Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het paard van Troje

Dit artikel delen:

In 'Georganiseerde misdaad vaak achter cybercrime' (Computable, 29 juli 2005) gaat Mark Nieuwenhuizen in op 'Trojaanse paarden'. De weergave van de achtergrond in de Griekse mythologie van dit begrip klopt niet.

Niet de Grieken kregen een Trojaans paard, maar de bewoners van de belegerde stad Troje. 'Eindelijk kon Troje door een list veroverd worden. De Grieken bouwden een groot houten paard. In de buik verborgen dappere helden zich. De overige Grieken voeren met de schepen van de stad weg naar het eiland Tenedus. Op aanraden van de listige Griek Sinon, die voorwendde dat hij gevlucht was omdat zijn landgenoten hem ter dood hadden willen brengen, brachten de Trojanen het houten paard hun stad in, waartoe zij een deel van de muur moesten afbreken, en gaven ze zich aan vreugde over. 's Nachts verlieten de helden het paard en tegelijk drongen ook te teruggekeerde Grieken de stad binnen, waarop een vreselijk bloedbad begon. Priamus en bijna alle Trojanen werden gedood. De vrouwen werden als slavinnen meegevoerd. Melenaus kreeg zijn echtgenote Helena terug. De stad werd in brand gestoken en geheel verwoest."

 
Frank Hattink

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-16T00:00:00.000Z Frank Hattink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.