Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ict at war?

Redactioneel commentaar

 

Toen het geluid van de doffe dreunen waarmee de drie gekaapte Boeings zich in de torens van het WTC en de gevel van het Pentagon boorden stilaan begon te verstommen, bleven de speculaties over de mogelijke gevolgen in eerste aanleg steken in de driehoek Afghanistan-Bin Laden-Pakistan.

Langzaamaan begint er echter aandacht te komen voor de wijder strekkende gevolgen van de terreurdaden. Elders in deze Computable legt analist en commentator Paul Strassmann uit dat het denkbaar is dat een volgende terreuraanslag mede gericht zal zijn op het lamleggen van internet. De woorden waarmee president Bush de jacht heeft geopend op de terroristen en hun beschermheren voorspellen dan ook weinig goeds voor de ict-branche, aldus Strassmann. Met name de leveranciers van besturings- en netwerksystemen zullen niet langer ontsnappen aan het wakend oog van Uncle Sam.
Ze zullen hun software van een waterdichte beveiliging moeten voorzien of straf- en privaatrechtelijk opdraaien voor de gevolgen van hun onachtzaamheid. Strassmann heeft de blik daarbij vooral (maar niet alleen) gericht op Microsoft. Een vergelijkbaar lot treft systeembeheerders die de deuren naar hun (internet)servers open laten staan.
Gezien de leidende rol van Amerikaanse hardware- en softwareleveranciers op de wereldmarkt zou je zeggen dat de Nederlandse ict-branche wel meegezogen zal worden in het kielzog van de Amerikaanse moeders en broeders. Toch zijn de eerste reacties van achter de dijken nuchter en relativerend.
Ze reppen van extra waakzaamheid en aandacht voor beveiliging binnen de bedrijven, en van een wellicht actiever optreden van opsporingsdiensten. Maar Nederland moet zich vooral niet laten meeslepen, luidt de boodschap, en zeker niet de illusie koesteren dat 100 procent veiligheid mogelijk is.
Nuchter en relativerend, die Nederlandse reacties. En dan vervolgens maar hopen dat Strassmann geen gelijk krijgt...

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1318840). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×