Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Cowboy-praktijken in Frieslân

Dit artikel delen:

Overheidsautomatisering blijft een boeiend domein, zo blijkt deze week uit een verslag in Computable. De Friese Burgerlijke Stand moet tweetalig zijn. Dat is de prijs die Nederland moet betalen, willen we voorkomen dat de Friezen zich nog voor de eeuwwisseling hebben afgescheiden. Alleen hoe realiseer je dat.

Verschillende huisleveranciers van Friese gemeenten kwamen met doorwrochte offertes voor de dag. Moeilijk, moeilijk, tja een halve ton ben je zo kwijt voor een dergelijke taalmodule.
Op Ameland, dat zich voor hetzelfde probleem zag gesteld, maakte de medewerker die het meeste verstand van Wordperfect had in no-time een fraaie macro waarmee documenten in het Fries èn Nederlands geprint kunnen worden. Geen vuiltje aan de lucht.
Hij veranderde bovendien met hetzelfde gemak zijn afdeling 'cost centre' in een 'profit centre' door zijn uitvinding voor het luttele bedrag van 2000 gulden te verkopen aan een aantal bevriende gemeenten.
Uit de prijsstelling van de verschillende leveranciers blijkt dat er maar een slag naar geslagen wordt; de overheid betaalt wel. Van een reële prijs/prestatie-berekening is geen sprake.
Volgens velen zijn de wilde cowboy-jaren in de automatisering achter de rug. Het Friese voorbeeld laat zien dat er weinig voor nodig is om de cowboy-hoed weer uit de kast te halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-21T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.