Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gemeentelijke frontoffice: bezint eer ge begint

Dit artikel delen:

In de dagelijkse praktijk merk ik dat gemeenten niet goed weten waar ze moeten beginnen bij het toekomstproof maken van hun frontoffice. De decentralisatie van taken op het gebied van werk, jeugd en zorg is al geruime tijd aangekondigd en het is aan gemeenten om de frontoffice hierop in te richten. Het digitale kanaal binnen de frontoffice van de gemeente is namelijk de plek waar de burger terecht moet kunnen met al zijn (aan)vragen.

Over niet al te lange tijd is het dus belangrijk dat deze plek voorzien is van alle informatie en slimme aanvraagformulieren binnen de drie nieuwe taken. Een flinke uitdaging voor gemeenten en de deadline waarop dit in orde moet zijn nadert snel.

Startpunt: wat is er wel?

Als we als startpunt van dit project ons nu eerst eens focussen op welke it-voorzieningen we al wel hebben. Verschillende initiatieven uit het verleden hebben er voor gezorgd dat de gemeentelijke frontoffice al enorm verbeterd is. Zo bestaat er nu, ongeacht het kanaal dat de burger kiest, nog maar één aanspreekpunt waar de burger met al zijn problemen terecht kan en is het mogelijk om met één intake verschillende (zorg)vragen af te dekken. Een loket kan, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de burger, via verschillende kanalen (website, telefoon, app) benaderd worden. Ook zijn er al oplossingen beschikbaar om interne communicatie, tussen bijvoorbeeld de verantwoordelijken binnen jouw gemeente en jouw ketenpartners, op te kunnen zetten. Met het oog op de bezuinigingen is het belangrijk om deze eerdere ontwikkelingen niet links te laten liggen bij het opzetten van de frontoffice van de toekomst.

Door eerst te kijken wat er al staat en van daaruit te vertrekken, is het inrichten van de it-voorzieningen rondom de decentralisaties binnen de meeste gemeenten veel minder zwaar dan verwacht. Met een slimme en praktische invulling en uitbreiding van de huidige informatievoorziening en e-dienstverlening kan deze stap erg meevallen.

Expertise

Wat er terecht opgemerkt werd in de reacties onder het artikel 'Gemeente zoekt ICT-hulp bij decentralisatie' is dat, om deze uitdaging zo efficiënt en slim mogelijk aan te pakken, er wel expertise nodig is. Het inhuren van een partij die kan ondersteunen in het volledige traject is een must. Met projectgroepen binnen de gemeente komen we een heel eind wanneer het gaat om de aansturing en ontwikkeling van de nieuwe frontoffice, maar specialistische kennis hierover is meestal niet in huis.

Er zijn verschillende stappen die alvast gerealiseerd kunnen worden, zodat de overgang naar de vernieuwde frontoffice goed voorbereid is. Denk hierbij aan de implementatie van de NUP-bouwstenen en de inrichting van vraaggericht werken. Het gezegde ‘bezint, eer ge begint’ is dan ook een verstandig uitgangspunt voor de aanpak van de uitdaging. Echter, de tijd van het bezinnen is niet heel lang meer, met de deadline in het achterhoofd is het nu vooral tijd om te beginnen.

In de whitepaper ‘Decentralisatie van werk, jeugd en zorg; een goede gemeentelijke frontoffice is essentieel’ staat beschreven wat een gemeente al kan voorbereiden en hoe deze de inrichting goed aanpakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wij van wc eend stellen: Het inhuren van een partij die kan ondersteunen in het volledige traject is een must.

Gemiste kans door objectief aan te geven van wat de filosofie, weg naar oplossing en de oplossing is... op basis van een fact verhaal.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-04T13:08:00.000Z Andrew Harijgens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.