Univé start proef met schoorsteensensoren

Twintig Nederlandse huishoudens met een openhaard of kachel krijgen deze maand slimme schoorsteensensoren geplaatst. De prototypen gaan van december tot het einde van het stookseizoen in april het stookgedrag registeren.

De proef, bedoeld om veilig stookgedrag te bevorderen en schoorsteenbranden te voorkomen, is een initiatief van verzekeringsmaatschappij Univé. Het tweede doel is om data te verzamelen, op basis waarvan in de toekomst realtime-stookadvies is te geven.

De sensor bevindt zich in de schoorsteen en meet tijdens het stoken de temperatuur binnen het rookkanaal. Ook moet de sensor (in de toekomst) een actueel beeld geven over de hoeveelheid afzetting creosoot, een brandbare teerlaag van onverbrande deeltjes aan de binnenkant van de schoorsteen, die bepalend is voor het risico op een schoorsteenbrand.

Lindy Borgman, innovatiemanager bij Univé, legt uit dat je met een woonverzekering natuurlijk verzekerd bent voor brandschade, maar dat een dergelijk incident traumatisch en levensgevaarlijk is. ‘Daarom willen we onze leden helpen om brand te voorkomen en gevolgen van brand te beperken. En in het komende decennium wordt de rol van innovatieve oplossingen als deze steeds belangrijker voor preventie.’

Univé wil naar de situatie waarin iedere gebruiker dankzij de sensor via de smartphone verneemt wanneer te vochtig hout wordt gebruikt, de luchttoevoer moet worden aangepast of wanneer het tijd is om de schoorsteen te vegen. ‘Aanvullende data over het weer zou daarbovenop nog weergericht advies om wel, niet of eventueel op een andere manier te stoken mogelijk moeten maken’, aldus Borgman.

Brandweer

Elk jaar rukt Brandweer Nederland ruim tweeduizend keer uit om een schoorsteenbrand te blussen. Volgens de blusdienst zijn roken, koken en stoken de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand. Dat laatstgenoemde een groot risico vormt, weten veel openhaard- en kachelstokers in Nederland niet, zo laat onderzoek van Univé zien. Uit de studie blijkt bovendien dat veel Nederlanders hiervoor slechte voorzorgsmaatregelen treffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-04T16:12:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.