Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Slechte naam leveranciers blokeert doorbraak videoconferencing

Dit artikel delen:

Door technologische en organisatorische ontwikkelingen is videoconferencing aangekomen op het punt om door te breken. De prijzen zijn laag, de ondersteuning is op orde echter de slechte naam van de leveranciers blokeert de doorbraak.

De business case voor videoconferencing is eenvoudig. Een uur videoconferencing kost ongeveer twee euro. Voor twee HD-systemen is dat vier euro per uur. Videoconferencing is milieuvriendelijker dan rijden reizen, bespaart veel tijd, is goedkoper en verhoogd de productiviteit.

Toch negeren veel gebruikers de systemen en met recht. De systemen die door misleiding aangekocht zijn hebben namelijk een grote tekortkoming: ze geven niet het gevoel dat de gesprekspartner aanwezig is. Deze tekortkoming is bekend bij de leveranciers en ontstaat doordat camera's veelal boven of onder het beeld geplaatst worden omdat ze anders het zicht belemmeren.

De meeste leveranciers hebben voor dit probleem geen oplossing kunnen vinden en de oplossingen die er al wel zijn, zijn gepatenteerd hetzij door Digital Video Enterprises of door Teleportel. De traditionele leveranciers van videoconferencing hebben hierdoor een probleem en willen hun systemen toch op de een of andere manier verkopen.

Door nietsvermoedende klanten bij productpresentaties midden voor de schermen te plaatsen in plaats van aan de zijkant worden klanten al jaren achtereen misleid bij hun aankoop. De klanten worden tevens door middel van getrainde gesprekspartners om de tuin geleid. Deze personen kijken rechtstreeks in de camera om te voorkomen dat de klant zal merken dat ze niet rechtstreeks aangekeken wordt  als de gesprekspartner zou kijken op het beeldscherm. Ook wordt de klant door leveranciers nog wel eens voorgehouden dat direct oogcontact in vergaderingen weinig plaatsvindt, dus het is niet zo erg als je niet aangekeken wordt. Houdini zou van deze trukendoos van de leveranciers nog heel wat kunnen leren.

Na aankoop merken de gebruikers al gauw dat er toch iets heel onnatuurlijks aan de hand is, de gesprekspartner kijkt hen niet aan als hij spreekt. Dat is zo onnatuurlijk dat men nog liever de telefoon pakt of gaat reizen.

De leveranciers kunnen wel opgelucht ademhalen, het probleem wordt alleen maar veroorzaakt door de interface (het beeldscherm en de camera) en dit probleem is op meerdere manieren te verhelpen. Dit probleem doet overigens niets af aan de technologische hoogstandjes in de vorm van codexen, netwerkapparatuur, beheersystemen en de managed videoservices. Deze technieken en optimale organisatie zijn zeker noodzakelijk. Helaas ervaart de klant deze laatst genoemde zaken vaak alleen maar als een bijkomstigheid waarmee hij eigenlijk niet veel te maken wil hebben.

De klant wil eigenlijk maar één ding en dat is 'communiceren'. De eerste vereiste daarbij is dat hij het gevoel heeft dat de gesprekspartner in ieder geval duidelijk aanwezig. De tweede vereiste is dat de gesprekspartner en hijzelf interesse tonen en aandacht schenken. Dit schenken van aandacht en tonen van interesse moet op de een of andere manier voor de klanten altijd in balans zijn. In begripvolle communicatie gebeurt dat door middel van het maken van oogcontact.

Pieter Nierop
Videoconferencing specialist

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nee, Cisco koopt voor niets Tandberg. Ik dacht dat Cisco een aardig track record had in mergers. De 35% groei die we de afgelopen 5 jaar steevast meemaken is gebaseerd op lucht. De 2.2 miljard die het de luchtvaart gaat kosten in 2010 zijn peanuts. Volgens IKC 25% meer patientbesprekingen (zie video op http://www.lifesize.nl/case.htm) heeft ook nog niets bewezen?

De 5 systemen die Teleportel heeft verkocht, zouden die het probleem oplossen? Beste mijnheer Nierop, alsjeblieft een beetje kennis opdoen voordat je ergens over gaat praten, of zet het vinkje 'middeleeuwen' even uit.

Wie misleidt nou wie in dit artikel?

Ik denk dat ik namens alle zichzelf respecterende video conferencing fabrikanten kan spreken, dit artikel is op zichzelf misleidend, of in iedergeval lijkt het erg op een reclamespotje! Video Conferencing of telepresence is een van de meest groeiende ICT markten en niet voor niets! Van een expert vanwacht je vooral een enigszins "neutrale" mening.

Meer dan 60% van communicatie is non-verbaal en dat vormt de overgrote reden waarom mensen elkaar graag willen zien. Een audio call mist dit nou eenmaal en welk High Definition systeem je ook neemt, juist het non-verbale is altijd prima zichtbaar.

Misleiden? Het overgrote deel van onze gebruikers wereldwijd, schaft VC oplossingen aan omdat het daadwerkelijk helpt bij het terugdringen van (reis-)kosten, CO2 uitstoot en daarnaast veel tijdwinst boekt! Het merendeel heeft zich vooraf uitermate goed laten informeren en met name ook de oplossingen live gezien en vervolgens een keuze gemaakt. Het is dus geen valse belofte, maar concrete en zichtbare werkelijkhei, gekoppeld aan natuurlijk functionaliteit, wat VC kan meer dat alleen een beeld oversturen!

Hier geldt zeker, zien doet geloven! Ik nodig alle lezers van harte uit voor een demonstratie!

Digital Video Enterprises? Teleportel? Ik geloof niet dat dhr van Nierop ooit een dergelijk systeem in actie heeft gezien.Ik wel namelijk, en de nadelen zijn aanzienlijk:

1) Zo is het niet mogelijk om grotere groepen deelnemers (+4) tegelijk in beeld te brengen bijvoorbeeld.
2) Ook is de apparatuur zeer groot van omvang (zie foto bij artikel, en dat is nog een kleine variant) en hierdoor eigenlijk niet alleen ongeschikt voor een kleine vergaderruimte, maar ook niet effectief inzetbaar als persoonlijke videoconference oplossing op bureau, of op reis.
3) Ook vergt deze apparatuur, helaas vermeldt dhr van Nierop hier niets over,aanpassingen aan de vergaderruimte zoals een donker kleed aan de muur en apparte verlichting die op de deelnemers wordt gericht. 4) Deelnemers kunnen bovendien geen gestreeptje- of donkere kleding dragen en men mag "niet teveel bewegen" in de vergadering om binnen beeld te blijven.
5) Laat ik maar zwijgen over het prijskaartje...

Helaas laat dhr van Nierop zich niet remmen door enige kennis van zaken en presenteert hij deze systemen als d? oplossing. Doe mij maar gewoon High Definition videoconferencing van Polycom of LifeSize. Intelligente systemen tegen acceptabele prijzen die makkelijk te bedienen zijn en geen enkele aanpassing vergen.

Bovengenoemde reacties zijn alle afkomstig van leveranciers.
Graag zie ik de mening van klanten tegemoet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-13T08:16:00.000Z Pieter Nierop
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.