Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Politieke spookrijders op de snelweg

Dit artikel delen:

Een elektronisch referendum in handen van minder verantwoordelijke groeperingen kan een reëel gevaar opleveren voor de politiek. Daarom is het zeker van belang zorgvuldigheid te betrachten bij de plannen van VVD'er Cherribi; deze start het Politiek Forum NL op Internet.Het is de bedoeling om elke week op dit forum een stelling te poneren waarop het publiek kan reageren. Wim Deetman bijt half februari het spits af met de eerste stelling.

De voorzitter van de Tweede Kamer ziet in de elektronische snelweg een bedreiging voor de politiek. Hij vreest met name het elektronisch referendum. In handen van belangengroepen kan dit wel eens een gevaarlijk wapen worden dat de politieke besluitvorming verlamt.
Deetman is bang dat belangenorganisaties hun invloed op de politiek vergroten door op Internet enquêtes te houden. Op dat podium kunnen ze de vragen zo stellen dat de uitkomsten in hun voordeel uitvallen. Via Internet kunnen actiegroepen gemakkelijk toegang krijgen tot het brede publiek. Het is echter de vraag of deze belangengroeperingen in een onderzoek wel duidelijk alle voors en tegens vermelden. Met enquêtes kan gemakkelijk worden gemanipuleerd. Publikatie van de resultaten kan het voor regering, gemeentebesturen en politieke partijen lastig maken om afgewogen andere plannen over dat onderwerp te lanceren. Het algemeen belang zou in gevaar kunnen komen.
Deetman uitte deze kritiek tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de publikatie van een CDA-brochure over staatkundige vernieuwing.
Vernieuwingen kunnen natuurlijk nodig zijn - en ook de politiek kan de mogelijkheden van 'de elektronische snelweg' niet veronachtzamen, maar of elektronisch enquêteren zo makkelijk te manipuleren mag zijn, is iets om even langer bij stil te staan. Cherribi staat bekend als een fanatiek Internet-gebruiker. Hij wil met zijn Politiek Forum NL ook andere kamerleden voor het 'net der netten' winnen. Het is maar te hopen dat zich onder hen geen spookrijders bevinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-26T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.