Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

(On)Kraakbaar

Dit artikel delen:

In zijn overigens rake bijdrage 'Bewaarplicht onuitvoerbaar?' (Computable, 2 september 2005) stelt René van Leeuwen dat "Justitie met veel rekenkracht een enkel versleuteld bericht wel kan kraken...".

Ik ben erg benieuwd of Justitie dat echt kan. Zelfs het kraakbare des-algoritme kost een immense hoeveelheid rekenkracht, maar het nieuwe aes-algoritme Rijndael, ontwikkeld aan de Universiteit van Leuven, is op dit moment onkraakbaar.
Ik citeer uit een ander Computable-artikel: "Stel dat een computer wordt gemaakt die een des-sleutel in één seconde weet te kraken, dus in die tijd 255 sleutels test op een bericht, dan zou diezelfde machine er bijna 150 biljoen jaar over doen om een bericht te ontcijferen dat is versleuteld met een 128-bit aes-sleutel. Om dat in perspectief te plaatsen: het heelal is naar schatting zo'n twintig miljard jaar oud." Voor de goede orde, het kraken van een des-bericht (56-bit sleutel) duurt op dit moment ongeveer 24 uur. Talloze softwareproducten, waaronder veel freeware en shareware, gebruiken Rijndael.

 
Sander van der Linden, Tigelaar & Vanderlinden Consultants

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-16T00:00:00.000Z Sander van der Linden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.