Forum Groningen houdt grote publieksexpo over ai

Co(AI)xistence van Justine Emard.

Het nieuwe cultuur- en mediahuis Forum Groningen organiseert vanaf 7 december een internationale expositie over kunstmatige intelligentie. De tentoonstelling 'AI: More Than Human' is in samenwerking met het Londense Barbican Centre. De kaartverkoop voor deze eerste publieksexpo over de relatie tussen mens en kunstmatige intelligentie is gestart.

De eerste expositie van het Forum aan de Nieuwe Markt in Groningen gaat over ai (artificial intelligence). Volgens het cultuur- en mediahuis biedt 'AI: More Than Human' een uitgebreide inkijk in één van de ingrijpendste technologische ontwikkelingen van dit moment: kunstmatige intelligentie. Met vraagstukken als: Welke impact heeft ai op ons leven? Wat betekent het om mens te zijn? Wat is bewustzijn? En hoe kunnen mens en machine samenwerken? Aan de hand van actuele, creatieve en wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van ai wordt de spannende relatie tussen mens en technologie onderzocht.

De expositie laat zien dat de wens om intelligentie te creëren al eeuwenlang bij de mens bestaat en welke gevolgen deze uitvindingen hebben. Daarbij gaat het van de roots in het Japanse Shintoïsme, de computerexperimenten van Ada Lovelace in de 18-de eeuw en de machine van Alan Turing uit 1940, tot de stand van zaken rond ai vandaag de dag.

Zo is er aandacht voor interactief werk van kunstenaars, gepaard met baanbrekende onderzoeksprojecten van Deepmind, Google PAIR, Jigsaw, Sony Computer Science Laboratories en Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Ook presenteert het Forum op de tentoonstelling werk van Justine Emard, haar zogeheten Co(AI)xistence-video toont de relatie tussen een menselijke danser en een robot ontworpen door Hiroshi Ishiguro (de uitvinder die een robotversie van zichzelf maakte), Memo Akten, Joy Buolamwini, Es Devlin, Mario Klingemann, Kode 9, Lawrence Lek, Massive Attack, Lauren McCarthy, Yoichi Ochiai, Neri Oxman, Anna Ridler, Chris Salter, Yuri Suzuki, Sam Twidale en Marija Avramovic, Universal Everything en meer.

Een publiekstrekker wordt de interactieve, digitale installatie What a Loving, and Beautiful World van het populaire Japanse collectief Teamlab, aldus het Forum.

De expositie 'AI: More Than Human' loopt tot mei 2020.

Nieuw instituut

Forum Groningen, dat de deuren opent op 29 november, richt zich op de thema’s populaire cultuur, kennis & technologie en actualiteit. Daarom organiseert het exposities en beschikt het over een Smartlab, vijf filmzalen en een multifunctionele zaal. Daarnaast biedt het Forum ruimte aan Storyworld, het nieuwe Nederlands museum voor strips, animatie en games, en aan de stadsbibliotheek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-12T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.