Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitale transformatie is top of mind

Van software ontwikkelen als holbewoner naar technologische singulariteit

Computable Expert

ir. Eric ten Harkel
Directeur, COOLPROFS BV. Expert van Computable voor de topics Management, Digital Transformation en Development.

De afgelopen jaren is digitale transformatie top of mind geworden. Veel bedrijven hebben de verandering ingezet en soms ook afgerond (voor zover u ooit echt klaar bent met veranderen natuurlijk). Wat men zich vervolgens af kan vragen is, wat brengt zo’n transformatie teweeg? Welke experience haalt u eruit?

Het optimaliseren van de customer journey wordt vaak genoemd als een van de belangrijkste doelen van een digitale transformatie: het creëren van een optimale beleving zonder daarbij uw afkomst - uw legacy – te vergeten. Bedrijven die dit voor elkaar krijgen, lopen voorop in de concurrentiestrijd.

Maar hoe realiseert u dit? In ieder geval niet met een off-the-shelf SaaS-pakket, lijkt me. Natuurlijk, iedereen heeft standaard software in huis voor zijn bedrijfsvoering, maar niemand is écht concurrerend, enkel omdat ze bijvoorbeeld Salesforce of SAP hebben geïmplementeerd. Onderscheidend zijn doet u met unieke, op maat gemaakte software. Het liefst met een systeem dat een nieuwe benadering biedt voor de uitdagingen van uw klanten, in plaats van alleen maar de gangbare, bestaande oplossing op te poetsen en te recyclen.

De roep om unieke digitale experiences hoort men overal. Gebruikers vragen erom en bedrijven buitelen over elkaar heen om eraan te voldoen. Werk aan de winkel dus. Voor de it-branche zijn dit tropenjaren. Bizar dan ook eigenlijk dat it nog steeds zo’n manuele industrie is. Software is nog steeds heel vaak handgemaakt. En dat terwijl men door softwareontwikkeling te automatiseren, veel sneller, flexibeler en klantgerichter kan opereren om zo aan die klantwens te voldoen. Dus veel meer software, steeds sneller op de markt gebracht. Technologie komt dan overal, maar wat betekent die nieuwe experience voor ons, als mens? Laten we dat eens wat filosofischer beschouwen.

Singularity komt

Technologie komt nu letterlijk en figuurlijk steeds dichter bij ons gevoel. Bedenk maar eens het onbehagen als men op pad benis en de smartphone is vergeten. Of hoe onthand of bijna hulpeloos men is als het internet 'het niet doet'.

We zijn op een ongekend punt in de geschiedenis waarbij technologie een integraal onderdeel van onszelf wordt. Wat dat betreft zie ik het beeld dat futuroloog Kristian Esser schetst wel werkelijkheid worden. Waar technologie vroeger een hulpmiddel was bij een actie, om een daad te verrichten, bijvoorbeeld in de steentijd met het fabriceren van een pijl om mee te jagen, gebruiken we technologie tegenwoordig als hulpmiddel bij ons denkproces. Bijvoorbeeld een smartphone waar men de contactpersonen en agenda in bijhoudt en die je herinneringen stuurt. In de niet al te verre toekomst komen we op het punt dat de science fiction (sf)-schrijver Vernor Vinge 'singularity' noemt. Een situatie waarbij technologie zo geavanceerd is dat het geen hulpmiddel voor mensen meer is, maar dat het zijn eigen denkvermogen inzet om acties te ondernemen. Technologie die zelfstandig kan beslissen om een daad te verrichten. We zijn op dit terrein heel ver, maar nog lang niet ver genoeg. Denk maar aan de zelfrijdende auto’s. Ik kan uit eigen Tesla-ervaring melden dat het heel raar voelt, een auto zelf te laten rijden. Beangstigend zelfs. Daar staat tegenover dat ik telkens als mijn Tesla zichzelf inparkeert een licht gegiechel niet kan onderdrukken.

Asimov redende engel

Hoe ver weg het ook lijkt, de eerste stappen naar singularity zijn al gezet. Artificial intelligence (ai) wordt in steeds meer branches en beroepsgroepen gebruikt. Met de sterke opkomst van automatisering in softwaredevelopment is ook hier ai niet ver weg meer, met een nog grotere mate van efficiency tot gevolg. De nieuwe release van low-code platform Outsystems zal al ai-elementen bevatten.

Ik verwacht dat over een aantal jaar softwaresystemen zo geavanceerd zijn dat ze zichzelf kunnen upgraden en verbeteren. Net zoals de zelfrijdende auto klinkt dat nu misschien nog enigszins beangstigend, maar troost u in de gedachte dat het nog altijd mensen zijn die de grondleggers zijn van die technologie en die aan de knoppen draaien.

Hoewel… dat mensen aan de knoppen draaien, maakt het misschien nog beangstigender. Daarom is het goed bij al die ontwikkelingen de wetten van de Robotica, zoals opgesteld door de briljante schrijver Isaac Asimov, als leidraad te nemen.

En wanneer het dan zover is, kunnen we allemaal lekker lang op vakantie. Sf-romans lezen. Wie weet doen we nog ideeën op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-19T10:35:00.000Z Eric ten Harkel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.