Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Uitbesteding onafhankelijk bekeken

'Outsourcing' is 'booming business', schrijven de oprichters van het POE (Platform Outsourcing Ervaringen). Er gaat veel geld in om. Er zijn successen en mislukkingen. Uitbesteding van bedrijfsprocessen (bpo, business process outsourcing) komt steeds meer op. Er zijn inmiddels drie platformen die zich bezighouden met uitbesteding. Is dat niet wat veel? Hoe zit het met de onafhankelijkheid?

Begin 2004 is het POE door ondergetekenden opgericht. (Potentiële) afnemers van uitbesteding zijn gebaat bij een platform dat in hoofdzaak onafhankelijk is van de leveranciers. POE kwam versneld naar buiten vanwege de aankondiging van het PON (Platform Outsourcing Nederland) in de Automatisering Gids. Dit platform is opgericht door Daan Rijsenbrij van Capgemini Outsourcing. Het wil de uitbestedingmarkt verder ontwikkelen. De uitbesteders mogen daar als ze willen bij aanschuiven. Volgens POE (elke overeenkomst met het beertje Pooh berust op toeval...) is de weg via bundeling van kennis en belangen aan de zijde van de 'insourcers' (de leveranciers) niet de beste weg is.

Gelijkwaardig

Vervolgens lazen we op 21 januari 2005 in Computable: 'Afnemers uitbesteding steken de koppen bijeen, Vereniging bundelt uitbestedingmanagers grote bedrijven'. Daar werd aangekondigd dat de Nederlandse tak van een Europese uitbestedingbelangenvereniging is opgericht: de European Outsourcing Association Nederland.
Het blijkt dat de _OA (zoals het op de website geschreven wordt) met het leveranciersplatform overlegd heeft. Dit platform wil zich primair richten op de gebruikers van uitbestedingdiensten; de groep waar POE zich ook op richt. Voorlopig woordvoerder van _OA Nederland is de directeur van Gartner Nederland. Deze club heeft met de Duitse afdeling als voorbeeld grote partijen als softwareaanbieder SAP als deelnemer of bestuurslid. POE is onafhankelijk van de leveranciers van uitbesteding. Het wordt een bundeling van bedrijven met overeenkomstige belangen. Het kan zo gelijkwaardig opereren in relatie tot de leveranciers.
In de Computable van 4 februari hebben PON en _OA al even tegen elkaar mogen mopperen. Als POE vinden wij dat er echt een tegengeluid noodzakelijk is: tegen deze beide initiatieven, die misschien op de achtergrond al stilletjes naar elkaar toeschuiven, en voor het belang van onafhankelijkheid, ten dienste van de afnemers van uitbestedingdiensten.
Omschrijvingen als "_OA is passionate about outsourcing and the business benefits it delivers", die dit platform hanteert, vinden wij principieel onjuist. POE wil juist bouwen aan kwaliteit, en uitwisseling van ervaringen en deskundigheid, om te komen tot zakelijke voordelen, al dan niet via uitbesteding. Je moet uitbesteding objectief bezien: wat wel en wat niet uitbesteden, en zo ja, hoe dan. Nu is kennis over de praktijk van uitbesteding te veel geconcentreerd bij de aanbieders van de diensten. 'Cross-over benchmarks' zijn nauwelijks beschikbaar. Ook de leveranciers hebben baat bij een gedegen aanpak van de zijde van de afnemers, en het is beter conflicten te voorkomen dan te genezen.

Totaalkosten

POE heeft 2004 gebruikt om de inhoud en het plan op te stellen en contacten te leggen met potentiële leden en de universitaire wereld. De eerste (grotere) organisaties met wie gesproken is vinden het initiatief interessant, wachten nog even af en willen nog niet een openlijke voortrekkersrol vervullen. POE denkt aan een hoge frequentie voor bijeenkomsten van leden in de vorm van verschillende werkgroepen: een overkoepelende werkgroep en 'special interest'-groepen met een eigen frequentie. Voorts wil dit platform niet op voorhand propageren dat uitbesteding zo fantastisch is voor de bedrijfsresultaten. Dat is juist het thema om aan te werken, om ook op de langere termijn uitbesteding tot een succes te maken.
Er zijn ook contacten met de wetenschappelijke wereld en met enkele dienstverleners die zich richten op het proces van uitbesteden. Een belangrijke invalshoek voor uitbesteding is het kritisch kijken naar transactiekosten: de totale kosten die een organisatie maakt om haar processen binnen en buiten de deur uit te voeren. Uitbesteding kan voordelig zijn voor de feitelijke (loon)kosten van de uitvoering van de processen, maar alles wat daar omheen zit (specificeren van wat je wel en niet precies wilt, afspreken van serviceniveaus, kosten van overleg en voortgangsbewaking, reserveringen voor (juridische) kosten als gevolg van onverhoopte problemen) zorgt voor het tot stand komen van de uiteindelijke totaalkosten van de productie.
POE houdt als uitbestedingplatform vast aan de inhoudelijke formule die het ontwikkeld heeft: voor uitbesteders bezig zijn met de bedrijfskundige en economische, de informatietechnische en de juridische aspecten van uitbesteding, onafhankelijk van de leveranciers van uitbestedingdiensten. We presenteren het platform ook in bladen voor algemeen en financieel management omdat het niet uitsluitend over ict-achtige aspecten gaat.
POE heeft zijn plan klaar en is begonnen met werven. Als afnemers van uitbesteding tot bundeling van kennis komen zijn zij een betere gespreks- en onderhandelingspartner voor de leveranciers, en ook met dat platform zal er contact zijn.< BR>
 
Abraham de Kruijf, Bert Minke, Lex Abels, Platform Outsourcing Ervaringen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Abraham de (e.a.) Kruijf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.