Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Uitbesteding aan lagelonenlanden: een bedreiging?

Computable Expert

Age-Jan van der Meer
Partner/associate. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

Hoewel de groei van het aantal uit te besteden projecten aan lagelonenlanden stagneert, zijn er dit jaar opnieuw grotere budgetten voor beschikbaar. De trend van uitbesteding van ict naar lagelonenlanden zet dus onverminderd door. Dat is een van de conclusies van de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young, waarvoor 607 directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en overheid zijn ondervraagd.

Deze ontwikkeling hangt samen met een andere opvallende uitkomst van de ICT Barometer: het niveau van het uitbestede werk neemt toe. Softwareontwikkeling heeft de helpdesk en callcenter activiteiten van de troon gestoten. Het kennisniveau van de uitbestede activiteiten is dus hoger en er is meer geld mee gemoeid. Er dreigt een kennisdrain die is te wijten aan het tekort aan goed opgeleide ict'ers in Nederland, en de verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten. Nederland leidt namelijk te weinig informatici op en blijft hiermee achter op het Europese gemiddelde. Om te voorkomen dat deze schaarste de komende jaren tot grotere problemen gaat leiden, moeten universiteiten, hogescholen en de overheid iets doen aan het ict-onderwijs en het behoud van de kenniseconomie.

Een andere interessante uitkomst van het onderzoek is dat China bezig lijkt met een inhaalslag op India en in 2007 op de 2e plaats van de ranglijst staat, vergeleken met de 7e plaats in 2006. China is met een groei van bijna vijfhonderd procent de Oost-Europese landen inmiddels voorbij gestreefd en ook India komt met rasse schreden dichterbij.

 Twee stellingen die ik aan de outsourcing experts wil voorleggen:

  1. Uitbesteding aan lagelonenlanden vormt een bedreiging voor onze kenniseconomie.
  2. China plaatst zich niet alleen middels de Olympische Spelen in de kijker, maar is ook in de ict-toekomst een factor om rekening mee te houden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een belangrijke variable in dit issue is mijns inziens hoe je ict ziet als management van een bedrijf. Als je dit ziet als kosten dan kan outsourcing geen bedreiging zijn want kosten wil je minimaliseren. Bij outsourcing zou je dus mijns inziens eerst een heel heldere organisatotische scheiding moeten maken tussen verschillnde typen organisatorische centers, zoals Cost-, Profit- en Investmentcenters. Ict kan onderdeel zijn van alle typen centers. De ict welke onderdeel is van een costcenter zou je risicoloos moeten kunnen outsourcen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-28T14:34:00.000Z Age-Jan van der Meer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.