Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Businessimpact moet leiden bij ontwerp KPI’s

Computable Expert

Marco Gianotten
Managing Director, Giarte Media Group. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

Ooit afgevraagd waarom wegonderhoud in Nederland ’s nacht gebeurt en in andere landen zo vaak nog overdag? Dat komt door een simpele impactindicator van Rijkswaterstaat om het negatief effect van tijdsverlies voor de BV Nederland te kunnen minimaliseren.

Dat is outside-in denken ofwel wat is het effect van mijn handelen (wegonderhoud) op een ander (gebruikers van de weg). Daartegenover staan de denken-in hokjes-indicatoren waar it nog vol mee zit.

Anti-Stau. Wat is die indicator van Rijkswaterstaat? Voertuigverliesuren. Afgekort tot VVU staat dit voor het totaal aantal uren reisverlies als gevolg van een beperking in de wegcapaciteit, zoals een ongeval of wegonderhoud. Een VVU staat gelijk aan een voertuig (van personenauto tot vrachtwagen) dat een uur vertraging heeft gehad, of zestig voertuigen die één minuut vertraagd zijn. Rijkswaterstaat kent ook een waarde in geld aan VVU’s toe: op dit moment twintig euro per VVU over alle type voertuigen. Met deze eenheid kunnen de economische kosten van files worden berekend (bijna een miljard euro per jaar) en aan de hand daarvan wordt bekeken wat het beste tijdstip is voor gepland wegonderhoud.

Rijkswaterstaat zet het aantal VVU’s (economische schade voor de werkgebruikers) af tegen de kosten van het onderhoud (zoals uitgaven aan wegenbouwers en andere aannemers). Over het algemeen geldt, dat onderhoud overdag goedkoper is dan 's nachts of in het weekend: tijdstippen waarop de arbeidskosten hoger uitvallen. In Duitsland heb ik regelmatig overdag im Stau gestanden - als gevolg van overdag geplande wegwerkzaamheden. In Nederland kiest Rijkswaterstaat voor hogere onderhoudskosten door ’s nachts het onderhoud te doen. Waarom? Omdat dan het aantal VVU’s het laagst is.

Businessverliesuren. Met de toenemende afhankelijkheid van it zouden we performance indicatoren moeten gaan herinrichten met een vergelijkbare maat: ‘businessverliesuren’. Maatstaf is de economische impact van geplande en ongeplande onbeschikbaarheid. Dat is beter dan de economisch contextloze beschikbaarheid percentages die we nu vaak hanteren: 99,5 zegt namelijk niets over de impact. De contextgerelateerde kpi voor it is in opmars.

Rabobank verving het beschikbaarheidpercentage door het aantal geraakte klanttransacties (als gevolg van een verstoring) en Tesco koos voor de schap(on)beschikbaarheid van levensmiddelen in zijn supermarkten. Dit zijn voorbeelden van outside-in denken bij het ooit zo gesloten it-bolwerk. Je kunt zo ook kiezen voor het maken van betere afspraken tussen klant en leverancier. Ik sprak met een uitbesteder die zijn service provider wekelijks maar een uur gaf voor onderhoud. Daardoor was er vaak te weinig tijd om het onderhoud goed en gecontroleerd te doen.

De economisch beste periode voor onderhoud lag op zondagen tussen 02:00 en 06:00. Waarom dan niet de volle 4 uur 'weggeven' in ruil voor een beschikbaarheid van 99,99 procent voor de resterende 164 uren van de week? Economisch gezien is dat veel logischer.

Nog wat wereldvreemd? De discussie over cijfers gaat veel beter wanneer je er ook iets concreets bij kunt voorstellen: ‘waar hebben we het eigenlijk over?’. Verloren omzet en het aantal geraakte klanten zeggen veel meer over de echte wereld dan latency en uptime. Met contextrijke kpi’s laat je als cio zien dat niet uitsluitend bezig bent met de binnenwereld van bits en bites, maar ook oog hebt voor de buitenwereld - en dus voor bedrijfsresultaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als business niet betrokken is bij KPI's, dan doet die business iets fout. IT-bolwerk is term nog gebezigd door Marco, omdat zijn eigen business er zelf beter van wordt ?
Misschien denkt hij nog in hokjes, maar IT en businesss verschillen niet zoveel meer. IT = Big business.
Big data ?

Hoewel ik VVU een leuk verhaal vind is het natuurlijk nogal 'monopolie' geld als een bus vol met passagiers maar op twintig euro gewaardeerd wordt, de studenten en gepensioneerden heb geen economische waarde?

Prachtig dat Rabobank de rekenregels aangepast heeft maar ze hadden dan ook de meeste verstoringen, beetje zoals NS de meting van klanttevredenheid doet. Fictieve winstderving klinkt trouwens heel erg als de Capclaim waar reken-je-rijk ondernemers ook droomden.

Zeker valt er wat te zeggen om de kosten van downtime inzichtelijk te maken maar laten we het dan wel realistisch houden, voor je het weet zit je in een vorm van micromanagement waarin je uren in minuten moet verantwoorden. En ook niet onbelangrijk is het testen van je uitwijk, hier wordt het namelijk altijd enigszins hilarisch.

Zo wordt nog weleens een uptime van 99,99% geëist terwijl de RTO 24 uur is. Omdat 90% van de verstoringen door gebruikers veroorzaakt wordt toch iets om over na te denken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-16T14:08:00.000Z Marco Gianotten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.