Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

In drie stappen je datacenter automatiseren

Tuxis kiest ook voor DC Valley

De digital transformatie van onze samenleving drijft de vraag naar it-middelen verder op. Datacenters dienen nog flexibeler te worden en hosting dient sneller te leveren. Na de datacentervirtualisatie en de cloud-introductie van de afgelopen jaren vraagt de markt nu verregaande automatisering van je datacenter en hostingdienstverlening. Op welke manier automatiseer je jouw datacenter en hosting dienstverlening het beste? Door goed na te denken voordat je begint, en onderstaande stappen zorgvuldig te doorlopen.

Allereerst stel je vast welke functionaliteiten je wilt automatiseren. Dit zijn typisch de activiteiten die het meeste voordeel opleveren. Interpreteer hierbij het woord ‘voordeel’ in brede zin. Zo kan het voor je business cruciaal zijn wanneer nieuwe diensten snel gelanceerd kunnen worden. Verder draagt automatisering bij aan de consistentie en daarmee aan de kwaliteit en security. Natuurlijk zullen ook de repetitieve taken op het lijstje van voordelen niet ontbreken. Het meest voor de hand liggende voorbeeld daarbij is dan het geautomatiseerd resetten van je gebruikersaccount.

Nadat duidelijk is welke functionaliteiten je wilt automatiseren, is het belangrijk om een solide architectuur op te stellen. Een solide architectuur absorbeert de snelle veranderingen in de it. Dit doe je door het automationplatform als ook de geautomatiseerde processen modulair op te bouwen. Wanneer dan een module met nieuwe mogelijkheden beschikbaar komt, gebruik je deze met minimale impact in de bestaande architectuur. Behandel de modules ook als ware het Legoblokjes. Dit stelt je in staat modules op andere plekken en automatiseringsprocessen te hergebruiken.

In de derde en laatste stap stel je de tooling voor jouw architectuur en bedrijf vast. Deze tooling realiseert de verschillende modules in het automatiseringsproces. Vele partijen overspoelen momenteel de markt met tooling. Alvorens een greep in deze snoepkast te doen, is het belangrijk om te onderzoeken welke tooling en kennis reeds in de organisatie voorhanden is. Kijk ook naar de toekomst en je ecosysteem.

Maak je veel gebruik van Linux, Java en andere opensource-producten? Dan lijkt tooling en het verlengde hiervan voor de hand te liggen. Werkt het bedrijf met name met Microsoft gerelateerde producten? Kies dan voor tooling die daar goed bij past. Automatisering biedt veel mogelijkheden maar herbergt ook het risico van veel kosten en weinig opbrengsten door een langdurige implementatie met tegenvallende resultaten. Door het zorgvuldig volgen van bovenstaande stappen verlies je misschien tijd in het begin. Deze win je echter bij de implementatie weer snel terug.

Door: Marc Maas, cloudconsultant & businessunitmanager bij Qnh 

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-29T10:56:00.000Z Marc Maas