Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Rijks-it-echecs

Dit artikel delen:

C2000, HBS, Judis-II, Jupiter - herkent u ze? Het zijn namen van geldverslindende automatiseringsechecs bij de overheid. De volgende kandidaat staat al in de rij: P-Direkt, modieus betiteld als 'shared service center hrm'. Natuurlijk is het makkelijker schieten op de transparante overheid dan op het gesloten bedrijfsleven, waar miljoenenfiasco's doorgaans in de doofpot verdwijnen. Desalniettemin valt bij het Rijk op hoe vaak groots opgezette trajecten uit de bocht vliegen.

Het startsein voor het opzetten van P-Direkt, de rijksbrede organisatie voor personeelsregistratie en salarisadministratie, viel op 4 juli 2003. IBM werd in september 2004 aangetrokken als hoofdautomatiseerder. Het moet - technologisch - een koud kunstje zijn om een centraal opgezet, webgebaseerd ambtenareninformatie- en salarissysteem te bouwen, zou je denken. IBM kreeg bijna anderhalf jaar de tijd om de P-Direkt-systeeminfrastructuur aan te leggen. Merkwaardig genoeg ontstonden na de aanbesteding discussies tussen opdrachtgever en -nemer over het tijdspad en de op te leveren functionaliteit. De voortdurende escalatie daarover bracht beide partijen afgelopen oktober tot de conclusie dat de basis voor een duurzame samenwerking ontbrak.
P-Direkt gold als het boegbeeld van het vernieuwingsprogramma Andere Overheid. De Algemene Rekenkamer schaarde het echter onder de categorie 'grote projecten met een sterke automatiseringscomponent en een complexe ambtelijke organisatorische context'. Om ontsporing van dat soort trajecten te voorkomen, is tijdig ingrijpen en bijsturen noodzakelijk. Die boodschap heeft Pechtold gelukkig goed in zijn oren geknoopt. De hele gang van zaken doet echter denken aan een it-project waarbij de opdrachtgever voortdurend zijn eisen verandert, tot wanhoop van de automatiseerder, of er zou iets grondig mis moeten zijn gegaan bij het opstellen van de aanbesteding. De resultaten van de ingestelde audit behoren eind januari licht te werpen op de oorzaken van de mislukte samenwerking. Laten we hopen dat de overheid er eindelijk eens lering uittrekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.