Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Helemaal ‘bij zijn’ is vak apart

De weg naar succesvolle detachering

Selecteren

Continu meegaan in de laatste technische ontwikkelingen is voor organisaties met de focus op eigen producten en diensten vaak iets wat ze niet op eigen kracht kunnen. Het is tenslotte niet de corebusiness. Dat is het wél voor gespecialiseerde organisaties die zich richten op niches, zoals kunstmatige intelligentie (ki), Java en blockchaintechnologie. Om deze reden kan het waardevol zijn kennis extern in te huren.

Het verdienmodel van gespecialiseerde organisaties is het op basis van consultancy/detachering beschikbaar stellen van specifieke kennis en ervaring. Om toegevoegde waarde te blijven bieden, is het voor deze organisaties zaak continu de laatste ontwikkelingen in de gaten te houden. Bijvoorbeeld door gericht conferenties te bezoeken, trainingen te volgen en - misschien nog wel belangrijker - er in een experimentele opstelling mee aan de slag gaan. Neem bijvoorbeeld blockchaintechnologie.

Er komen aan de lopende band nieuwe blockchainplatformen beschikbaar. Deze op de proef stellen, vraagt een goed begrip van de materie. Een consultancyorganisatie kan zich door diverse projectervaringen bij verschillende opdrachtgevers een goed beeld vormen van best practices. Hetzelfde geldt voor ki; zo worden met name op cloudgebaseerde oplossingen snel beter en bieden ze steeds meer opties.

Opdrachtgevers die echter aan de slag willen met blockchain of ki weten vaak nog niet hoe te starten met nieuwe innovatieve technologie en waar de mogelijke toepassingen precies zijn. Ze doen er dan goed aan een partner te zoeken die niet alleen handjes levert, maar ook gaat voor een gezamenlijk succes. Starten met een proof-of-concept ligt dan voor de hand. Een dergelijk traject zou een gezamenlijke investering moeten zijn. Uurtjefactuurtje is in deze fase niet de meest voor de hand liggende aanvliegroute.

Na een proof-of-concept is de balans op te maken. Er is te kiezen om de eigen professionals van de organisatie te laten trainen en opleiden door de gespecialiseerde organisatie. Vervolgens kan een expert worden ingehuurd om een rol te spelen in het vervolgtraject. Door de samenwerking op deze manier op te starten, is detachering uiteindelijk veel meer dan het beschikbaar stellen van capaciteit op afroep. Het wordt dan samenbouwen aan succes. De basis ligt bij het opstarttraject, hierin leren de partijen elkaar kennen en vertrouwen. Kortom, succesvolle detachering in complexe technologie als ki en blockchain begint dus met een gezamenlijk voortraject. Dus: denk goed na wie je partner wordt als je het oppakt. 

Door: Roy Wasse, directeur bij Openvalue

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-29T13:49:00.000Z Roy Wasse
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.