Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Draadloos netwerk als reservepaard

Dit artikel delen:

Ip is lange tijd alleen ingezet voor datatransport. Pas in de laatste jaren zijn daar allerlei toepassingen bij gekomen: van spraak en camerabeelden tot en met betalingen. Meer en meer heeft een groot aantal winkels de dsl-lijn als enige verbinding met de buitenwereld.

Denk aan de supermarkt die via die lijn bestellingen plaatst, telefonieverkeer afhandelt, narrowcasting doet voor reclameboodschappen, koelinstallaties op afstand stuurt en vooral ook alle pin/creditcardbetalingen afhandelt. Of de telefoonwinkel die de verbinding gebruikt om nieuwe abonnees te activeren of beltegoed te genereren. We kunnen nu zelfs in garages onze nieuwe auto online configureren. Het zijn allemaal voorbeelden van zeer kritische toepassingen die staan of vallen bij een goede verbinding.

Vraag is dan ook wat er gebeurt als een kraanmachinist per ongeluk een kabelbreuk veroorzaakt. Op een maandagochtend zijn de gevolgen wellicht nog te overzien, maar wat als zich op een koopavond, drukke zaterdag of koopzondag een calamiteit voordoet? De chaos aan de kassa van de supermarkt zal enorm zijn door klanten die weinig tot geen cash bij zich hebben. En in de telefoonwinkel en de garage ligt het werk helemaal stil. Klanten moeten onverrichterzake terug naar huis en nog erger: er zijn geen inkomsten!

Het is dus raadzaam om bij dit soort kritische toepassingen niet op één paard te wedden. Hoeveel bedrijven zijn zich echt bewust van bovengenoemde risico's? En hoeveel bedrijven weten dat er goede draadloze alternatieven zijn als back-up? De industrie heeft hier al op ingespeeld met apparatuur die standaard een vaste verbinding ondersteunt en automatisch switcht naar umts of hsdpa als de vaste lijn uitvalt. De bandbreedte mag dan iets lager zijn, je kunt in elk geval je pinbetalingen uitvoeren en je abonnees activeren. Dat is een prettig idee voor klanten en voor de bijdrijven zelf.

Jan Buis, directeur international sales LANCOM

Eerder in aangepaste vorm verschenen op Channelweb.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

... Alleen jammer dat Equens dicteert dat betalingsverkeer in Nederland niet over het publieke internet getransporteerd mag worden. Ook niet via een gprs/umts internet verbinding.

Je moet dus een eigen APN bouwen, of een dienst afnemen van een ICT integrator die een eigen private APN heeft tbv betalingsverkeer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-27T10:46:00.000Z Jan Buis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.