Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT op basisschool

Reactie op de ingezonden brief 'Geef scholen vrijheid om te kiezen' (Computable, 17 oktober).

Natuurlijk heeft Dick Groenendijk van de Violenschool te Hilversum gelijk als hij stelt dat ICT-invoering in het basisonderwijs staat of valt met de opleiding van leerkrachten.
Juist daarin schuilt nu het grote probleem: het management is van een andere generatie dan de leerlingen. Zij zijn in een tijd opgegroeid zonder 'game-boys', CD-Rom's en multimedia. De interesse om hun personeel aan deze cursussen te laten deelnemen is minimaal; dat is op zich niet verwonderlijk, want zicht op de rol en de mogelijkheden die ICT in de toekomst zal gaan spelen is niet aanwezig. Het ontbreekt hen aan visie op lange termijn.
Daar komt bij dat het plan van het ministerie 'investeren in voorsprong' nog veel te vrijblijvend is. Ondergetekende is voorstander van een enigszins zachte dwang om leerkrachten te verplichten deel te nemen aan ICT-cursussen. Het is onmogelijk leerkrachten te laten werken met bijvoorbeeld Internet en Windows zonder dat zij daarvoor de juiste training hebben gehad. Deze technische onderbouwing is beslist noodzakelijk. Hiermee wordt voorkomen dat leerkrachten in het diepe gegooid worden en voorbij worden gestoken door hun leerlingen die in dit opzicht meer kennis en ervaring hebben dan hun opvoeders in de klas.

Oormerking

Oormerking van studiegelden is dan ook een vereiste. Laat de minister snel komen met zijn gecertificeerde opleidingsinstituten, zodat deze opleiding snel kan starten. Leerkrachten moeten in de gelegenheid worden gesteld om snel en vakkundig met nieuwe media om te leren gaan.
 
Harry Dubois
ICT-docent
Het Rotsoord (Speciaal Onderwijs)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Harry Dubois
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.