Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Goed voornemen: maak je niet druk

Computable Expert

Dick Stegeman
Vennoot, IHomer. Expert van Computable voor de topics Management en Maatschappij.

Januari is bij uitstek de maand voor goede voornemens waar je dan een jaar later achter komt dat er te weinig van gekomen is. Toch is die traditie zo sterk dat ook ik mij daar elk jaar weer aan bezondig. Dit jaar heb ik naast het traditionele 'ik moet afvallen' voornemen mij ook voorgenomen me minder druk te maken. Zeker niet voor zaken waar ik toch geen invloed op kan uitoefenen.

Zo ga ik mij dit jaar niet druk maken om topbestuurders die alleen aan hun eigen portemonnee denken en nauwelijks bezig zijn om het bedrijf waar ze verantwoordelijk voor zijn een stabiele basis voor de toekomst te geven. Alles staat bij deze mensen in het teken van de korte termijn, waarbij het ontslaan van mensen een eerste stap is in plaats van een laatste redmiddel.

Ook maak ik mij niet meer druk over aandeelhouders die bovenstaand gedrag belonen met een koersstijging en tegelijkertijd schande spreken over de graaicultuur aan de top van het bedrijfsleven. Niet beseffend dat zij zelf aan de basis ervan staan.

Ook ga ik mij niet meer druk maken over Microsoft als zij te laat op nieuwe markten inspringen of een technisch mooi product half af op de markt brengen en daarmee concurrenten vrij baan geeft. Microsoft lijkt last te hebben van het succes uit het verleden en haar omvang waardoor echte innovatie te weinig kans krijgt.

Ik ga mij ook niet druk maken om het type adviseurs die zonder kennis van de historie van een bedrijf zaken overhoop halen en theoretische correcte concepten op een verkeerde manier of in een verkeerde tijd implementeren. Van die mensen die alle bedrijven op elkaar laten lijken, terwijl het veel beter is het unieke van een organisatie eruit te lichten.

Ik ga mij zeker niet meer druk maken over voor- en tegenstanders van offshore. Dit zal de komende jaren nog wel een strijdpunt blijven, maar zeker is dat offshore een plek zal veroveren in de it-markt, of je het nu leuk vind of niet. Nog los van de kwaliteit is in ieder geval de capaciteit in Nederland nu eenmaal onvoldoende om in de behoefte van de markt te voorzien.

Ook ga ik mij niet druk maken over mensen in organisaties die hun nek niet durven uitsteken en alleen bezig zijn te overleven. Dat is nu eenmaal instinct en de manier waarop wij reageren op angst, maar het blijft jammer. Het zou zo mooi zijn als iedereen eens opkwam voor zijn of haar idealen en daar naar zou handelen.

Als laatste ga ik mij niet druk maken over het wel of niet slagen van mijn goede voornemens. Als de noodzaak maar hoog genoeg is, zal de wil er ook wel komen om daar wat mee te doen. Tot die tijd kan ik mij daar verder niet druk om maken. Ik wens jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar en hoop dat je wensen overtroffen worden en hoop dat je inhoud aan je passies en idealen kan geven. Ik ga daar ook dit jaar mee verder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-07T12:44:00.000Z Dick Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.