Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oog voor cultuur en communicatie essentieel

Computable Expert

Age-Jan van der Meer
Partner/associate. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

Uit interviews met meer dan driehonderd executives komt naar voren dat herstructurering van (onder andere) de ict-functie hoog op de agenda staat. Outsourcing is hierbij één van de opties. Uit het onderzoek komt naar voren dat uitbesteding van ict-diensten aan bedrijven in andere landen (offshoring) lang niet altijd naar tevredenheid verloopt.

Uitbesteding van ict-diensten naar andere landen leidt regelmatig tot complicaties als gevolg van cultuurverschillen en communicatieproblemen. Het onderzoek laat zien dat 33 procent van de organisaties ontevreden is over de ict-diensten die naar andere landen zijn uitbesteed. Van deze ontevreden organisaties geeft 67 procent aan dat cultuurverschillen de belangrijkste oorzaak zijn  en 46 procent wijst vooral op communicatieproblemen. Verrassend is dat cultuurverschillen twee keer zo vaak als probleem worden genoemd dan het niet aan de verwachtingen voldoen van het uitbestede systeem.

Uit het onderzoek blijkt dat het moeilijk is culturele en communicatieproblemen te overwinnen. Technische problemen kunnen veelal met extra geld en capaciteit worden opgelost, maar dit werkt niet voor het overbruggen van cultuurverschillen. Om deze verschillen te overbruggen en te komen tot een succesvolle relatie met de buitenlandse service provider, is het allereerst nodig om te accepteren dat er verschillen zijn en om vervolgens te investeren in de kennis van de wederzijdse culturen. Open en eerlijke communicatie is essentieel, evenals het direct bij de start van de relatie maken van heldere afspraken over doelstellingen, mijlpalen en sancties. Hierdoor worden fouten in de communicatie voorkomen en worden wederzijds duidelijke en realistische verwachtingen geschapen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-11T12:14:00.000Z Age-Jan van der Meer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.