Ontwikkel je soft skills door te Fortniten

Leiderschap, teamwork en communicatieve vaardigheden leer je met een game

Een potje Fortnite, Minecraft of Fifa draagt bij aan de ontwikkeling van soft skills die je hele carrière nuttig zijn. Dat blijkt uit recent onderzoek van hr-dienstverlener Randstad in België. Acht games werden onder de loep genomen en bijna vierduizend mensen kregen vragen over de vaardigheden die zij met het spelen van de games ontwikkelden. Bij Fortnite ontwikkel je de meeste vaardigheden.

Randstad wilde weten of er een relatie bestaat tussen het spelen van games en het aanleren van sociale vaardigheden. De respondenten konden een game kiezen en moesten uit een lijst van twaalf vaardigheden degene selecteren die zij denken te ontwikkelen door de gekozen game te spelen, zoals leiderschap en teamwork.

Niveau

Voor elke gekozen vaardigheid volgde een diagnostische test op basis van de ervaring van het spelen van een specifieke game om zo het niveau te bepalen. Hieruit blijkt dat negen van de twaalf vaardigheden worden ontwikkeld door één of meerdere games te spelen. Naast het hiervoor genoemde leiderschap en teamwork gaat het om communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, multitasking, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en zelfmotivatie. De drie skills die vooralsnog geen relatie met de games vertoonden, zijn probleemoplossing, conflict management en time management.

De acht onderzochte games zijn Minecraft, League of Legends, Apex Legends, Public Grounds Unknown Ground , Call of Duty: Warzone, Fifa, Fortnite: Battle Royale en The Legend of Zelda: Breath of The Wild/Links Awakening/Skyward Sword.

Sterkste verbanden

De sterkste verbanden blijken te bestaan tussen zelfmotivatie en de game Public Grounds Unknown Ground, tussen leiderschap en League of Legends en tussen kritisch denken en Warzone.

De game waarmee je de meeste soft skills ontwikkelt, is Fortnite. Daar leer je communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, zelfmotivatie, doorzettingsvermogen en teamwork. Alleen bij visuele waarneming is er een heel sterk verband, nuanceren de onderzoekers. Games zonder duidelijk doel, zoals Minecraft, lijken minder effectief voor je vaardigheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prima als het je soft skills verbeterd. Maar voor de belangrijkste soft skills in onze toenemend internationale wereld, culturele competentie en interculturele communicatie vaardigheden is meer nodig. Die moet je op een andere manier verwerven. Lees mijn eBook at Bookboon hoe je dat doet.

Je kan beter naar een vereniging, kroeg en/of kerk gaan. Dan kan je interacteren met échte mensen.
Daar doe je softskils op. Niet via een scherm.

@Marcel
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Het probleem is alleen dat je daarvoor naar buiten moet, je veilige huis verlaten. Thuis anoniem achter een alias aan je soft skills werken kan dan een eerste stap zijn.

@Bert Als ouder van een Fortnitend kind kan ik wel bevestigen dat er nog een skill wordt ontwikkeld: Engels spreken en internationale samenwerking. Hij speelt in willekeurige teams (je kunt Fortnite met teams van 4 man tegelijkertijd spelen) en de voertaal is dan Engels. Er worden verbanden opgezet tussen de teamleden (vaak uit willekeurige landen) en hechte vriendschappen gesmeed, dit vind ik echt positief.

@Marcel Dit zal je in de kerk toch minder snel overkomen, al was het maar omdat je je daar niet hoeft te verdedigen tegen 96 anderen die je om willen leggen :)

Ter nuance: het blijft natuurlijk een oorlogssimulatie waar ik dan weer wat minder enthousiast over ben, maar over het geheel genomen is het een fantastisch spel om te zien en worden er zeer innoverende dingen gedaan. Er is een groot overkoepelend verhaal en er vinden wereldwijde evenementen plaats, ik heb best plezier beleefd aan het meekijken terwijl mijn zoon speelt (de laatste tijd speelt hij veel minder, school eist wat meer tijd en de belangstelling voor het echte leven neemt toe geloof ik ;)

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-03T16:59:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.