Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Anonimiteit op Internet

Dit artikel delen:

Intelligente 'mobile agents' voor commercieel gebruik brengen niet alleen maar Big Brother dichterbij, zij kunnen ook wel degelijk de anonimiteit en privacy van Internetgebruikers beschermen, schrijft Menno Jonkers.

In het artikel 'Koppeling softwaretechnieken brengt Big Brother dichterbij' (Computable, 7 april 2000) gaf Jeff Burgett van adviesbureau American Management Systems (AMS) zijn visie op intelligente agent-technologie. Hij typeert deze technologie als een instrument waarmee men bedrijven of particulieren in het oog kan houden. De door AMS ontwikkelde agents verzamelen achtergrondinformatie over een koper. Zij maken een profiel van de koper en stippelen, op basis van de achterhaalde voorgeschiedenis van zijn web-gedrag, de meest veelbelovende marketingbenadering uit. Dit is een wel zeer specifieke toepassing van agent-technologie, die ons inziens resulteert in een wat misleidende kop.
Het voornaamste idee achter Gossip, de eveneens in het artikel genoemde mobile agent van Tryllian, is namelijk dat er juist géén Big Brother-effect optreedt: de gebruiker kan anoniem via zijn representant, de agent, informatie uitwisselen.
Dit is mogelijk doordat deze 'agents' mobiel zijn: het zijn software-robots die zich 'fysiek' over Internet verplaatsen. Hierdoor kunnen 'mobile agents' niet alleen met een grote mate van zelfstandigheid opereren, maar ook zonder dat zij hun herkomst hoeven prijs te geven. Met Gossip, een mobile agent voor commercieel gebruik, kunnen eindgebruikers via het Internet informatie verzamelen en uitwisselen. Deze agent heeft niet als primair doel het vinden van andere agents, maar om kwalitatief hoogwaardige informatie uit te wisselen. Het Internet groeit met een dusdanige snelheid dat het probleem niet is het v�nden van informatie, maar om de ju�ste informatie te vinden. De agent leert van de voorkeuren en de feedback van de gebruiker om volgende keer met meer waardevolle informatie terug te komen. Hij gaat echter wel vertrouwelijk met deze informatie om en beschermt de anonimiteit en privacy van zijn gebruiker.
Het is daarnaast ook niet zo dat Gossip-agents geheel vrij en op eigen initiatief het Web afstruinen, zoals in het artikel gesuggereerd wordt. Hier geldt dat beperking en afbakening een beter of sneller resultaat opleveren, hoewel aangetekend kan worden dat met name op het gebied van die intelligentie zodanig grote vooruitgang wordt geboekt, dat de rol van de agents een steeds vrijere kan worden.
Het zoeken naar informatie tenslotte, is slechts één van de mogelijke toepassingen. De mobile agent-technologie is dermate flexibel dat deze geprogrammeerd kan worden voor diverse andere doeleinden. Dit kunnen toepassingen vergelijkbaar met AMS' profiler agents zijn, maar ook diagnostische agents of shopping-agents, zoals in ontwikkeling bij het Nederlandse bedrijf Smarthaven.
 
Menno Jonkers
Software engineer
Tryllian

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Menno Jonkers