Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hardware maakt een systeem stabiel

Dit artikel delen:

We horen frequent de opmerking, dat Windows 95 niet stabiel is. Windows NT zou stabieler zijn. Volgens mij hebben de huidige besturingssystemen voor PC's een hoog stabiliteitsniveau. Incompatibiliteit van hardware, schijfstoringen en inconsequentie bij het installeren van programma's veroorzaken de instabiliteit.

Recentelijk stond in Computable de opmerking dat de Apple-omgeving stabieler is en dat een Windows 95-omgeving twee keer per dag instabiel wordt. Volgens mij hebben de huidige besturingssystemen voor PC's een hoog stabiliteitsniveau. Incompatibiliteit van hardware, schijfstoringen en inconsequentie bij het installeren van programma's veroorzaken de instabiliteit.
Voor de korte termijn kunnen we zelf een aantal methoden en principes hanteren om de stabiliteit van PC-besturingssystemen te verhogen. Op de wat langere termijn kunnen de leveranciers een aantal zaken verbeteren, waardoor de besturingssystemen in het algemeen stabieler worden. Merkwaardig is overigens dat met name in Nederland weinig literatuur beschikbaar is over beheermethodieken voor PC-besturingssystemen. Alleen het Duitse blad PC Welt geeft regelmatig tips en trucs. Een aantal aanwijzingen zijn dan ook daaruit overgenomen.
De hedendaagse besturingssystemen werken niet met alle hardware goed samen. Wil men een stabiel systeem, dan moet men daar bij de aanschaf van hardware rekening mee houden. Windows 95 werkt bijvoorbeeld het best in een volledige plug-and-play-configuratie. Zowel in een bedrijfsomgeving als bij een PC thuis kan men bij de aanschaf van hardware eisen dat alle onderdelen van een PC of PC-server volledig Windows 95-compatibel zijn. Meestal zijn de PC's voorzien van de sticker 'Designed for Microsoft Windows 95'. De hardwareleverancier moet ervoor te zorgen dat alle onderdelen volledig plug-and-play functioneren met de betreffende versie van Windows 95. Een PC met besturingssysteem moet een turnkey-product zijn: je zet hem aan en hij werkt.

Automatisch herstellen

Een mogelijkheid tot controle biedt de inhoud van de config.sys en de autoexec.bat. Die moeten leeg zijn. Elke verwijzing naar drivers in deze startbestanden voor het systeem kan storingen geven. Verwijzingen naar himem.sys, display.sys en emm386.exe zijn bij het starten van Windows 95 niet nodig. Bij DOS-programma's zijn die verwijzingen bij de snelkoppeling via geavanceerde opties in te stellen. Het starten van niet-plug-and-play CD-rom's of Pcmcia- of netwerkkaarten kan nodig zijn, maar kan ook storingen geven. Het opnemen van de share.exe als te installeren programma in config.sys of de path-instructie in de autoexec.bat geven geen storingen.
Het volgende probleem bij de huidige PC's zijn de schijfstoringen. Bij oudere besturingssystemen voor multi-user omgevingen waren er automatische 'bad sector'-controles. Deze plaatsten de bytes uit de sector met storingen automatisch in alternatieve sectoren. Alle PC-besturingssystemen missen die controle.
Bij Windows 95 is het mogelijk om automatisch bij het starten een schijfcontrole uit te voeren door de 'standaard scandisk' met het 'automatisch fouten herstellen' aan in 'opstarten' op te nemen. De snelkoppeling moet met het programma scandskw.exe en de opties /a /n gestart worden om het programma automatisch te starten. De extra optie /s schakelt het overzicht en het beantwoorden van het sluiten van het programma uit.
Netware heeft het voordeel dat het werkbestanden die verwijderd worden vasthoudt en nieuwe werkbestanden op een andere plaats op de schijf aanmaakt. De stambestanden blijven op dezelfde plaats staan. Bij Netware treedt door schijffouten gemiddeld één 'systeemdown' per vier maanden op, is mijn ervaring. Het is dan ook wenselijk om de stambestanden één maal per kwartaal te hernoemen en te kopiëren op een andere plaats op de schijf. Bij besturingssystemen waarbij ook de werkbestanden op dezelfde plaats op de schijf blijven is de kans op een 'systeemdown' groter.

Softiquette

De belangrijkste factor voor de stabiliteit van de besturingssystemen is de stabiliteit van de harde schijven. De hardwareleveranciers zouden op de langere termijn mechanismen voor automatische 'bad sector'-controle kunnen inbouwen. Allerlei raid-mechanismen (redundant array of inexpensive disks) zouden bij PC's niet nodig moeten zijn.
Vaak geeft het installeren van programma's besturingssysteem-storingen. De storingen komen naar voren als bij de installatie bepaalde onderdelen van het besturingssysteem met een oudere of nieuwere versie overschreven worden. Zelfs de programma's van Microsoft overschrijven op Windows NT onderdelen van het besturingssysteem, waardoor storingen voorkomen in Windows NT. Door het originele besturingssysteem er weer overheen te zetten, worden de storingen opgelost. Dat kost echter wel onnodig tijd.
Het is strikt noodzakelijk dat Microsoft en andere leveranciers de integriteit van hun PC-besturingssystemen waarborgen. De onderdelen van het besturingssysteem zouden daartoe een alleen-leesbeveiliging moeten krijgen. Als ik programma's maak voor een multi-user omgeving, geef ik deze ook een alleen-leesbeveiliging mee. De leveranciers van besturingssystemen zouden de installatie van programma's via een eigen installatiemodule moeten laten plaatsvinden, waarbij er een volledige afscherming van het besturingssysteem zou moeten zijn. Ook moet er een softiquette komen van leveranciers van PC-programma's, die erop gericht is dat altijd de integriteit van het besturingssysteem gewaarborgd blijft.
 
Wim Boogaart,
systeemontwerper/programmeur,
email: dis@worldaccess.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Wim Boogaart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.