Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Goed van vertrouwen

De Europese Commissie en mededingingcommissaris Neelie Kroes zijn goed van vertrouwen - waarschijnlijk te goed. Nadat ze Windows-producent Microsoft een forse boete hebben opgelegd voor monopoliemisbruik, gaan ze ervan uit dat het nu wel goed komt, met Windows Vista.

Terwijl de EC tegenover Microsoft streng blijft, kijkt ze nog altijd niet echt vooruit. Kroes legt uit dat de nu opgelegde boete noodzakelijk is, ondanks protesten - zowel pr-gewijs als juridisch - van Microsoft. Het bedrijf doet naar eigen zeggen zijn uiterste best om te voldoen aan de instructies van de EC, die volgens de softwareproducent ook nog eens vaag zijn.

De Europese antitrustwaakhonden eisen al sinds 2004 dat Microsoft complete en bruikbare documentatie aanbiedt over de interne werking van Windows, zodat andere programma’s en besturingssystemen daar beter op kunnen aansluiten. Dat lijkt duidelijk, en is vast in de praktijk best moeilijk uitvoerbaar. Tot op heden heeft Microsoft dan ook ‘dumps’ van de betreffende documentatie opgehoest; bergen informatie waar het gevraagde vast wel verborgen zit.

Daarnaast integreert Microsoft meer en meer in zijn marktdominante Windows. De EC heeft ook bezwaar tegen de bundeling van de Media Player, wat de aanbiedermarkt en uiteindelijk ook de eindgebruiker beperkt. De EC pikt dit niet langer en legt de eerder ‘beloofde’ dagelijkse boete op; met terugwerkende kracht naar december 2005 een totaalbedrag van 280,5 miljoen euro. Dat is voor Microsoft niet zo heel veel.

Ondertussen werkt de Amerikaanse softwaremaker gestaag door aan de volgende Windows-versie, Vista, die naast de Media Player ook zoekfunctionaliteit heeft en pdf’s kan aanmaken. Het bedrijf volhardt dus in zijn reeds bestrafte gedrag. Kroes zou dat weten als ze de afgelopen maanden eens een ict-blad had opengeslagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-21T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.