Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Digitaal analfabetisme

Dit artikel delen:

Dat informatietechnologie de samenleving in tweeën splitst, is geen nieuwe gedachte. Hierover speculeren de 'kenners' al jaren. Verbeterde communicatiemogelijkheden maken voor de ene groep de wereld kleiner en beter toegankelijk. Anderen zien deze ontwikkelingen volledig aan zich voorbijgaan, zo luidt de theorie. Optimisten meenden dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen. Maar dat is nu gelogenstraft.

Onderzoek van de Nederlandse afdeling van de Internet Society laat namelijk zien dat zo'n 30 procent van de Nederlanders de boot dreigt te missen. Gebrek aan geld en interesse weerhoudt hen er simpelweg van cyberspace te betreden.
Het onderzoek laat zien dat mensen met een lage opleiding en ouderen op dit moment niet geloven in het nut van dit nieuwe medium. Zie hier de kiem van digitaal analfabetisme. Gelukkig rekenen bijvoorbeeld bibliotheken het tot hun taak de oprit naar de digitale snelweg vrij en toegankelijk te maken. Verontrustend is echter dat juist lager opgeleiden waarschijnlijk niet de meest fervente bezoekers van de bibliotheek zijn, terwijl ouderen daar toch vooral komen om boeken te lenen.
De onderzoekers pleiten daarom voor een centrale aanpak van dit zogenaamde digitale analfabetisme. Veel verder dan te stellen dat overheidsorganisaties en leveranciers van telecommunicatievoorzieningen dit samen moeten aanpakken, komen de onderzoekers niet. Het zal niet meevallen digitaal analfabetisme de komende jaren in de Nederlandse samenleving de kop in te drukken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-10T00:00:00.000Z Mark Plekker