Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De mobilitycompetentie vraagt nieuwe ICT-specialisten

Dit artikel delen:

Veel nieuwe ict-functiegebieden starten in het begin met slechts een handje vol specialisten die hieraan invulling kunnen geven. De mate van succes in deze startfase bepaalt de snelheid waarmee de specialiteit verwordt tot gemeengoed, kennis dat op iedere ict-straathoek te koop is. Staan we met de ict-mobilitycompetentie op dezelfde vooravond van weer een ict-commodity?

Ja, wat betreft het mobiele besturingssysteem, want had een paar jaar geleden slechts een aantal specialisten kennis van het hardware-afhankelijke Microsoft CE, tegenwoordig kent vrijwel iedereen het Microsoft-besturingssysteem voor mobile devices. Ook de koers van Microsoft is hierin bepalend, hij geeft bijvoorbeeld Windows Update Server en zijn active directory een prominentere rol bij het configureren en beheren van mobile devices waardoor de verschillen tussen het besturingssysteem voor mobile devices en voor full Windows pc's rap vervaagd. Omgekeerd zie je ook al handheld terminals die een volwaardig Windows XP kunnen draaien. Voorheen gescheiden ict-werelden vloeien in elkaar over.

Deze toegankelijkheid van het mobility-expertiseterrein heeft velen aangetrokken die eenvoudig applicaties voor mobile devices kunnen ontwikkelen. Zelfs de software-engineer die helemaal geen affiniteit heeft met de beperkingen van mobile devices kan aan de slag, geholpen door online mobiel breedbandontsluiting via Citrix op terminals. Het eerste mobilityproject waar Citrix de drager is voor SAP-ontsluiting op tablet pc's is al een feit. Eindelijk voert nu functionaliteit de boventoon en niet langer de technische complexiteit van mobility. Je zult zien dat de horizontale, technische mobilitysoftwarespecialist zal verdwijnen en hiervoor zullen verticale, functionele bedrijfstaksoftwarespecialisten opstaan, mensen met kennis van het klantproces.

Welke specialisten heeft de nieuwe mobilitycompetentie dan wel nodig? Mobile management wordt in elk geval door de enorme toename van het aantal devices steeds complexer en de roep naar mobilitybeheerspecialisten om deze nieuwe beheerscomplexiteit op te lossen, is duidelijker hoorbaar. Bedrijven die zich specialiseren in het beheer van mobile devices, niet zoals het traditionele pc-werkplekbeheer maar bedrijven die 'afstand' kunnen wegnemen tussen het steeds verplaatsende mobile device en de hulptroepen, dat worden de nieuwe specialisten. Het zijn innovatieve bedrijven die zowel een antwoord hebben op software- als hardwarematige ondersteuning in het veld, want een mobile worker die in het veld een storing ondervindt kan niet even achter een andere pc gaan zitten. Als het probleem niet remote te verhelpen is, zal hij per direct een ander device volgens Starwars-achtige technieken 'ge-beamed'  moeten krijgen of hij kan zijn werkdag afbreken.

Degene die het beste invulling kan geven aan deze nieuwe ict-mobilitycompetenties zal de sterk groeiende mobilitymarkt gaan domineren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-30T09:39:00.000Z Maarten Venhoven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.