beheersysteem beschermt, zorgt ervoor dat beheerders voortdurend en zonder vertraging het netwerk kunnen managen, voor configuratiewijzigingen maar ook met het oog op beter inzicht in de actuele status en eventuele incidenten. De beveiligingscomponenten van het netwerk blijven toegankelijk en beheerbaar, terwijl kostbare configuratiegegevens niet verloren gaan als er een managementserver uitvalt. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid om niet alleen de feitelijke beheersystemen te beschermen, maar ook log-servers, bijvoorbeeld om te zorgen voor de consistente ntp-synchronisatie die nodig is voor het onderzoeken van incidenten.

5. Server load-balancing. Server load-balancing kan ervoor zorgen dat de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt als een zwaar belaste webserver besluit dat het geen verdere verzoeken meer kan accepteren, zelfs als deze verzoeken door een machine of 'bot' worden veroorzaakt. Door gebruik te maken van een firewall met ingebouwde load-balancing functionaliteit, wordt een netwerk ook voorzien van de mogelijkheid om dataverkeer automatisch te distribueren tussen twee of meer servers. Zo blijven kritische zakelijke services goed beschikbaar, terwijl de investerings- en onderhoudskosten laag blijven, omdat er geen aparte server load-balancing-oplossing aangeschaft hoeft te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-04T13:03:00.000Z Mischa Deden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.