Een goede schaker maakt nog geen programmeur

CGI loopbaan arbeidsvoorwaarden

Terwijl deze week in het kustplaatsje Wijk aan Zee de internationale top, onder wie de wereldkampioen Magnus Carlsen en Nederlandse troef Anish Giri, de degens kruist, komt over de Noordzee vanuit Engeland een ontluisterend bericht: ’s werelds sterkste schakers hebben geen programmeervaardigheden. En dat vinden mediabedrijf World Chess en softwareontwikkelaar Usetech maar vreemd.

Dat het grootmeesters ontbeert aan programming skills, blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door genoemde partijen. Een verrassende bevinding omdat het leven als professioneel schaker een grote voorbereiding op de computer vereist en schaken door recente ai-ontwikkelingen, waaronder Alpha Go, net zo goed een sport als een informatica-aangelegenheid is.

Pakken we het onderzoek er even bij, dan lezen we dat van de 21 sterkste spelers ter wereld er slechts één over computerprogrammeer-ervaring beschikt – en die ervaring was ook nog eens minimaal, in de orde van op eigen kracht een scriptje schrijven. De rest van het veld, met topspelers uit de VS, Frankrijk, Rusland en Armenië, heeft nul komma nul programmeervaardigheden.

Schokkend? Ach, ieder zijn vak. En ten slotte een fijne gedachte als je die rekenwonders achter hun borden duizelingwekkende kunsten ziet vertonen. Want Tata Steel Chess, zoals het schaaktoernooi in Wijk aan Zee heet, is nog tot en met 26 januari te bezoeken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-16T09:20:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.